I år fyller Norrlandsoperan 45 år.

När vi startade 1974 var det inte många som trodde att världens nordligaste operahus skulle leva särskilt länge. Samtidigt var det få som trodde att Umeå, den lilla staden långt uppe i norr, skulle komma att presentera artister och sångare i världsklass, erkända filmskapare, bländande dansare, briljanta musiker och häpnadsväckande konstnärer de kommande 45 åren. Vi kan stolt säga att Norrlandsoperan utvecklats till en kraftkälla för kultur i hela länet. För oss är det större än den mäktigaste operan man kan föreställa sig. Och vi har bara börjat.

Fira med oss!

Under jubileumsåret firar vi förstås med en massa härliga föreställningar. En helt nyskapad opera till exempel – som också är en Bachkonsert, och en dansföreställning! Den 23-24 maj har publiken bestämt vad Symfoniorkestern ska spela i Publikens önskekonsert – Läs mer om Publikens önskekonsert härEn liten sneak peek på hösten 2019 innebär bland annat att succén från i fjol – P2 i Parken tillsammans med Sveriges Radio kommer tillbaka. Övriga biljetter till höstens föreställningar, släpps den 28 maj.

Jubileumsutställning – Scener från förr

I Norrlandsoperans foajéer visas sju scenmodeller från operaföreställningar från åren 1986-2014. Scenmodellerna är ett av scenografens verktyg i dennes arbete med en föreställning. I boken TILL RUM BLIR TIDEN HÄR av Lars-Åke Thessman beskriver han deras uppgift så här:

”I en scenmodell går det aldrig att ljuga om storlek och avstånd. (…) Regissör och scenograf möts egentligen för första gången i arbetet med modellen. Där uppstår de avgörande frågorna om rummets bredd, djup och vilka entré- och sortimöjligheter som scenen kommer att erbjuda. Likaså vilka nivåskillnader som kommer att finnas eller hur underlaget är beskaffat. Allt detta har ju konsekvenser för regiarbetet. Vidare väcks frågor om hur siktlinjerna fungerar från salongens alla platser. Hur mycket av aktionen döljs från sidoplatserna? Och hur kommer akustiken att fungera för sång eller tal?”

För Norrlandsoperan skapade Lars-Åke Thessman scenografierna till Den bergtagna 1986 och Faust 1989. Boken TILL RUM BLIR TIDEN HÄR finns att läsa i Biljetter och besök.

 

 

 

 

 

Dela: