Kvällens program
Camille Pépin: Laniakea, 13 min
Toshio Hosokawa: Ceremony, för flöjt och orkester, 20 min
Paus, 30 min
Joseph Haydn: Symfoni nr. 103, 27 min
I. Adagio – Allegro con spirito
II. Andante più tosto allegretto
III. Menuet
IV. Allegro con spirito
Mer om konserten
Ordet laniakea betyder vidsträckt himmel på hawaiianska. Det är även namnet på den superklunga av galaxer som fysikern Hélène Courtois upptäckte 2014. Klungan, där bland annat Vintergatan ingår, har en sammanlagd massa om 100 miljoner miljarder stjärnor. I sitt verk Laniakea har den franska tonsättaren Camille Pépin inspirerats av galaxerna, något som i musiken tar form genom klanger som mot slutet av konserten expanderar i vildsint extatas.
Camille Pépin är född 1990 och uppmärksammad för sina fantasifulla ljudvärldar. Hennes musik befinner sig i korsningen mellan fransk impressionism och amerikansk, repetitiv minimalism och i sina tonsättningar tar hon ofta intryck av naturen och även av bildkonst. Själv har hon sagt att några ledord under arbetet med Laniakea var ”oändlighet, rörelse, hastighet, ljus”.
En annan inspirationskälla för henne var Joseph Haydns (1732–1809) näst sista symfoni, den storslagna nr 103 i Ess-dur. Precis som Pépins stycke inleds Haydns symfoni med pukvirvel – så kraftfull att hela symfonin fått smeknamnet ”Pukvirveln”. Symfonin var den elfte av tolv som Haydn komponerade i samband med sina två årslånga Londonresor, genomförda i början av 1790-talet. ”Pukvirveln” kom till vintern 1794–1795, och vid det laget hade Haydn redan ett gott renommé i England. Urpremiären av symfonin ägde rum den 2 mars 1795 som del av en konsertserie vid King’s Theatre i London.
Premiären blev en stor succé, och den andra satsen gjorde sådant intryck på publiken att den fick spelas två gånger. I tidningen The Morning Chronicle sammanfattade en kritiker kvällen med följande beskrivning: ”Som alltid hördes återkommande uttryck för genialitet, både i stämning och harmoni. Inledningen skapade den djupaste uppmärksamhet, Allegrot charmade, Andantet spelades två gånger på rad, menuetterna, särskilt trion, var lekfull och söt. Så var också den sista satsen, om än överlägsen den föregående.”
Även om Haydn förmodligen hade uppskattat lite fler nyanser i beskrivningen av satserna satte Londonrecensenten fingret på symfonins rika kontrastrikedom. Att höra verket är lite som att åka snabbtåg genom ett sommarlandskap – ideligen upplever man nya miljöer och intryck, det ena vackrare och mer fascinerande än det andra. Sedan urpremiären har publiken fortsatt att älska ”Pukvirveln”, och det är i dag en av Haydns oftast framförda symfonier.
Associationer till sommarens skiftningar i ljus och färger väcker även den japanske tonsättaren Toshio Hosokawas skira flöjtkonsert Ceremony for flute and orchestra från 2022. I den omvälvande musiken låter han flöjtisten personifiera en schaman som med hjälp av sin andedräkt åkallar naturen och hela universum i form av orkestern. Själv har Toshio Hosokawa sagt: ”Jag tror att själva musiken en gång uppstod ur animismens shamanistiska ceremonier. Den grekiska termen för andedräkt (”pneúma”) betyder både vind och ande. Ljudet av flöjtistens andetag ekar som naturens vind och blir till en sång som väcker andarna”.
Toshio Hosokawa föddes i Hiroshima 1955 och studerade komposition i Tokyo, Berlin och Freiburg. Hans arbete genomsyras av en zenbuddhistisk hållning, och som motto har han framhållit att ”musik är en plats där toner möter tystnad.”
Solist i flöjtkonserten är den österrikiska flöjtisten Daniela Koch, född 1989 och sedan 2011 soloflöjtist vid Bambergs symfoniorkester. Kvällens konsert leds av Norrlandsoperans chefdirigent Eduardo Strausser.
Musikerna
Dirigent: Eduardo Strausser
Norrlandsoperans chefdirigent Eduardo Strausser är född 1985 i São Paulo, Brasilien, och är sedan några år tillbaka bosatt i Berlin. Han är en flitigt anlitad dirigent och har arbetat med orkestrar i Sydamerika, Europa, USA, Australien och Nya Zeeland. Han är även en erfaren operadirigent, något som utvecklades under hans period som Resident Conductor vid Teatro Sao Paolo mellan 2014–2016. Redan under sina studier vid Zurich University of Arts utvecklade Eduardo ett intresse för verk av samtida tonsättare, något som han tar med sig till Norrlandsoperan. Han utsågs till chefsdirigent och programansvarig på Norrlandsoperan som startade hösten 2024 med uppdrag fram till och med våren 2027.
Eduardo Strausser har även regelbundna samarbeten med Kansas City Symphony och City of Birmingham Symphony Orchestra, samt dirigentuppdrag med Bamberger Symphoniker, Utah Symphony Orchestra, Royal Northern Sinfonia, Orchestre de Montpellier och Argovia Philharmonic. Tidigare samarbeten innefattar orkestrar i Europa som Antwerp Symphony Orchestra och Royal Philharmonic Orchestra. I USA har han arbetat med symfoniorkestrarna i North Carolina, Detroit och Indianapolis. Han har även arbetat med Sydney och Queensland symfoniorkestrar samt med New Zealand och West Australian symfoniorkestrar.

Solist: Daniela Koch
Den österrikiska flöjtisten Daniela Koch, född 1989, började redan som 16-åring studera vid Mozarteum i Salzburg för professor Michael Martin Kofler. Hon har snabbt gjort sig ett namn i musikvärlden, inte minst genom sina framgångar i flera internationella musiktävlingar. År 2008 vann hon den prestigefyllda tävlingen ”Concertino Praga” – Internationella radiotävlingen i sin 42:a upplaga. Förutom förstapriset i flöjtkategorin utsågs hon även till totalsegrare över samtliga kategorier och tilldelades ”Helena Karaskova-priset”. Bland annat utsågs hon som ”Rising Star” inom det europeiska konserthusnätverket ECHO av både Wiener Konzerthaus och Musikverein. I samband med detta har hon framträtt med solorecitaler i några av Europas mest prestigefyllda konserthus, däribland Bozar i Bryssel, Cité de la Musique i Paris, Concertgebouw i Amsterdam, samt filharmonierna i Luxemburg och Köln, Laeiszhalle i Hamburg och Wiener Konzerthaus. Hon har även gästat scener i Kanada, USA och Japan. Som solist har hon uppträtt med flera framstående orkestrar, däribland Wiener Symphoniker – vid invigningen av Wiener Festwochen – samt Münchens radio- och kammarorkestrar, Wiener Kammerorchester, European Union Chamber Orchestra, Tjeckiska radions symfoniorkester, Tonkünstler-Orchester och Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Daniela Koch är idag soloflöjtist i Bamberger Symfoniorkester.

Violin 1
Philip Zuckerman, Alexander Robson, Aino Szalai, Kitiara Braune, Kersti Wilhelmsson, EvaBritt Molander, Lucy Baker, Per-Erik Andersson
Violin 2
Pontus Björk, Andreas Olsson, Matias Malmqvist, Amandus Lind, Mikhail Zatin, Arly Rivero, Lars Warnstad
Viola
Lars Mårtensson, Ester Forsberg, Pablo Munoz Salido, Åsa Hjelm, Johanne Skaansar
Cello
Anna Garde, Bekhbat Tsagaanchuluun, Kerstin Isaksson, Kristina Tereschatov, Karin Bjurman
Kontrabas
Jan-Emil Kuisma, Charlotte Petersson, Frank Nesse
Flöjt
Ebba Wallén, Pepita del Rio
Oboe
Yui Ito, Johannes Ögren
Klarinett
Tania Villasuso Couceiro, Alexander Varvne
Fagott
Peter Bolton, Maria Kindell
Valthorn
Orvar Johansson, Yerang Ko, Edna Fernandes, Anders Kjellberg
Trumpet
Malin Silbo-Ohlsson, Marcus Petersson
Trombon
Peter Nygren, Daniel Bjerhag Hedin, Mathias Petersson
Tuba
Linus Mattsson
Timpani
Ian Piniés
Slagverk
Maximiliano Polo, Aleksander Ulriksen
Harpa
Tanne Harder
Celesta
Jonas Olsson