Umeå meets Umeå

Konsert under Umeå Jazzfestival

Petter Berndalen har spelat in västerbottniska dialekter och gjort musik av satsmelodin. Resultatet är hypnotiskt, eggande och vackert. Nu framförs musiken för första gången tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester i Karl-Johan Ankarbloms arrangemang.

Information

Titel:
Umeå meets Umeå
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Barn/ ung 3-18 år:
60 kr
Student/ 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Grupp >10 bilj:
240 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen

Som en del av Umeå Jazzfestivals program framförs det nu för första gången tillsammans med Norrlandsoperans Symfoniorkester och fyra namnkunniga solister i Karl-Johan Ankarbloms arrangemang. I projektet Umeå meets Umeå har Berndalen tagit metoderna och kunskapen från sitt 20åriga projekt att översätta svensk folkmusik på fiol till slagverksspel, och nu gjort allting baklänges.

I det talande ordet i det äldre västerbottniska dialekterna hör jag en rytmik och tonalitet som är helt makalös. Jag har lyckats extrahera musiken i språket, så som jag uppfattar den, och gjort den tillgänglig för andra att lyssna på

Jag ville lyfta fram en lokal musik som på ett vis alltid funnits där men som man tidigare inte sett på som musik.

Petter_Berndalen_Photo_by_Aron_Mattsson_4

Petter Berndalen

Petter Berndalen har vänt upp och ner på gällande gängse normer om hur man spelar trummor, han har under många år låtit sig inspireras av den melodibärande funktionen hos solospelmannen inom den svenska folkmusiken och låtit detta forma sitt spel. Hans mål är inte att spela något som passar till svensk folkmusik, utan att spela något som verkligen ÄR svensk folkmusik. Han har uppnått detta genom att studera solospelmän och applicera varje liten detalj till sitt trumspel. En viktig del av hans arbete är på vilket sätt centrala aspekter av melodi, såsom hierarkisk form och frasering, melodisk kontur, ornamentering etc. kan bli representerade på ett instrument som slagverk där exakta tonhöjder och transitioner inte är möjliga.

Intervju i Klingan Sveriges Radio P2

Så ljuder Västerbottens rytm” – Artikel i Språktidningen

Torbjörn Näsbom

Född och uppvuxen i Uppland, och lärde sig tidigt av sin far att spela fiol. Han hade förmånen att redan som barn träffa och spela ihop med storspelmän som Viksta Lasse och Eric Sahlström. Senare, efter utbildning till violinist bland annat vid Sveriges Radios musikskola på Edsbergs slott och vid Kungliga Musikkonservatoriet i Bryssel, har Torbjörn haft anställning i Norrlandsoperans symfoniorkester. Han har uppträtt solistiskt med bland annat Sveriges Radios Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble, Stockholms Barockorkester samt turnerat i Europa och USA tillsammans med mezzosopranen Ann-Sofie von Otter. Torbjörn är även riksspelman och har tilldelats Anders Zorns Guldmärke.

Jimmy Ågren

Musikern och slide-gitarristen Jimmy Ågren, född 1971 i Umeå, har spelat med bland andra Freddie Wadling, Mats & Morgan Band, Denny Walley och Artis the Spoonman. Jimmy verkar i gränslandet mellan experimentell musik och rock/blues. Han har i eget namn släppt 7 album och 2 Live DVD mellan 1996 och 2018. 2003 tilldelades Jimmy Ågren årets Guldäpple som delas ut av Umeå Folkets hus där Everth Gustavsson säger att Jimmy är en musiker som söker sig fram. Dels i grupp bland annat med brodern och trumslagaren Morgan Ågren, men också som skivproducent.

Mats Öberg

är född uppvuxen i Umeå och började spela piano vid två års ålder. Morbror Bernt Egerbladh var viktig under uppväxten som musikalisk inspiration. Han såg till att Mats fick spela med proffessionella musiker i tidiga år. När Mats var 10 år startades Mats & Morgan Band och vid 17 års ålder fick de börja spela med Frank Zappa. Samma år kom Mats in på musikhögskolan i Stockholm.

Mats har rest runt omkring i hela världen bland annat med Mats&Morgan, Ale Möller, Jonas Knutsson och Lena Willemark, medverkat på CD-skivor med Lisa Nilsson, Eric Bibb, Gullan Bornemark, Mike Stern m.fl.


Umeå Meets Umeå – Dokumentär

Projektet har dokumenterats genom en serie dokumentärfilmer där vi får följa med i arbetet med att skapa musiken.

Dela: