Threshold

Friktionsrebeller på hal is – i Lycksele

De professionella konståkarna i danskompaniet Le Patin Libre har tagit världen med storm. Med en samtida version av konventionella skridskoshower experimenterar ensemblen med glidets koreografiska möjligheter och den påtagliga frånvaron av friktion. 2019 såg vi dem på Isladan i Umeå med publiksensationen Vertical Influences. Nu återvänder de till Västerbotten och turnerar med ett nytt hänförande verk.

Information

Titel: Threshold

Priser

Ordinarie:
100 kr
20-26 år:
50 kr

Tidigare tillfällen

I Threshold visar ensemblen prov på ett fotarbete som ristar och skivar isen under dem. Gemensamt skapar de spår av mönster när de glider framåt och bakåt, hypnotiskt som ett svängande fickur. Med en kombination av atletisk virtuositet och glädjande fysikalitet seglar de fram genom sina frusna luftmoln till andetag. Threshold är ett fängslande verk där de enklaste ögonblicken blir små poetiska vidunder.

Le Patin Libre

Le Patin Libre är ett samtida danskompani från Montreal med skridskoåkning som konstnärlig bas. Med is, skridskor och glidet som sina främsta verktyg har deras verk oftast beskrivits som ”samtida dans på is”. Kollektivet grundades 2005 av den då pensionerade skridskoåkaren Alexandre Hamel. Tillsammans med andra professionella konståkare har Hamel skapat dansverk som tagit världen med storm.

Presscitat

Le Patin Libre will blow your mind

The Guardian, 2015

“…makes spectacular use of every inch of the rink as the dancers explore their relationships as individuals, and their identity as a collective, with wit and grace.”

The Guardian, 2015

 

Dela: