Vernissage: Levels of Silence I – Jesper Norda

Storm State

(video, ljud, text)

Ordet tystnad verkar på ett sätt vara absolut, tystnad är tystnad. I själva verket är graden av tystnad beroende på hur vi hanterar det brus som hela tiden omger oss: blodomloppet, tinnitus, vinden, elektriska störningar, informationsflödet.

Vårens utställningsserie är curerad av Jesper Norda som också öppnar själv med den första perioden. Titeln är Levels of Silence och vi får möte tre konstnärer som alla arbetar med ljud med lite olika infallsvinklar.

Storm State visas tom 2 mars i Vita Kuben

Information

Titel:
Vernissage: Levels of Silence I – Jesper Norda
Längd:

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

– Vita Kuben

En röd tråd i Nordas konstnärskap är ett ständigt ifrågasättande av gränsen mellan ljud och tystnad. Även om hans verk ser ut och låter helt annorlunda än deras, är han förmodligen den svenska ljudkonstnären som är närmast den konceptuella traditionen av konstnärer som La Monte Young, John Baldessari och Sol LeWitt. I koncentrationen på det konkreta och faktiska, i reduceringen av uttrycket till några få komponenter, uppstår en friktion mellan rummet och tomrummet. Men den komplexitet som blir effekten har inte så mycket med teoretiska spörsmål att göra, utan har sin styrka i ett vardagligt lyssnande, ett kommunikativt tilltal, inte minst avläsbart i de många verk som har text som utgångspunkt. – Magnus Haglund

Jesper Norda är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg samt Konsthögskolan Valand. Han är idag verksam som konstnär, kompositör/ljud-designer samt som universitetsadjunkt på Högskolan för design och konsthantverk. Under de senaste åren har han deltagit i utställningar på bla Göteborgs konsthall, New Media Gallery (Vancouver, Kanada), Skövde Konstmuseum, Kalmar konstmuseum, Culturehub (New York) mfl.

Dela: