Tangarte

Tangarte

När den svensk-argentinska gruppen Orquesta Tangarte gästar Umeå är ledorden kraft, passion och poesi, och det blir ett ypperligt tillfälle att utforska den mytomspunna tangon bortom schablonbilden! Tillsammans med sångerskan Susanna Levonen och symfoniorkestern under ledning av Cathrine Winnes bjuder de upp till en festkväll i tangons tecken. Kvällen avrundas med milonga (öppen dans) till Tangarte.

Information

Titel: Tangarte

Längd:

Priser

Ordinarie:
200 kr
Stud/19-26 år:
140 kr
Pensionär:
140 kr
Barn 3-18 år:
60 kr
Medlem Tango Norteño:
140 kr
Medlem Umeå Folkmusikförening:
140 kr
Innehavare av Huskort Umefolk 2020:
140 kr

Tidigare tillfällen

Orquesta Tangarte

Orquesta Tangarte är en argentinsk-svensk tangoorkester som grundades i Malmö 1999 av Juanjo Passo, och hans pappa Juan, som var orkesterns sångare tills för bara några år sedan. Vid starten spelade Juanjo gitarr, men bytte senare till bandoneon – ett instrument som kan beskrivas som ett litet dragspel och som ofta ses som en symbol för tangon. Pappa Juan har genom åren gjort ett gediget arbete för att sprida tangomusiken från Rio de la Plata till Sverige och framför allt Malmö.

– Nu har han med ålderns rätt pensionerat sig från sången, säger Juanjo, så nu bjuder vi in andra sångare och instrumentalister att samarbeta med oss.

Tangartes musik är framför allt den rioplatensiska tangon, med en stor och varierad repertoar från tangons olika stilar och epoker, från guldåldern på 1940 och 50-talen och fram till idag.

Vid kvällens konsert spelar Orquesta Tangarte musik i denna tradition av kompositörer såsom Pugliese, Piazolla och Gardel m fl i arrangemang för tangokapell och symfoniorkester. Tangarte har genom åren uppträtt på tangofestivaler, musikfestivaler, konserthus och milongas på en mängd platser i Sverige och utomlands inklusive både MADE och Umeå Folkmusikfestival.

Tangons alla nyanser

I kvällens program samarbetar Tangarte med sångerskan Susanna Levonen och Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av Cathrine Winnes. Programmet bjuder på musik av välkända namn inom tangovärlden, som Piazzolla, Plaza och Pugliese, men också av lite mer okända kompositörer. Musiken har arrangerats för kvällens besättning av bland andra Hedda Heiskanen, som är violinist i Orquesta Tangarte, Juan Esteban Cuacci, Pedro Giraudo och Jonas Dominique.

Juanjo Passo tycker att svenskar generellt sett är ganska välbekanta med tangon och sydländska tongångar idag.

– Många har hört talas om Piazzolla, och har också en bild av hur det ser ut när man dansar tango, men vi som vill sprida tangon i Sverige har fortfarande en hel del kvar att göra, säger Juanjo.

Aftonens evenemang på Norrlandsoperan är ett gyllene tillfälle för Orquesta Tangarte att fortsätta arbeta mot målet att visa tangons alla nyanser för hela Sverige, och kanske också få upp oss på dansgolvet.

– Man måste förstå tango för att kunna spela tango, för det är inte bara en enkel fyrtakt! Jag har dansat tango tidigare, men jag har framför allt lärt mig genom att lyssna på mycket tango och se på när andra dansar, säger Juanjo. Tangon har ju sitt ursprung från bakgårdar och svartklubbar i 1880-talets Rio de la Plata. Man spelade på flöjt, gitarr och fiol, och det var mycket improvisation och spelglädje. Men vad som kom först – dansen eller musiken – det vet ingen, säger Juanjo och skrattar.


Orquesta Tangarte är nominerad till Folk och Världsmusik Galan i kategorin årets grupp.

Cathrine Winnes

Den norska dirigenten Cathrine Winnes är sedan 2015 chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna. Cathrine har arbetat med samtliga symfoniorkestrar i Sverige och Norge. Förutom sitt arbete med den symfoniska standardrepertoaren, har hon blivit hyllad för sina modiga och ovanliga program som innefattar både sällan framförd musik från romantiken och glömda 1900-tals juveler, exempelvis musik av kompositörer som Lili Boulanger och Grazyna Bacewicz. Hon har även framfört ett flertal nutida verk. Hon har även blivit väl känd i sin dubbla roll som både dirigent och programledare i tv-serien She Composes Like a Man på SVT. Under 2019 tilldelades Cathrine den norska Komponistföreningens jämställdhetspris 2019.

 

Susanna Levonen

Susanna är född i Tammerfors med studier både i Sverige och Finland. Hon är Norrlandsoperans enda tillsvidareanställda sångare, prisad för sina starka rollporträtt och har bland annat nominerats till Årets sångerska av Opernwelt för sin Sieglinde i Valkyrian på Wermland Opera. Några av hennes roller vid Norrlandsoperan är Carmen, Rosina, Marie i Wozzeck, Marie Curie i Blanche och Marie samt Orfeus. Men ikväll sjunger hon alltså tango – både på spanska och finska!

 

 

 

 


Dela: