Spices, Perfumes, Toxins! 

Spices, Perfumes, Toxins! 

Dynamiska slagverksduon Patrick Raab och Johan Bridger ansluter sig till symfoniorkestern för Avner Dormans Spices, Perfumes, Toxins! – tre saker i livet som kanske lockar men samtidigt äventyrar. Konserten avslutas med Dimitri Sjostakovitjs humoristiska 15: e symfoni. Allt under ledning av svenske dirigenten Stefan Solyom.

Information

Titel: Spices, Perfumes, Toxins! 

Längd:

Priser

Ordinarie:
290 kr
Stud/19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn 3- 18 år:
60 kr
Stud grupp, minst 6 pers:
100 kr

Tidigare tillfällen

”Att titta på slagverksensembler är lite som att se en dans tycker jag, nästan koreograferat. Så kvällens program blir som en fest för både öra och öga!” /Malin Gjörup, programansvarig Norrlandsoperans symfoniorkester

Folkmusik på beställning

Ungraren Zoltán Kodály gjorde det till sin livsuppgift att göra allt för att bevara sitt hemlands traditionella musik för eftervärlden, inte minst genom att skriva egen musik med tydliga, folkmusikaliska influenser. Danser från Galánta är baserat på folkmusik från Galánta (idag en del av Slovakien) där Kodály växte upp, och skrevs på beställning inför firandet av Budapestfilharmonins 80-årsjubileum 1933.

Från lockande till farligt

Avner Dorman hämtade material ur flera olika musikaliska källor till stycket Spices, Perfumes Toxins! Titeln refererar till substanser som kan vara både lockande och potentiellt farliga. Dorman skriver själv att spices, kryddor, kittlar gommen men också kan vara giftiga, parfym förför men kan också bedra, och toxins, gift, kan föra oss till extas men även vara dödligt.

Som en resa genom livet

Dmitrij Sjostakovitj har beskrivits som en paradoxernas man, kanske för att hans musik innehåller så många lager och så mycket mångfald. Detta ges prov på i hans femtonde symfoni, fylld av musikaliska motsägelser. Symfonin var hans sista, komponerad under en sommarmånad 1971. Den uruppfördes året därpå i Moskva, och verket kan enligt kompositören själv symbolisera en resa genom livet, från födelse till död.


Foto: Tony Briggs

Stefan Solyom på pulten

Han är sedan 2014 chefdirigent för Helsingborgs Symfoniorkester. Därutöver är han verksam på den internationella musikscenen, och har bland annat varit musikalisk ledare på Deutsches Nationaltheater. Mer om Stefan Solyom här.

 

Johan Bridger och Patrick Raab – slagverkare i en klass för sig

De bildade 1996 slagverksduon Malleus Incus. Deras repertoar sträcker sig från transkriptioner av Bach, Mendhelsson, Liszt och Sjostakovitj, till beställningsverk från nutida tonsättare såsom Tobias Broström och Alejandro Vinao. Även om duon framför verk som inkluderar stora uppställningar med trummor, metall och träinstrument, har deras fokus legat på att utveckla och förfina samspel och klang i de tonala instrumenten, Marimba och Vibrafon. År 2004 vann duon Malleus Incus första pris i International Marimba Duo Competition i Belgien och senare samma år uppträdde de på Percussive Arts Society of International Convention i Nashville, USA. Mer information om duon här.

Dela: