Kvällens program
Andrea Tarrodi: Solus, 5 min
Erich Wolfgang Korngold: Violinkonsert, 24 min
I. Moderato nobile
II. Romance: Andante
III. Finale: Allegro assai vivace
Paus, 30 min
Piotr Tjajkovskij: Symfoni nr 2, 32 min
I. Andante sostenuto – Allegro vivo
II. Andantino marziale, quasi moderato
III. Scherzo: Allegro molto vivace
IV. Finale: Moderato assai – Allegro vivo
Mer om konserten
Tonsättaren Andrea Tarrodis verk Solus är en kommentar till den isolering och ensamhet som var en av följderna av coronapandemin. Ordet solus är latin för just ensamhet, och i musiken formar Tarrodi klarinetter och flöjter till ett slags virus som planterar sig i orkestern och växer till ett stort crescendo. Stycket är även en musikhistorisk milstolpe: när Tarrodi komponerade det 2020 till den brittiska konserten Last night of the proms var det första gången BBC gav uppdraget till en svensk kvinnlig tonsättare.
Andrea Tarrodi (född 1981) är en av vår tids mest hyllade svenska tonsättare, med uppdrag inom olika genrer och för varierande typer av ensembler. 2018 debuterade hon som operatonsättare med kortoperan Sigrid H på Kungliga Operan. 2023 komponerade hon operan Sylvia på Piteå Kammaropera och 2024 barnoperan Vilse, även denna på Kungliga Operan.
När Erich Wolfgang Korngold (1897–1957) komponerade sin konsert för violin och orkester 1945 hade han redan använt delar av huvudtemat i filmmusiken till filmen Another Dawn 1937, och året innan dess i Anthony Adverse – för vilken han också fick en Oscar för bästa filmmusik. Född och uppvuxen i Wien hade Korngold 1934 flytt undan nazisterna och bosatt sig i USA, där han blev en av de mest anlitade och hyllade tonsättarna i Hollywood. Hans tonspråk genomsyras av stora klanger, breda penseldrag och omväxlande musikaliska former. Violinkonserten var det första större verk Korngold komponerade som pekade åt ett annat håll än den rena filmmusiken. Han tillägnade konserten Alma Mahler-Werfel, en god vän som precis som Korngold hade flytt från nazisterna och bosatt sig i Kalifornien. Vid uruppförandet i februari 1947 var det violinisten Jascha Heifetz som spelade solostämman, och konserten fick ett blandat mottagande. Av en kritiker jämfördes den i hyllande ordalag med Felix Mendelssohns violinkonsert – New York Times rynkade dock på näsan och tyckte musiken var för smetig.
Konserten är komponerad i D-dur – en vanlig tonart för violinkonserter. Även upplägget om tre satser är typiskt, där den första satsen är energisk, den andra lugnt sublim och den avslutande finalen fylld av kraft med inslag av folkdans. Genom hela konserten ges violinisten stort utrymme, ofta i det högsta registret. I orkestern ingår vibrafon, xylofon, harpa och celesta – instrument som ger konserten ett skimrande drag. Solist i konserten är violinisten Ellinor D’Melon, som gästade senast Norrlandsoperans symfoniorkester i augusti 2023 då hon framförde Benjamin Brittens violinkonsert.
Den ryske tonsättaren Pjotr Tjajkovskijs (1840–1893) andra symfoni kallas ”Den ukrainska”, detta eftersom tonsättaren utgick från tre folksånger som han hörde i Kaminka, en by öster om Charkiv, där hans syster hade ett sommarhus och där han tillbringade sommaren 1872. Den andra symfonin skiljer sig från Tjajkovskijs övriga inte minst genom den glädje och livskraft som genomsyrar musiken. I första satsen hörs ett horn och därefter en fagott spela ett tema ur en folkvisa om floden Volga. Istället för en långsam sats kommer därefter en marsch, som övergår i den tredje satsens vilda klanger. Den sista satsen innehåller ett tema från folkvisan Tranan, som en åldrad man anställd i hushållet ska ha sjungit för Tjajkovskij medan han komponerade. Vid uruppförandet i Moskva i februari 1873 hyllades symfonin både av publik och kritiker.
Dirigent vid konserten är Eugene Tzigane, född i Japan 1981 och chefdirigent för Kuopios symfoniorkester i Finland.
Musikerna
Dirigent: Eugene Tzigane
Eugene Tzigane föddes i Japan 1981, växte upp på båda sidor av Stilla havet och är numera baserad i Europa. Han växte upp i en konstnärlig familj omgiven av litteratur, film, dans och självklart musik. Redan som barn kom han i kontakt med musik från vitt skilda ursprung – från klassisk musik och jazz (hans första kärlek) till östeuropeisk folkmusik och dans. Eugene har studerat i bland annat Stockholm och även på prestigefulla The Juilliard School, samma skola där Phillip Glass en gång i tiden började sin professionella bana.
Denna mångfacetterade mix av kulturer och musikaliska influenser har format Eugene till en musiker som ständigt tänjer på gränser, ifrågasätter kategorier och bryter med traditioner. Hans omättliga nyfikenhet driver honom att ständigt hitta nya och fräscha sätt att tolka välkända mästerverk. Idag är Tzigane chefsdirigent för Kuopios symfoniorkester i Finland.
Solist: Ellinor D’Melon
Ellinor D’Melon föddes på Jamaica av kubanska föräldrar och började spela violin redan vid två års ålder. Idag hyllas hon som en musiker med ”en sällsynt förmåga att ge intrycket av fullständig teknisk och musikalisk kontroll” (Michael Dervan, The Irish Times). Hon utsågs till Classic FM:s ”Rising Star of 2023” och har vunnit flera prestigefyllda tävlingar, däribland Henryk Wieniawski-tävlingen (första pris), Debut Berlin (första pris) och Novosibirsk-tävlingen (första pris och specialutmärkelser). Ellinor är på god väg att etablera sig som en av de främsta violinistnamnen på den internationella scenen.
Senast D’Melon gästade Norrlandsoperan var i augusti 2023, då hon framförde Benjamin Brittens Violinkonsert och belönades med rungande applåder. Redan år 2021 gjorde hon stor succé på Norrlandsoperan i Eduard Lalos Symphonie Espagnole.
Violin 1
Miguel Chamorro, Joakim Zetterqvist, Kersti Wilhelmsson, EvaBritt Molander, Kitiara Braune, Lars Warnstad, Per-Erik Andersson, Ronnie Weber
Violin 2
Pontus Björk, Clara Bjerhag, Mikhail Zatin, Thomas Nichols, Patrik Kimmerud, Matias Malmqvist, Lucy Baker
Viola
Ivan Zecevic, Ester Forsberg, Åsa Hjelm, Anfisa Troitskaia, Dusica Cvijanovic
Cello
Filip Lundberg, Bekhbat Tsagaanchuluun, Karin Bjurman, Kerstin Isaksson, Kristina Tereschatov
Kontrabas
Jan-Emil Kuisma, Charlotte Petersson, Josefin Landmér
Flöjt
Ebba Wallén, Pepita del Rio, Carmen Bajo Jurado
Oboe
Yui Ito, Johannes Ögren
Klarinett
Tania Villasuso Couceiro, Jonas Olsson Hakelind, Margaretha Houtman
Fagott
Berthold Grosse, Samer Massad
Valthorn
Orvar Johansson, Yerang Ko, Edna Fernandes, Anders Kjellberg
Trumpet
Malin Silbo-Ohlsson, Viktor Lindholm
Trombon
Peter Nygren, Daniel Bjerhag Hedin, Mathias Petersson
Tuba
Linus Mattsson
Pukor
Ian Piniés
Slagverk
Maximiliano Polo, Per Mikaelsson
Harpa
Tanne Harder
Celeste
Jonas Olsson