The Viral Dance

Artificiell dans och virala fenomen

Vi blir mer och mer medvetna om internets snabba spridning. En artikel, dansvideo, sång eller idé kan nå miljontals människor på bara några minuter. Detta fenomen kallas att ”bli viral” – men hur kommer det sig att vissa saker blir virala och andra inte?

Information

Titel:
The Viral Dance
Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Student/ 19-26 år:
130 kr
Barn/ ungdom 3-18 år:
60 kr
Pensionär:
130 kr
Scenpass:
170 kr

Tidigare tillfällen

– Black Box Introduktion: 18.30 i Bistron

I arbetet med föreställningen har Daae/Nordahl använt sig av ett dataprogram som studerar rörelsemönster. Med hjälp av 250 inmatade dansvideor kunde programmet särskilja individuella dansrörelser för att därefter analysera rörelsetyper, tidsvariationer och rumsliga riktningar. På så sätt lärde sig systemet att simulera en viral dans och skapa en helt ny koreografi – och så var världens första AI-genererade dans född.

Med The Viral Dance fortsätter Daae/Nordahl att undersöka innebörden i att vara människa i vårt moderna samhälle.

I detta multiplattformsprojekt får vi möta människorna Ludvig och Joanna samt deras digitala avatarer. The Viral Dance må vara en scenföreställning, men verket är också en online-upplevelse, en kollaborativ utställning, en performance-installation eller kanske helt enkelt den ultimata virala dansen.

Bakom namnet Daae/Nordahl finns filmaren Joanna Nordahl och koreografen Ludvig Daae. Duon använder Daaes dansbakgrund och Nordahls filmskapande som ett sätt att undersöka och utforska mötet mellan fysisk och digital kommunikation.

Deras två tidigare verk MM och Hyperfruit har båda turnerat med Dansnät Sverige och visats på Norrlandsoperan.

Presscitat -The Viral Dance

”Daae/Nordahl dukar upp ett tankeväckande och underhållande allkonstverk med många idékomponenter och tempobyten.”

Lisa Boda, DN

The Viral Dance

Ludvig Daae

Ludvig Daae är en norsk koreograf och dansare, utbildad på Kungliga svenska balettskolan i Stockholm och P.A.R.T.S. i Bryssel. I december 2017 koreograferade Ludvig stycket Dona Winter för Cullbergbalettens medverkan på Nobelfesten i Stockholms stadshus. Han turnerar för närvarande sina senaste stycken Dance To Dance To och HYPERFRUIT. HYPERFRUIT, såväl som hans nya stycke The Viral Dance, är en del av det långsiktiga projektet Daae/Nordahl, ett samarbete mellan Ludvig och filmskapare Joanna Nordahl. Ludvig arbetar också som dansare i flera verk av andra koreografer.

I sina egna verk har Ludvig alltid ett intresse i underhållning och populärkultur. Ludvigs egna arbeten har visats på olika platser i Europa såsom Oslo Opera House (NO), MDT (SE), Vooruit (BE), The Place (GB), Kampnagel (DE), Moderna Muséet (SE), InterPlay (IT), Brut (AT) m fl ställen.

Joanna Nordahl

Joanna Perez Nordahl är en svensk prisvinnande regissör baserad i London och Stockholm. Genom sina musikvideor, kortfilmer, dokumentärer och reklamfilmer, såväl som scenkonstföreställningar, har hon nått internationellt erkännande, både som regissör och visuell konstnär. 2016 blev Joanna dubbelnomierad till svenska Grammis för Årets musikvideo, och vann priset för att ha skrivit och regisserat filmen Nothing but a heartbeat, ett samarbete med Say Lou Lou. Mellan 2013 och 2015 initierade och regisserade Joanna One Wish, en dokumentär i åtta avsnitt för SVT.

Under flera år har Joanna samarbetat med Ludvig Daae och skapat scenkonstföreställningar. Deras första verk, MM (2011), har turnérat i 11 länder. I duons senaste verk, HYPERFRUIT (2015) är både Joanna och Ludvig performers på scen. Den visuellt starka föreställningen undersöker internet som emotionellt redskap och nödvändigt ont i intim kommunikation och långdistansförhållanden. HYPERFRUIT turnérar nu internationellt.

 

Mer dans på Norrlandsoperan

Dela: