Tartuffe

Handling

Akt 1

 

Orgon har allt man kan önska sig! Hans dotter Mariane är kär och förlovad. Ja allt är bra, tills Orgon och hans familj träffar den skenheliga Tartuffe i kyrkan. Snart har han nästlat sig ända in i familjens hem.

Orgon är övertygad om att Tartuffe är vägen till evig frälsning och är fast besluten att få familjen att förstå att Tartuffe kan rädda dem alla från syndafallet! Hans fru Elmire och barnen Damis och Mariane är inte lika entusiastiska över den fromme mannen, som sakta men säkert håller på att ta kontrollen över huset.

Alla kan se att Tartuffe är en hycklare och bedragare som använder religionen för att manipulera Orgon. Alla utom Orgon, som inte bara bjudit in honom att bo i sitt hus, han har också lovat Tartuffe sin dotters hand, fast hon avskyr honom. Tjänsteflickan Dorine försöker övertyga Mariane att stå upp för sig själv och säga ifrån till sin far, men hon ser det som hopplöst och hotar med självmord.

Likt en självplågare med tagelskjorta är han, den fromme Tartuffe. I ett försök att visa Orgon hur manipulativ Tartuffe verkligen är, planerar familjen att locka Tartuffe att bekänna sin lust till Elmire. Som den milde man han utger sig för att vara, och dessutom gäst, bör han inte ha sådana känslor för frun i huset, och familjen hoppas att Orgon efter en sådan bekännelse kommer att kasta ut Tartuffe.

Tartuffe försöker mycket riktigt förföra Elmire, men deras konversation avbryts när Damis, som har lyssnat på dem, inte längre kan kontrollera sin ilska utan hoppar fram från sitt gömställe för att anklaga Tartuffe, som blir chockad – men hämtar sig.

När Damis triumferande berättar för Orgon vad som har hänt, anklagar Tartuffe istället Damis för att vara den värsta syndaren. Orgon är övertygad om att det är Damis som ljuger, kastar ut honom och gör honom arvlös.

Som en gåva till Tartuffe och ytterligare bestraffning av Damis och resten av familjen, överlämnar Orgon alla sina världsliga ägodelar till Tartuffe som nu är den enda arvingen och mycket snart Orgons svärson.

Akt 2

Elmire gör nu ett sista försök att få Orgon att förstå att allt Tartuffe gör är hyckleri, men han låter sig inte övertygas och fortsätter att låta sig förblindas av denne bedragare.

Tartuffe kan inte kontrollera sina omåttliga begär och försöker oavbrutet förföra Elmire med fromma ord. Elmire gömmer till slut sin man och skickar efter Tartuffe, uppmuntrar honom lite och lockar honom att göra närmanden. Tartuffe säger till henne att även om en gift kvinna naturligtvis inte kan ge sig hän åt en världsvan gentleman, finns det inget omoraliskt med att hon accepterar en beundrare som han själv, då han ju är en from man. Han lovar att ta på sig skulden för ett äktenskapsbrott och inte minst hålla affären hemlig.

När Orgon slutligen kryper fram ur sitt gömställe verkar spelet äntligen förlorat för Tartuffe. Orgon befaller Tartuffe att lämna huset, varpå Tartuffe påminner om det gåvobrev Orgon undertecknat om att överlämna allt han äger till Tartuffe. Det är Orgon som ska ut!

…men misströsta inte.

Som i alla goda komedier får även denna historia ett lyckligt slut. Till och med Tartuffes största beundrare, madame Pernelle, blir till slut övertygad om hans hyckleri… 

Information

Titel: Tartuffe

Längd:

Priser

Ordinarie:
600 kr
Pensionär:
540 kr
Stud/ 19-26 år:
300 kr
3-18 år:
80 kr
Scenpass:
540 kr
Supporter:
510 kr
Balkong, priszon D:
300 kr

Tidigare tillfällen

Dela: