Stravinskijs Eldfågeln

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Romantiskt 1800-tal möter parisiskt 1920-tal. I brytpunkten mellan seklen uppstår en spännande kollision. Drömmen om modernitet inspirerar den nya tidens musik, vilken vi möter hos Lili Boulanger och Igor Stravinskij. Vad de revolterar mot – och utvecklar – får vi höra hos makarna Schumann. Konserten dirigeras av Johannes Gustavsson. 

Information

Titel:
Stravinskijs Eldfågeln
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen Introduktion 30 min före start

Den under sin levnadstid världsberömda pianisten Clara Schumann (1819-1896) var också kompositör och skrev en rad verk för piano. Pianokonsert i a-moll är ett medryckande stycke där detaljerade, poetiska och stundtals storslagna pianopartier klingar precis så mycket av romantik som man kan tänka om ett stycke från 1835. Som solist hör vi den internationellt framgångsrika svenska pianisten Anna Christensson.

Lika underbara exempel på 1800-talets romantik är styckena Träumerei och Abendlied, skrivna av Clara Schumanns make Robert Schumann (1810-1856). Vid kvällens konsert spelas de i stråkarrangemang av norrmannen Johan S. Svendsen. 

Vi förflyttar oss framåt i tiden till Paris och hamnar hos kompositören Lili Boulanger (1893-1918). Hon fick som första kvinna i historien – och som den yngsta någonsin! – det prestigefyllda Stora Rompriset år 1913. Boulanger var rasande produktiv i sitt skrivande. År 1918, strax innan sin alltför tidiga död, skrev hon D’un soir triste. Styckets experimentella uttryck vittnar om att Boulanger var inspirerad av den musikaliske revolutionären Igor Stravinskij (1882-1971). Med sina djärva tonsättningar förändrade han synen på rytmiska strukturer för alltid. Vid kvällens konsert får vi höra hans fantasieggande mästerverk Eldfågeln. Det är skrivet året efter D’un soir triste och ett av musikhistoriens främsta exempel på modernism.

Ladda ner kvällens konsertprogram som pdf här

Dela: