Transplantation

  • Dans

En livsbejakande föreställning om livsviktiga frågor. Nu på SVT Play

Föreställningen Transplantation hade premiär här på Norrlandsoperan i november 2021 och hyllades av både press och publik. Den spelades in av SVT här på Norrlandsoperan i februari 2022 och finns nu att se på SVT Play.

Charlotte Engelkes bär på en Y-kromosom efter en benmärgstransplantation och frågar sig; Var tar jag slut och var börjar den andra? Kan jag vara allt? Tillsammans med dansaren och koreografen Sofia Södergård skapar Engelkes en föreställning om identitet, existens, liv och död. Med dans, musik, standup, opera, komik och dramatik blir Transplantation en livsbejakande varieté med inspiration av benmärgstransplantation, kärlekshistorier och Wagner.

Information

Titel: Transplantation

Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Stud / 19-26 år:
130 kr
Pensionär:
185 kr
3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

Publikröster

”Vilken föreställning, det bästa jag sett”

”Bra musik, fantastiskt framförande, urproffsiga båda två”

”Viktigt ämne med allvarligt innehåll som innehöll även humor. Är så tacksam att jag fick se denna föreställning”

”Toppen! Fantastisk föreställning!”

”Den grep verkligen tag i mig på djupet, gav nya tankar samtidigt som dans och humor hade stort utrymme”

”En helt fantastisk och komplett föreställning. Full pott!”


Transplantation är ett musikaliskt, dramatiskt, koreografiskt och humoristiskt verk – en varieté om kärleken till den andre, till sig själv och till livet.

2019 genomgick Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. För att hennes liv skulle kunna räddas måste hennes egna immunsystem dö ut helt. Hon behövde släppa in en annan människas stamceller i benmärgen och låta dem successivt ta över hennes kropp. För att transplantationen skulle lyckas måste donatorns celler vara helt identiska med Charlottes på 13 av 14 punkter. Det enda hon vet om donatorn är att det är en ung man på 23 år som inte är från Sverige. Idag har Charlotte en helt ny blodgrupp och hon har fått en Y-kromosom. Denna nya variant av henne är dryga två år gammal. Hon är alltså i någon mån pånyttfödd – och den gamla Charlotte är i någon mån död.

Introduktion med Charlotte Engelkes & Sofia Södergård:

”Tanken på kärleken starkare än döden för tankarna till Wagners opera Tristan och Isolde.”

För Charlotte är kopplingen till berättelsen om Tristan och Isolde självklar. Deras kärlek gör att de tillsammans löses upp. De vet inte var den ena slutar och den andra börjar. De upphör vara sig själva, de blir ett. Dessa händelser och tankar leder till att Engelkes tillsammans med dansaren, koreografen och dragkingen Sofia Södergård skapar föreställningen Transplantation, med dans, musik, standup, opera, komik och dramatik blir det en livsbejakande varieté med inspiration av både benmärgstransplantationer, kärlekshistorier och Wagner.

”Det finns endast två känslor, rädsla eller kärlek sägs det.Transplantation – an act of love, an act of moving something from one place to another, without fear.”

Medverkande, mash up musik & Norrlandsoperans symfoniorkester

Musiken i föreställningen är en blandning av nyskriven och klassisk musik, i ett överhängande komponerat ljudkollage av den tyske kompositören och ljuddesignern Willi Bopp. Tillsammans med Engelkes, har han och kostymdesignern Anna Ardelius samt ljusdesignern och scenografen Karl Svensson arbetat ihop som ett konstnärligt team sedan 2005. Med utgångspunkt från tex en opera, saga eller personligt tema öppnas en konstnärlig process genom workshops, där samtliga konstformer är med från början och lika viktiga. Det har lett till ett flertal Wagnerinspirerande föreställningar, Forellen and Me ( Schubert afton) Min Mamma – en Dokumentärmusikal, för att nämna några.

Musikstycken ur operan Tristan och Isolde av Richard Wagner, är inspelad av och med Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av David Björkman.

Charlotte Engelkes Foto:Mats Bäcker
Charlotte Engelkes

Charlotte Engelkes och hennes wurm för opera

Charlotte Engelkes

är regissör och performanceartist. Hennes föreställningar spelas både i Sverige och på dans och teaterfestivaler runtom i världen. Charlottes konstnärliga spännvidd sträcker sig över dans, teater, performance och opera – allt på hennes eget högst personliga sätt. Föreställningen Miss very Wagner, där Engelkes för första gången hyllade och utforskade fyra av de mest kända hjältinnorna tagna ur Richard Wagners operavärld blev en överraskande och innerlig solomusikal som nådde en publik långt utanför operaälskarnas värld. 

Det blev startskottet för en rad olika scenkonstverk där valkyrior, hjältar, jättar och drakar har fått nytt liv på samma kärleksfulla och drastiska sätt, oavsett om publiken varit vuxna eller barn. Charlotte Engelkes föreställning Lohengrin Dreams samproducerades med Norrlandsoperan och visades här 2019.

 

Sofia Södergård

Sofia Södergård

Sofia Södergård, dansare, koreograf och skådespelare turnerar med den egna föreställningen SLICK som samproducerades med Norrlandsoperan och var en av de utvalda föreställningarna till Scenkonstbiennalen 2019. I SLICK äntrar Sofia scenen transformerad till dragkingen Qarl Qunt som genom drag realness utmanar det stereotypt maskulina och feminina. Hon är en av grundarna till danskompaniet P*fect som bland annat setts på Sadler’s Wells i London, Melodifestivalen, Juste Debout i Paris samt varit förband till Lady Gaga.

Under de senaste åren har Sofia bland annat koreograferat musikalen Cabaret på Den Nationale Scene, Familjen Kaos Slå Pattarna i Taket och Angels in America på Dramaten. Sofia är utbildad på klubb- och streetdancescenen i New York, Balettakademien Stockholm samt på Stockholms Dramatiska Högskola. Under hösten 2021 har hon medverkat i föreställningen PRIDE på Det Kongelige teater i Köpenhamn vilken regisseras av Falk Richter.

 

Ljusdesign och scenografi: Karl Svensson

Karl Svensson är en frilansande ljusdesigner och scenograf utbildad på Dramatiska Institutet. De senaste 20 åren har han arbetat på merparten av Sveriges scenkonstinstitutioner. Ibland de mest återkommande teatrarna återfinns Stockholms Stadsteater, Riksteatern och Kungliga Operan. Det som kommit att bli en röd tråd i Karls arbete är den stora mängden produktioner för barn och unga. Utöver Transplantation gör Karl under hösten ljuset på ”Rann heter egentligen något annat” på Uppsala Stadsteater, ”Station Illusion” på Kungliga Operan samt ljus och scenografi på ”Hemma hos” på Angereds Teater.

Kostymdesign: Anna Ardelius

Anna Ardelius har arbetat som kostymdesigner och Scenograf sen 1994 och gjort ett sextiotal produktioner till dags dato. Hon har varit på de flesta svenska operascenerna och även gjort ungefär en produktion i Tyskland och Schweiz om året. I Tyskland och Schweiz var det operaproduktioner som Il Nozze di Figaro, Il Barbiere di Siviglia, Elisir D’Amore och Die Liebe zu den drei Orangen. I Sverige har hon gjort alltifrån Chess på Svenska på Göteborgsoperan 2014 till nyskrivna opera på Piteå Kammaropera och Ung Estrad Norr i Östersund. Anna har arbetat på Norrlandsoperan tidigare, bl a med Figaros Bröllop 2015 och med Marit Shirin Carolasdotters produktion Of itself : in itself i augusti i år.
Charlotte Engelkes och Anna har arbetat ihop sen 2008 med ungefär en produktion om året. På Norrlandsoperan gjorde de Lohengrin Dreams alldeles innan pandemin och nästa produktion efter Transplantation är Fräulein Julie i Karlsruhe i december där Charlotte regisserar och Anna gör scenografi och kostym.
Anna har i år blivit knuten som scenograf och kostymdesigner till Folkteatern i Gävleborg som en av 17 scenkonstnärer i ett femårigt samarbete.

 

Dela: