Sylph – Halla Ólafsdóttir

Cullberg

I sitt första verk för Cullberg utgår Halla Ólafsdóttir från den mytologiska varelsen sylfiden, en luftande och ett eteriskt skogsväsen med kraft att förvandla sig. Grövre, råare, längre och starkare än människor har sylfiderna en röst och en gigantisk kropp. De vandrar ut och in ur en mystisk värld, dansande, viskande, prasslande, knackande och tuggande som varelser eller djur i en skog.

Information

Titel: Sylph – Halla Ólafsdóttir

Längd:

Priser

Ordinarie:
350 kr
Pensionär:
315 kr
Student / 19-26 år:
175 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Scenpass:
280 kr

Tidigare tillfällen


Rekommenderas från 13 år
Rök/haze (ofarlig) och stroboskop/blinkande ljus förekommer i föreställningen.


”Sylph” är förledande, rolig och bitvis väldigt vacker scenkonst”

Anna Hedelius, Svenska Dagbladet

”Till skillnad från den hundraåriga baletten ”Les sylphides”, med musik av Chopin, vill koreografen Halla Ólafsdottir göra luftvarelsen till en vacker men skrämmande uppenbarelse”

Maina Arvas, Dagens Nyheter

 

En ”hatkärlek” till den klassiska baletten och en mix av ”fin- och fulkultur” får styra i Sylph som Ólafsdóttir skapar tillsammans med dansarna i Cullberg, kompositören Shida Shahabi, scenografen, ljusdesignern Chrisander Brun och kostymören Hanna Kisch. Verket leker med exorcism och det ockulta och undersöker vad som händer koreografiskt när musiken, kostymen, scenografin, ljuset och dansen får lika stora roller.

Om Halla Ólafsdóttir

Halla Ólafsdóttir är koreograf och dansare. Hon arbetar alltid kollektivt i olika konstellationer med en ambition att utvidga begreppen koreografi och dans. En stor del av hennes praktik utgår från igenkännbart material från konst och populärkultur där hon undersöker vad som händer när det sätts i en annan kontext. Hon använder sig ofta av konventioner och klichéer och försöker hitta arbetsmetoder som bryter och suddar ut dem. För Halla är mötet mellan konstnär och publik utanför scenen mycket viktigt och har genom sitt konstnärliga arbete fokuserat på att bygga upp strukturer för att ge feedback, både konstnärer emellan, men också mellan publiken och utövarna. 

Tillsammans med Amanda Apetrea har hon turnerat föreställningarna DEAD (2017), Beauty and the Beast (vann priset Prix Jardin d’Europe Awards at ImpulsTanz 2013) och duon är aktuell med föreställningen Sälkvinnorna (2023). Halla är del av kollektivet Samlingen, ett koreografiskt projekt där ett gemensamt intresse för koreografi och feminism flätas samman med dansens historia, tillsammans med andra utövare och publik. Samlingen ändras från plats till plats och har hittills arbetat på Postdance-konferensen, festivalen Works at work i Köpenhamn och Riksteatern. Samlingen är nu aktuell med Den Svenska Baletten 2020-2025. Hösten 2013 samarbetade Samlingen med Cullbergbaletten på Dansmuseet i Stockholm.

Halla experimenterar gärna med olika uttryck och format i sitt arbete och hämtar inspiration från andra konstformer. Hon spelade huvudrollen i filmen Under Influence och är aktuell i film projekten FLY av Sidney Leoni och A Sweetness From Nowhere av Ester Martin Bergsmark. Halla och koreografen Eliisa Erävalo har utvecklat och hållit workshopen BITCHCRAFT med Cullbergbaletten och med Iceland Art Academy. De har också gjort föreställningarna Bitch (2021) och Granddaughters (2022). Tillsammans med Erna Ómarsdóttir är de aktuella med projektet Romeo <3 Juliet (nominerad till DER FAUST-priset 2019) med Iceland Dance Company och med föreställningen The Juliet Duet (2022).

Fler biografier finns på www.cullberg.com

Dela: