Projektet Attitudes – Hip hop across Europe är en del av Creative Europe och medfinansieras av Europeiska unionen.
Attitudes, ett unikt internationellt nätverk inom street dance-fältet* samproducerar med koreografer och kollektiv från Sverige, Frankrike, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Spanien. Nu presenterar Attitudes 6 nya street dance-produktioner som går på Europaturné.
Attitudes samarbetspartners inklusive Norrlandsoperan (SE), CCNRB (FR), Dansekapellet (DK), HOP Festival (ES), Kampnagel (DE) och Summer Dance Forever (NL), bjuder in sex lovande kollektiv/koreografer till att skapa verk för en scen eller alternativa platser, och därigenom möta den Europeiska publiken. Ett av de inbjudna danskollektiven är sverigebaserade Majeko.
Attitudes föreställningar och samproduktioner presenteras i form av två ”triple bills”, där de första tre föreställningarna har premiär på Kampnagel i Hamburg den 19 oktober 2024, vilket markerar starten på en Europaturné. Den 10 maj 2025 har övriga tre föreställningar premiär i Sverige på Norrlandsoperan i Umeå med efterföljande turné.
Dansproduktionerna kommer att visa en stor variation av former och stilar, inklusive solon, duetter och trios som omfattar hiphop, popping, breaking, ballroom och olika funkstilar. De utvalda konstnärerna för detta projekt är följande:
Triple bill #1: CREATE4 (NL) / Camilla Siddu (DK) / Black Pearl (DE) / Premiär 19 oktober 2024 på Kampnagel, Hamburg (DE).
Triple bill #2: Kaê Brown Carvalho & Jerson Diasonama (FR) / Majeko (SE) / Iron Skulls (ES) Premiär 10 maj 2025 under Up North på Norrlandsoperan, Umeå (SE). För den svenska delen av turnén samarbetar Norrlandsoperan med Dansnät Sverige och Malmö Dance Week.
Majeko är ett sverigebaserat danskollektiv som inkluderar dansarna Kaide Gonzalez, Ida ”Inxi” Holmlund och Marcus Larsson. Från triumfer på internationella battlescenen till fängslande framträdanden, förkroppsligar de excellence inom street dance. Deras gemensamma mål är att använda sina kunskaper och erfarenheter för att främja tillväxten av street dance i Sverige.
Genom dessa produktioner får koreograferna/kollektiven möjligheter att hitta och skapa samarbeten med potentiella samarbetspartners och får även visa upp sina verk för en internationell publik. Men Attitudes handlar om mer än bara föreställningar – det handlar om att bygga broar och riva murar. Genom att aktivt främja mångfald och inkludering i sin infrastruktur och sina aktiviteter strävar Attitudes efter att skapa ett mer rättvist och levande konstnärligt ekosystem för alla.
– Attitudes är ett spännande exempel på samarbeten, där danscommunity och projektpartners från olika delar av Europa förenas för att lära av varandra. Streetdance-fältet har många starka aktörer i Sverige och vi är glada att kunna dela resurser genom Attitudes-projektet med flera som t ex Gatuverket, Hiphop Revolution och Malmö Dance Week. Vi på Norrlandsoperan är stolta över att vara en del av detta nätverk och ser fram emot att tillsammans lyfta och stärka street dance-fältet, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.
*Inom Attitudes-projektet inkluderar street dance en bred skala av stilar så som som breaking, locking, popping, krumping etc. liksom klubbstilar som waacking, housedans och ballroom.
CREATE4
Hereditary
Ibrah Silas Jackson är regissör och koreograf från Rotterdam. Hans grund i skapandet ligger i hiphopkulturen, men han har också fördjupat sig i olika rörelsediscipliner som samtida dans, funkstilar och afrikanska kulturella stilar. Kärnan i hans arbete består av berättande genom visuella konster och rörelser. Ibrah har regisserat kortfilmer och videoklipp, är dansare i Ghetto Funk Collective och började koreografera teaterstycken 2021. Nyligen framförde Ibrah sitt nya verk “Until the Quiet Comes” på Breakin’ Convention Netherlands Tour. Han deltog även i Back to the Lab på Breakin’ Convention, där han gjorde en förhandsvisning av Hereditary, som han också kommer att framföra på Breakin’ Convention London i maj 2024. Tillsammans med dansarna Angel Gonzalez och Joao Balde Arias utgör dom CREATE4. I The Hereditary utforskar hiphop-dansarna Angel Gonzalez och Joao Balde Arias det djupt rotade ämnet toxisk maskulinitet, som går i arv från generation till generation. Ju äldre de blir, desto mer plågas de av sina fäders frånvaro. Hereditary är en fysisk konversation där de delar sina minnen och lär sig av sina olikheter och likheter
Camilla Siddu
So Close, Away – Conversations with the past
Camilla Siddu är en freestyle-dansare och koreograf baserad i Köpenhamn. Som medlem i crewet Whitenoise är hon känd från många internationella tävlingar, både som dansare och domare. I Attitudes arbetar hon med crewkollegan, dansaren och musikproducenten Michael Rossi och Zuni Trosborg från Cypher Movement crew i Århus, som förutom dansare också är modell och modedesigner.
I So close, Away utforskar hip hop dansaren och koreografen Camilla Siddu tillsammans med dansarna Michael Rossi och Zuni Trosborg kärlekens gester genom berättelsen om tre barndomsvänner och deras förbindelse. Berättelsen utforskar hur separation påverkar relationer och hur dessa små gester djupt påverkar våra liv, genom att skapa unika minnen på våra resor.
Black Pearl de Almeida Lima, FEM(IN)ME
Black Pearl, född i Mogi das Cruzes, Brasilien, är dansare, koreograf, lärare och modell. Hennes karriär började med Capoeira, hiphop och skådespeleri och efter examen i Tyskland har hon jobbat med koreografer och kompanier som Gauthier Dance Company och Richard Siegal/Ballet of Difference. Efter att hon debuterat med egna verket Ego gick hon med i det queera BIPOC-kollektivet House of Brownies, där hon utmanar koloniala berättelser och synliggör transidentiteter. Black Pearl är även drivande i den tyska ballroomscenen med The Iconic House of Saint Laurent.
FEM(IN)ME tillåter publiken att bevittna Black Pearls personliga resa av motståndskraft och självacceptans. Drivna av samspelet mellan ljus och ljud navigerar Black Pearl genom olika rum. Dansen, som initialt drivs av glädje, övergår till pressen att anpassa sig och prestera för att behaga andra. Hon vaknar till stunder av insikt och egenmakt, driven av den råa energin från olika dansstilar: hiphop, klassiskt, samtida och vogue. “Anybody walking?”