Umeå meets Umeå

Konsert under Umeå Jazzfestival

Petter Berndalen har spelat in västerbottniska dialekter och gjort musik av satsmelodin. Resultatet är hypnotiskt, eggande och vackert. Nu framförs musiken för första gången tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester i Karl-Johan Ankarbloms arrangemang.

Information

Titel:
Umeå meets Umeå
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Barn/ ung 3-18 år:
60 kr
Student/ 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Grupp >10 bilj:
240 kr

Tid och datum

– Konsertsalen

Som en del av Umeå Jazzfestivals program framförs det nu för första gången tillsammans med Norrlandsoperans Symfoniorkester och fyra namnkunniga solister i Karl-Johan Ankarbloms arrangemang. I projektet Umeå meets Umeå har Berndalen tagit metoderna och kunskapen från sitt 20åriga projekt att översätta svensk folkmusik på fiol till slagverksspel, och nu gjort allting baklänges.

I det talande ordet i det äldre västerbottniska dialekterna hör jag en rytmik och totalitet som är helt makalös. Jag har lyckats extrahera musiken i språket, så som jag uppfattar den, och gjort den tillgänglig för andra att lyssna på

Jag ville lyfta fram en lokal musik som på ett vis alltid funnits där men som man tidigare inte sett på som musik.

Petter_Berndalen_Photo_by_Aron_Mattsson_4

Petter Berndalen

Petter Berndalen har vänt upp och ner på gällande gängse normer om hur man spelar trummor, han har under många år låtit sig inspireras av den melodibärande funktionen hos solospelmannen inom den svenska folkmusiken och låtit detta forma sitt spel. Hans mål är inte att spela något som passar till svensk folkmusik, utan att spela något som verkligen ÄR svensk folkmusik. Han har uppnått detta genom att studera solospelmän och applicera varje liten detalj till sitt trumspel. En viktig del av hans arbete är på vilket sätt centrala aspekter av melodi, såsom hierarkisk form och frasering, melodisk kontur, ornamentering etc. kan bli representerade på ett instrument som slagverk där exakta tonhöjder och transitioner inte är möjliga.

Intervju i Klingan Sveriges Radio P2


Umeå Meets Umeå – Dokumentär

Projektet har dokumenterats genom en serie dokumentärfilmer där vi får följa med i arbetet med att skapa musiken.

Dela: