TILLBAKA

Operan sjungs på franska och textas på svenska.
Föreställningen är 3 timmar och 25 minuter lång, inkl en paus på 30 minuter.
Välkommen till introduktion 30 min innan start.

AKT 1 HOS FAUST

Vetenskapsmannen Faust har arbetat frenetiskt hela sitt liv för att lösa de stora frågorna, att hitta meningen med livet. Han har offrat hela sin ungdom för lärdom och när det visar sig att allt hans slit och all den tid han lagt ner inte lett till någonting, inser han att han har gått miste om allt det viktiga i livet. Kvar finns ingenting. Faust vill få ett avslut på allt och ta sitt liv. Han blir avbruten i sitt självmordsförsök när han hör stadsborna utanför lovsjunga Gud. När Faust hör detta kallar han på djävulen i trots. Plötsligt står djävulen i form av Méphistophélès framför honom och lovar att uppfylla hans önskningar och begär. I utbyte ska han gå med på att tillhöra Méphistophélès i livet efter döden och följa med till hans rike. Faust vill ta tillbaka makten över sitt liv, han önskar sig ungdom, passion och kärlek! Han tvekar ändå till Méphistophélès erbjudande. Méphistophélès visar då ett foto på en ung kvinna – Marguerite. Faust signerar då kontraktet och ger sig av med sin nyfunne vän.

AKT 2 PÅ TORGET

Det är avskedsfest för alla som ska dra ut i krig, Marguerites bror Valentin är en av dem och hans syster ger honom en amulett som ska skydda honom i kriget. Valentin ber vännen Siebel att ta hand om hans syster när han är borta. Siebel är förälskad i Marguerite och åtar sig gärna uppgiften. Festandet eldas på av Méphistophélès som sitter på en guldkalv och sjunger om människans kärlek till guld. Han förutspår att både Valentin och den nyvärvade soldaten Wagner snart ska dö och att de blommor Siebel plockar till Marguerite ska vissna. Äntligen får Faust träffa Marguerite som dock avslår hans första närmanden. Festandet fortsätter och avslutas med en dans som blir allt mer extatisk och galen.

AKT 3 MARGUERITES TRÄDGÅRD

Siebel vaknar, fortfarande påverkad av nattens eskapader. Blommorna påminner henne om Marguerite, men hon upptäcker också att Méphistophélès trolldom får blommorna att vissna för hennes händer. Genom att doppa blommorna i vigvatten så lyckas Siebel dock upphäva förbannelsen och plocka en bukett som kärlekshälsning till Marguerite. Faust och Méphistophélès ser Siebels enkla gåva och Méphistophélès ger sig av för att hämta en finare present. Han kommer med ett smyckeskrin och påkallar mörkrets och naturens krafter för att Faust ska lyckas förföra Marguerite och föra henne i olycka.


PAUS: 30 min


AKT 4 MARGUERITES HEM, KYRKAN OCH TORGET

Tiden har gått och Marguerite är nu ensam och helt ur balans, mer eller mindre galen. Faust har försvunnit och hon är utom sig. Siebel försöker trösta henne och upptäcker att Marguerite i sorg och desperation dödat sitt och Fausts gemensamma barn. Marguerite går till kyrkan för att be för barnet och för Faust. Förtvivlad vänder hon sig till Gud och när hon tror att det är han som kommer för att fördöma henne är det egentligen Méphistophélès som talar. Valentin och de andra soldaterna kommer hem från kriget. Hela staden har bombats och de som inte är döda är sårade och traumatiserade. Valentin inser att det är Faust som förfört och bringat olycka över hans syster och utmanar honom i duell. Duellen är inte rättvis då Méphistophélès hjälper Faust att döda Valentin som i sin tur slungar en förbannelse över sin syster precis innan han dör.

AKT 5 MÉPHISTOPHÉLÈS RIKE OCH I FÄNGELSET

Méphistophélès har tagit med sig Faust till sitt rike. Här firas Walpurgis natt, Valborg, där allt är en förvrängd fest. Faust låter sig lockas och övertygas om att det tjänar honom bäst att glömma morgondagen och berusar sig en sista gång. Plötsligt får han en uppenbarelse av Marguerite med ett rött band om halsen. Han ger sig av från den mardrömslika festen för att leta efter henne. Faust hittar Marguerite i fängelset där hon väntar på att avrättas för barnamordet. Marguerite är så världsfrånvänd att han inte får kontakt med henne. Allt i Fausts värld är värre nu i slutet än i början…

TILLBAKA

Dela: