Inför ditt besök

Välkommen till oss – vi är här för att utmana, engagera och inspirera. Med en blandning av tradition och provokation skapar vi en unik upplevelse för våra besökare. 

vinglas på ett bord

Biljettinformation

Biljettköp

Biljetterna köper du enklast online. Då kan du själv välja sittplats och förboka mat och dryck till pausen. Biljettkassan i huset öppnar en timme innan föreställningens början. Vid inställda eller flyttade föreställningar återbetalas biljetter och förbetalda pausmenyer inom en månad. Återbetalning sker automatiskt vid onlineköp – vid köp i biljettkassan krävs ett personligt besök. Läs mer om vad som gäller vid biljettköp under våra köpvillkor.

Betalningsmedel

I biljettkassan kan du betala med kreditkort, Swish eller Norrlandsoperan presentkort. Kontanter accepteras inte. Onlinebetalningar kan göras med betalkort, Swish, faktura eller presentkort.

Bokning

Om du inte har möjlighet att köpa biljetterna online kan vi hjälpa dig att boka dem. Kontakta kundservice så hjälper vi dig.

Byte

Du har möjlighet att byta datum på din biljett om föreställningen ges vid flera tillfällen, och i mån av plats. Bytet görs online på din biljettsida, kostnaden är 30 kr/biljett. Bytet måste ske senast tre dagar innan föreställning.

Våra salonger

Stora scenen

Det här är vår största scen som rymmer 470 personer. Ingångar finns på både plan 1 och plan 2 i foajén. Det finns också en balkong med 30 platser. Sittplatserna är numrerade.

Konsertsalen

Kliv in i konsertsalen och upplev rummets akustik. Här finns 509 platser varav 62 är på balkongen. Ingångar finns på plan 1 och plan 2 i foajén. Sittplatserna är numrerade.

Black Box

Gå rakt fram i foajén, upp för den lilla trappan och sedan till vänster in i den bortre foajén, så hittar du Black Box. Här förändrar vi både scen- och salongsstorlek beroende på arrangemangens karaktär. Black Box har 220 platser som är onumrerade.

Studioscenen

Studioscenen hittar du bredvid Black Box. Gå rakt fram i foajén, upp för den lilla trappan och sedan till vänster in i den bortre foajén. Studioscenen har mellan 50-60 sittplatser som är onumrerade. Här förändrar vi sittplatser beroende på arrangemangens karaktär. Vid behov utnyttjas även golvytan med sittkuddar, max 30 st.

Vita kuben

Vårt offentliga rum för samtida konst finns i övre foajén, (hiss finns) och har fri entré.

Ett smaskigt avbrott

Genom att förbeställa undviker du köer och säkrar ett reserverat bord i foajén, där din beställning väntar serverad i pausen. Du hittar ditt bordsnummer på skyltar i foajén. Beställningar kan göras i samband med ditt biljettköp, eller i efterhand på Mina Sidor fram till 24 timmar före föreställningen. I samband med de flesta av våra föreställningar är även bistron öppen för servering, med ett urval läckerheter från Gotthards krog, Kajen, och Kulturbageriet – smakrika mackor, bakverk, samt drycker som kaffe, läsk, vin, bubbel och öl. Se respektive event för aktuella öppettider.

Se menyn

Missa inte

Gratis bemannad garderob

Det är alltid gratis att hänga in ytterkläder i vår bemannade garderob, som finns på båda våningsplanen. Det brukar oftast vara mindre kö till garderoben på plan 2.

Introduktion innan föreställningen

Introduktioner till våra föreställningar hålls oftast 30 min innan start. Perfekt för dig som vill ha förhandsinfo och kul fakta om det du ska se.

Fotograferings- och filmförbud

Kom ihåg att det på grund av upphovsrätt är förbjudet att fotografera och filma under våra föreställningar och konserter.

Program

Vi erbjuder digitala program till föreställningar, som du hittar på respektive evenemangssida. I foajén innan föreställningen finns också skyltar med QR-kod som leder till programmet.

Tillgänglighet

Hjälp med sittplats

Du som har ett speciellt behov vad gäller din sittplats i salongen får bäst hjälp om du kontaktar oss via telefon, e-post eller besök. Det kan vara allt ifrån behov av hörslinga eller rullstolsplats till extra benutrymme eller en lättillgänglig plats.

Ledsagare

Besökare med behov av ledsagare har möjlighet att ta med sig en ledsagare utan kostnad. Kompiskortet gäller på Norrlandsoperan. Dessa biljetter bokas via biljetter@norrlandsoperan.se.

Hörslinga

Stora scenen, fast hörslinga finns på parkett rad 1-16.
Konsertsalen, fast hörslinga finns på rad 1, rad 7-13 samt rad 15.
Black Box har hörslinga i hela salongen. Hämta mottagare hos Biljetter & besök.

För mer information kontakta Biljetter & besök.

Rullstolsplatser

Är du i behov av rullstolsplatser hittar du fyra platser i teatern, sex platser i konsertsalen och två platser i Black Box. Vilka platser dessa är kan du läsa om bland våra frågor och svar.

Parkering för rörelsehindrade

Tre parkeringsplatser för rörelsehindrade finns på Operaplan, nära den stora entrén.

Framkomlighet

Rullstolsplatser i salonger, bistro och bar är tillgängliga från bottenplan. Entrén till foajén och biljettkassan har dörröppnare. En hiss till Vita Kuben och övre foajén finns, men är tyvärr inte lämplig för permobiler eller större rullstolar. 

Allergi

Vi strävar efter att skapa en positiv upplevelse för alla besökare. Tänk på att vissa personer kan vara extra känsliga för starka dofter. Lämna gärna parfymen hemma. På så sätt kan vi skapa en behaglig atmosfär för alla att njuta av. Tack för din förståelse!

WC

Rullstolsanpassad toalett med skötbord finns på bottenplan i publikfoajén, mittemot damtoalettens ingång. Totalt nio toaletter finns på bottenplan och åtta ytterligare på övre foajén.

Öppettider

Biljettkassan är öppen tisdag–fredag kl. 12.00–14.00.

Tel: 090-15 43 00.

Vanliga frågor och svar

Stora Scenen: 4 st platser totalt. 

  • Två platser på vänster parkett rad 6-7, med möjlighet till extra platser till ledsagare/sällskap. 
  • Två platser på höger parkett rad 6-7, med möjlighet till extra platser för ledsagare/sällskap

Konsertsalen: 6 platser totalt.

  • Sex platser på parkett, rad 16, med möjlighet till extra platser till ledsagare/sällskap.

Black Box: 2 platser totalt. 

  • En plats på höger parkett, rad 5-6, med möjlighet till extra plats för ledsagare/sällskap. 
  • En plats på vänster parkett, rad 5-6, med möjlighet till extra plats för ledsagare/sällskap.

Det finns inga klädkoder på Norrlandsoperan. Vissa besökare kommer i vardagskläder, andra väljer att klä upp sig.

Nej, du behöver inte vara påläst, men det kan vara roligt och ibland hjälpsamt att ha lite förhandsinfo. Läs mer om föreställningarna på föreställningssidorna och kom gärna till  introduktionen som oftast hålls en halvtimme innan start.

Din upplevelse är bara din. Vad du tar med dig in i salongen beror alltid på vad du har varit med om och vad du vet på förhand. Ibland är det bra att ha kunskap om det du ska se, andra gånger sätter sig kunskapen i vägen för upplevelsen. Det där avgör du bäst själv.

Våra introduktioner hålls i regel av någon som vet mycket om föreställningen. Syftet är att ge några nycklar till verket, så att du som besökare kan få en ännu rikare upplevelse.

Ja, vi ser helst att man lämnar ytterkläder utanför salongen – för allas trevnad. Garderoben är kostnadsfri och bemannad.

En klocka ringer tre gånger. Den tredje gången du hör signalen är det hög tid att gå in.

De flesta av våra föreställningar har inget eftersläpp, det innebär att du inte får komma in när dörrarna har stängts. Det beror på att både publiken och de som står på scenen kan bli störda. I vissa fall går det bra att smyga in lite senare under föreställningen. Våra publikvärdar vet vad som gäller vid respektive tillfälle.