Våra musiker i närbild

Kammarmusikkonsert

I kammarmusikserien Våra musiker i närbild får du träffa musikerna i Norrlandsoperans Symfoniorkester på nära håll. Musikerna spelar i olika mindre konstellationer och bjuder på sina egna utvalda favoritstycken. Den här gången har orkesterns Johannes Ögren anpassat Mahlers Rückertlieder till kammarensemble med Susanna Levonen som solist, och symfoniorkesterns pianist Jonas Olsson, inviger vår nya C-flygel från Steinway med ett specialskrivet stycke just för honom.

Information

Titel:
Våra musiker i närbild

Priser

Ordinarie:
200 kr
Student:
120 kr
Pensionär:
120 kr
Ungdom t o m 19 år:
60 kr
Medlem i Umeå Kammarmusikförening:
100 kr

Tidigare tillfällen

– Black Box

Musikchef Elisabet Ljungar presenterar verken och håller i direkt anslutning till konserten ett eftersnack.
Där får publiken tillfälle att prata med och ställa frågor till musikerna på ett avspänt sätt.

Våra musiker i närbild – Alltid lördagar. Alltid kl 15.00. Alltid eftersnack. Varmt välkommen!

Om programmet
Lemma-Icon-Epigram
är, precis som namnet antyder, ett ikoniskt verk i den samtida pianolitteraturen. Det är skrivet av den brittiske tonsättaren Brian Ferneyhough, född 1943. Han är en gigant bland nu levande tonsättare, och hans inflytande på flera generationer av tonsättare kan inte överskattas.

Martin Rane Bauck är en norsk tonsättare, född 1988. Pianostycket Marsyas and Apollo är specialskrivet för Norrlandsoperans egen pianist Jonas Olsson. Verket är en kort, lågmäld studie i flageoletter. Vi får höra melodier i kvartstoner och ännu mindre intervall, klusterackord och, om vi har tur, ett märkligt svävningsfenomen. Tonsättaren har inspirerats av den grekiska myten om satyren Marsyas som utmanade guden Apollon i en tävling om vem som var bäst på att spela flöjt.

Gustav Mahler tonsatte många dikter av Friedrich Rückert. Den sångcykel som brukar kallas Rückert-Lieder är egentligen fem självständiga sånger, sammanknutna främst genom poesin och sina liknande teman. De publicerades tillsammans och uruppfördes 1905. De är skrivna för röst och orkester, men Mahler menade att sångerna skulle framföras i mindre konsertsalar, eftersom han skrivit dem i en kammarmusikalisk anda. I dagens version har Norrlandsoperans oboist Johannes Ögren anpassat verket för kammarensemble.

Följande musiker medverkar under konserten:

Dela: