Musik och libretto
Jenny Wilson är en svensk artist, låtskrivare och producent. Hennes musik är elektroinfluerad och energisk och låttexterna är konfrontativa, inte sällan samhällskritiska. Samtidigt backar hon inte för att vara sårbar och personlig. Från indiepopstjärna som sångare och gitarrist i First Floor Power till hyllade soloalbum med starka teman har Wilson gjort sig känd för sitt orädda musikaliska uttryck och sin kompromisslösa arbetsmetod. Hon har skrivit musiken till ett tiotal pjäser tidigare, men Älskarinnorna är hennes första opera. Hennes musik rör sig fritt mellan influenser från gospel till Kraftwerk och hon är just nu också aktuell med den nysläppta EP:n FANTASY FINALLY FOREVER, med fyra låtar inspirerade av ungdomar som lever i utanförskap. Genom åren har Jenny Wilson belönats med en rad Grammisar och ett flertal andra priser. 2023 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame.

Erik Norberg, född 8 augusti 1967 i Kiruna, är en svensk dramatiker, manusförfattare, dramaturg och kompositör. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet 1994-1997 i teaterdramatik och dramaturgi. Erik Norberg skriver, bearbetar och undervisar i manus för scen, film, TV och radio, samt komponerar musik. Bland hans senare produktioner finns libretto och musik för musikalen Bläck eller blod på Riksteatern och Danskjävlar på Byteatern Kalmar. Erik är Filmkonsulent på Filmpool Nord sedan 2023. Medlem i Sveriges Dramatikerförbund sedan 1997 och i SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) sedan 2013.

Johan Siberg är utbildad dirigent och jazzpianist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Han inledde sin professionella karriär 2010 som musikalisk ledare på Östgötateatern, Norrköping. Där var han verksam som teaterns kapellmästare i fem år mellan 2010-2014. Sedan dess har han varit frekvent anlitad som kapellmästare, arrangör och dirigent på många av Sveriges största teatrar. Som dirigent har Johan jobbat med orkestrar som Norrlandsoperans symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Copenhagen Phil (DK), Aarhus Symfoniorkester (DK), Stockholm Concert Orchestra och Stockholms Blåsarsymfoniker med flera. I rollen som dirigent sågs han senast på Norrlandsoperan vid konserten Deportees möter Norrlandsoperans symfoniorkester.
Siberg var musikaliskt ansvarig och kapellmästare för musikalen Änglagård på Oscarsteatern i Stockholm 2023-2024, arrangör och dirigent för Tomas Andersson Wijs konserter tillsammans med olika orkestrar runt om i landet under 2023 och musikaliskt ansvarig och kapellmästare för musikalen Company på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm 2024. Under 2025 är han även aktuell som arrangör och dirigent för musikalen Chicago på Malmö Opera.
Läs mer: https://johansiberg.com/


Konstnärligt team
Norrlandsoperans chefdirigent Eduardo Strausser är född 1985 i São Paulo, Brasilien, och är sedan några år tillbaka bosatt i Berlin. Han är en flitigt anlitad dirigent och har arbetat med orkestrar i Sydamerika, Europa, USA, Australien och Nya Zeeland. Han är även en erfaren operadirigent, något som utvecklades under hans period som Resident Conductor vid Teatro Sao Paolo mellan 2014–2016. Redan under sina studier vid Zurich University of Arts utvecklade Eduardo ett intresse för verk av samtida tonsättare, något som han tar med sig till Norrlandsoperan. Han utsågs till chefsdirigent och programansvarig på Norrlandsoperan som startade hösten 2024 med uppdrag fram till och med våren 2027.
Eduardo Strausser har även regelbundna samarbeten med Kansas City Symphony och City of Birmingham Symphony Orchestra, samt dirigentuppdrag med Bamberger Symphoniker, Utah Symphony Orchestra, Royal Northern Sinfonia, Orchestre de Montpellier och Argovia Philharmonic. Tidigare samarbeten innefattar orkestrar i Europa som Antwerp Symphony Orchestra och Royal Philharmonic Orchestra. I USA har han arbetat med symfoniorkestrarna i North Carolina, Detroit och Indianapolis. Han har även arbetat med Sydney och Queensland symfoniorkestrar samt med New Zealand och West Australian symfoniorkestrar.
Läs mer: https://www.eduardostrausser.com/

Franciska Éry är en ungersk teater- och operaregissör med ett intresse för tvärdisciplinära verk och platsbaserade föreställningar. Hon är född i Budapest men uppvuxen i Stockholm och Moskva. Efter en förstklassig kandidatexamen i engelska och drama från Queen Mary University of London samt en masterexamen med utmärkelse i Performance Making från Goldsmiths University of London, började hon arbeta som frilansande teaterregissör och performancekonstnär i London. Hon har även arbetat i Tyskland, Frankrike, Spanien, Österrike, Serbien och Ungern, och gör nu sin svenska debut. Hennes ungerska regidebut, Hamlet på Csokonai Nationalteatern, utsågs till en av de 55 främsta kreativa prestationerna 2020 av Highlights of Hungary.
Under de senaste åren har hon främst varit verksam inom opera och samarbetat med National Opera Studio, Royal Academy of Music, Opera Holland Park, Longborough Festival Opera och Royal Opera House. Hon regisserade den brittiska premiären av Gounods La Nonne Sanglante för Gothic Opera, en produktion som vann London OffWestend-priset för bästa operaföreställning. År 2023 var hon semifinalist i den 13:e European Opera Directing Prize, och hennes koncept för en ny, interaktiv opera, SÉISME, utvecklad tillsammans med tonsättaren Alex Ho och poeten Ar Guens Jean Mary, var finalist i FEDORA Digital Opera Prize. För närvarande är hon finalist i den prestigefyllda Ring Award, en internationell tävling för operaregissörer. Tidigare har hon deltagit i regikursen inom Royal Opera House’s Jette Parker Young Artist Programme, där hon handleddes av Katie Mitchell. Mellan säsongerna 2021–2024 var hon Artist in Residence vid Opéra Orchestre National Montpellier.
Läs mer: http://www.franciskaery.com

Basia Bińkowska utbildade sig i frikonst i sitt hemland Polen innan hon fullföljde en scenografutbildning i Storbritannien. År 2017 utsågs hon till vinnare av Linbury Prize for Stage Design, organiserad av National Theatre i London. Sedan dess har hon arbetat internationellt som scenograf. Inom opera har hon arbetat med designen för produktioner så som Bluebeard’s Castle, La Danse des Morts och Sancta Susanna på Opéra National de Lorraine, Die Fledermaus på Wilhelma Theater i Stuttgart, La Cenerentola och The Coronation of Poppea på English Touring Opera, Il Piccolo Principe på Teatro alla Scala, La bohème på Nevill Holt Opera och Scoring a Century på British Youth Opera. Bland hennes teaterproduktioner utmärks Cymbeline på Shakespeare’s Globe, Twelfth Night på Regent’s Park Open Air Theatre, Macbeth på English Touring Theatre samt Théâtres de la Ville de Luxembourg, Watch on the Rhine och Love and Other Acts of Violence på Donmar Warehouse, Vader en Moedertje vid Theatre Bellevue, Amsterdam, Arianie op Narodowy Teatr Stary i Kraków, Ivan and the Dogs på Young Vic, Mephisto [a Rhapsody] på Gate Theatre, Crooked Dances på Royal Shakespeare Company och othellomacbeth på Lyric Hammersmith.
Läs mer: https://basiabinkowska.com

Mathieu Cabanes är en fransk ljusdesigner som fann sitt kall inom ljuskonsten redan vid fjorton års ålder. Han har utmärkt sig inom scenkonstbranschen, bland annat genom sin ljussättning av operett- och operaklassiker i samarbete med den franske regissören Frédéric L’Huilier, däribland Carmen, Barberaren i Sevilla och Pärlfiskarna. Efter examen från DMA i Lyon 2017 har han medverkat i flertal prestigefyllda projekt i samarbete med ENSATT, inklusive den berömda ljusfestivalen Fête des Lumières i Lyon.
Drivkraften bakom hans arbete är en passion för den lyriska konsten, och han samarbetar regelbundet med ledande operahus och teatrar runt om i Europa. Han har ljussatt baletten Törnrosa vid Opéra National de Lyon, samt utställningen Danser l’Image för kollektivet (La) Hordes. Han har även bidragit till deras storskaliga produktion för Hermès Theme Party i Camargue. Cabanes har arbetat med internationellt erkända regissörer, däribland amerikanske Robert Wilson. År 2023 fick han uppdraget av Wilson att skapa ljusdesignen till Turandot vid Opéra de Paris. Tillsammans med regissör Franciska Éry har Cabanes arbetat med flertal produktioner vid Opéra National de Montpellier. Tillsammans hade dom världspremiär med den interaktiva digitala operainstallationen Séisme 2024. De är nu i slutskedet av projektet och har tilldelats publikpriset vid den internationella operatävlingen Ring Award i Graz, Österrike.

Emma Eastop är en scenkonstnär som arbetar med mask, kostym och attribut och är bosatt och verksam i Sverige. Hon har en kandidat i scenkonst med inriktning Mask- och Perukdesign från Stockholms Konstnärliga Högskola (2024) och en yrkeshögskoleexamen med inriktning Maskör från Hantverksakademin (2020). Efter att ha påbörjat sin karriär på Kungliga Operan i Stockholm har hon skaffat sig många års yrkeserfarenhet som kostymtekniker och föreställningsmaskör, men har efter sina studier börjat arbeta med egen design för scenkonst. Hon har bland annat gjort maskdesign till produktionen Kött på Stadsteatern Vällingby, och mask, kostym och scenografi till Seasons på Turteatern i Stockholm. Hon har även samarbetat med konstnären Arvida Byström och gjort specialeffekter till hennes utställning Cut the cake på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Emma är också aktuell med Macbeth på Borås stadsteater som har premiär hösten 2025. Hon arbetar även kontinuerligt med diverse foto- och filmprojekt för artister och konstnärer där hon ofta jobbar med till exempel lösa delar, specialeffekter och props.


På scenen
Sopranen Alexandra Büchel utbildades vid Operahögskolan i Stockholm för professor Dorothy Irving samt Jeffrey Goldberg i New York. Hon har etablerat sig som en av de främsta uttolkarna av modern och nutida musik, vilket har lett till samarbeten med framstående tonsättare som Catharina Backman, Britta Byström, Hans Gefors och många fler. Hon har gjort bejublade framträdanden som bland annat Gepopo i Le Grand Macabre av G Ligeti, Den Blinda Poetissan i Aniara av K-B Blomdahl, Lady Madeline i Usher av C Debussy/Annelies van Parys, Ottilie i Hotell Vita Hästen på Folkoperan, Charles Manson i Martin Lissels NOBODY och titelrollen i Judith/I Volcanic av Malin Bång på Theatro Municipal de São Paulo. 2017 tilldelades hon Birgit Nilssonstipendiet. Tidigare roller på Norrlandsoperan innefattar Second Niece i Peter Grimes 2009 och Gerda i Snödrottningen 2013.
”Den ivriga Paula tänker att hon vet allt om kärleken och livet, samtidigt som hon ju inte vet någonting om hur livet egentligen är. Hon dras till Erich som en mal till den farliga lågan, han drar ner henne i fördärvet, men samhället dömer ändå henne för misslyckandet. Den eviga lyckan fanns aldrig till för Paula.” – Alexandra Büchel
Läs mer: www.alexandrabuchel.com

Linnea Andreassen är en svensk mezzosopran från Uppsala, nu boende i Stockholm. Hon är utbildad vid Vadstena Folkhögskola, Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Några av hennes roller innefattar Bradamante i Alcina av G. F. Händel på Confidencen, Ulriksdals Slottsteater 2024, Brita och Jordemor i Kronbruden av Ture Rangström och August Strindberg 2023, Andronico i Vivaldis Il Giustino på Drottningholms Slottsteater 2022, Vetenskapen i Emmy Lindströms Ålevangeliet på Folkoperan 2022 och Trommler i Viktor Ullmans Kejsaren av Atlantis på Malmö opera 2017. Linnea har stor erfarenhet av att arbeta med samtida musik, och hon har framfört ett flertal världspremiärer. För att nämna några så medverkade hon i uruppförandet av den isländska tonsättaren Karólína Eiríksdóttirs nyskrivna opera ”BLY” på Piteå Kammaropera under hösten 2021 som även besökte Norrlandsoperan och i Carl Unander Scharins opera ”The Tale of the Great Computing Machine” för KTH/Vadstena Akademi 2022.
”Brigitte har förstått hur hon ska spela spelet rätt för att kunna klättra så högt som möjligt i hierarkin utifrån hennes rätt taskiga förutsättningar. Därför hugger hon tag i elektroingenjören Heinz och likt en parasit som biter sig fast på sitt värddjur hoppas hon att han, med sina ljusa framtidsutsikter, ska ge henne det hon önskar mest i livet – tryggheten och glädjen av att äga ett eget hem. Det tråkiga är bara att Brigitte verkligen hatar Heinz… men det var länge sen hon slutade lyssna på sin magkänsla.” – Linnea Andreassen
Läs mer: https://www.linneaandreassen.se/biografi/

Hrólfur Sæmundsson inledde sina sångstudier vid Reykjavik Vocal Academy och avslutade sin masterexamen i musik vid New England Conservatory i Boston 2002. Han har spelat roller som Germont i La traviata, Wozzeck, Michele i Il tabarro, Alberich i Rheingold och Siegfried, Tomski i Spader dam samt Don Carlo i Ernani. Han sjöng även titelrollen i Norrlandsoperans uppsättning av Verdis Macbeth 2021. Han har haft en omfattande internationell karriär, både på operascenen och i konsertsammanhang, med framträdanden i bland annat Tyskland, Frankrike, Norge, Sverige, Luxemburg, Storbritannien, Irland, Italien, Nederländerna, USA samt i hemlandet Island.

Tenoren Per Lindström, född och uppvuxen i Härnösand, är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Sedan debuten på Läckö Slott 2018 i rollen som Aubrey i Marschners Vampyren har Per hörts på de flesta svenska operascenerna bland annat vid Norrlandsoperan där han sjungit roller som Alfredo i Traviata och Valer i Tartuffe. Av andra engagemang kan nämnas Pollione i Norma vid Folkoperan, Kaj i Snödrottningen vid Kungliga Operan, Clas-Henrik i Tintomara vid Läckö Slott och Ferrando i Cosi fan tutte vid Malmö Opera, en roll som han även sjungit vid Göteborgsoperan. Säsongen 2023/2024 återvände Per till Norrlandsoperan för rollen Molqi i The Death of Klinghoffer samt till Malmö Opera för Pang i Turandot. Samma säsong framträdde han även som solist i Haydns Skapelsen med Göteborgssymfonikerna i Göteborgs konserthus. Per var Wagner-Sällskapet i Göteborgs stipendiat 2018 och tilldelades Jussi Björlingssällskapets pris 2019.
”Erich för mig är en utsiktslös person som inte direkt strävar efter något, förutom att äta och att köra sin moppe.” – Per Lindström

Natalie debuterade professionellt redan under studietiden i operasång på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet, som Joanna i Sondheims Sweeney Todd på Värmlandsoperan i Karlstad 2006. Sedan dess har hon spelat roller som Blanche i Dialogues des Carmélites av Poulenc både på Malmö Opera och på Kungliga Operan, Pierette i Pierette et Jaquot av Offenbach på Malmö Opera, Marguerite i Faust av Gounod på Folkoperan, Woglinde, Helmwige och Waltvogel i Wagners Nibelungens ring på Wermland Opera samt Rosario och Grevinnan Chinchon i den nyskrivna operan Goya av Daniel Börtz på Göteborgsoperan.
”Susi är en oförstörd själ, inget tynger henne. Hon är nyfiken på livet, hon hyser en ömhet för barn och skulle vilja lösa världssvälten. Hon har gärna ögonen i en bok och älskar att bli beundrad men är inte så brydd av vad andra tycker om hennes val i livet.” – Natalie Hernborg

Den svenske basbarytonen Markus Schwartz har en lång lista med roller som opera- och konsertsolist. Markus Schwartz fick sin utbildning vid Sibeliusakademien i Helsingfors och vid Operahögskolan i Stockholm. Markus Schwartz har synts i roller som bland annat Sakristanen i Tosca, Leporello i Don Giovanni, Doktor Bartolo i Barberaren i Sevilla Masetto i Don Giovanni, Monterone i Rigoletto, Schaunard i La Bohème, Alidoro i Askungen, Barone Douphol i La traviata, Bartolo i Figaros Bröllop och Geronio i Rossinis En turk i Italien. Han var sommaren 2023 gäst vid Savonlinna Opera Festival där han framträdde som Papageno i Trollflöjten. Markus Schwartz framträdde senast på Norrlandsoperans stora scen redan tidigare denna jubileumssäsong i uppsättningen av Rossinis Italienskan i Alger hösten 2024.
”Jag ser oss på scenen som en fabrik som tillverkar en opera inför publikens ögon. I olika scener är vi olika sorters kugghjul som får maskineriet ”Operan” att gå framåt. Mina två papparoller fyller funktionen ”en patriark som kräver, men inte ger, trygghet”, faktiskt båda två. Där Paulafarsan skäms för sitt liv, sin familj, sina tillkortakommanden, och Papi har fullt upp med att försöka hålla upp en fin fasad och gör allt för att klättra på samhällsstegen.” – Markus Schwartz

Susanna Levonen är fast anställd vid Norrlandsoperan. Några av hennes roller på Norrlandsoperan är Marie i Wozzeck, Carmen, Lady Macbeth i Macbeth, Chrysothemis i Elektra och Marie Curie i Mats Larsson Gothes Blanche och Marie. Susanna har gästspelat bland annat som Salome, Amneris, Eboli, Marie, Magda Sorel och Senta vid scener som Malmö Opera, Staatstheater Kassel, Vlaamse Opera, Theater Pforzheim, Göteborgsoperan och Folkoperan. För sin Sieglinde i Wermland Operas Ring nominerades hon Sängerin des Jahres av Opernwelt.
”Att spela Mammi till Heinz och Heinzsystern är en rolig utmaning. Risken att förlora sin egen personlighet om man går för hårt in i föräldrarollen gestaltas genialiskt med att vi bär våra hus på huvudet och aldrig visar ansiktet. Mammi är full av fördomar, ser sig som förmer än andra och ingen är god nog åt hennes gunstling Heinz – i alla fall inte Brigitte!” – Susanna Levonen

Charlotte Hellekant är en av Skandinaviens ledande mezzosopraner. Under sin karriär har hon gjort avtryck på operascener på båda sidor om Atlanten, som Metropolitan Opera, Opéra national de Paris, Berlins samtliga operor och Salzburg Festival för att nämna några. Några höjdpunkter ur den stora rollistan inkluderar debuter som Carmen på Glyndebourne Festival, Clairon i David Martons produktion av Capriccio på La Monnaie och som Charlotte i Höstsonaten på Malmö Opera. Några av hennes senaste roller var Judith i en omtalad produktion av Riddar blåskägg på Edinburgh International Festival och på Bayerische Opera i München i rollen som Jitsuko i Hanjo av Toshio Hosokawa. Hosokawa komponerade även rollen Murasame i Matsukaze samt monodramat The Raven för just Hellekant som hon framförde och iscensatte för Grand Theatre du Luxembourg och Theatre des Bouffes du Nord i Paris. Senaste hon var på Norrlandsoperan var i rollen som Marilyn Klinghoffer i den första svenska uppsättningen av John Adams The Death of Klinghoffer hösten 2023.
”Paulamorsan är en av alla morsor som utstått slit, stryk, och snålt med både pengar och ömhet. Detta har gjort henne bitter och missunnsam mot sin familj och världen. Heinzsystern är en av alla unga kvinnor som formats av sin omgivning att tro att lycka och framtid, kanske status, är barn och en make med jobb och ett fint hus.” – Charlotte Hellekant


Norrlandsoperans symfoniorkester
Violin I
Miguel Chamorro, Andreas Olsson, Matias Malmqvist, Lucy Baker, Kitiara Braune, Per-Erik Andersson, EvaBritt Molander, Kersti Wilhelmsson
Violin II
Pontus Björk, Clara Bjerhag, Thomas Nichols, Patrik Kimmerud, Lisa Erpelding, Mikhail Zatin, Håkan Svedell
Viola
Malgorzata Blaszczyk, Ester Forsberg, Åsa Hjelm, Karin Petersdotter, Faser Keddie
Cello
Bekhbat Tsagaanchuluun, Karin Bjurman, Kerstin Isaksson, Kristina Tereschatov
Kontrabas
Jan-Emil Kuisma, Charlotte Petersson, Josefin Landmér
Flöjt
Ebba Wallén, Pepita del Rio
Oboe
Yui Ito, Johannes Ögren
Klarinett
Tania Villasuso Couceiro, Jonas Olsson Hakelind
Fagott
Maria Kindell, Kirstine Lassen
Horn
Orvar Johansson, Yerang Ko, Edna Fernandes, Anders Kjellberg
Trumpet
Malin Silbo-Ohlsson, Andreas Carlsson Walleng
Trombon
Peter Nygren, Daniel Bjerhag Hedin
Bastrombon
Mathias Petersson
Tuba
Linus Mattsson
Pukor
Ian Piniés
Slagverk
Maximiliano Polo, Per Mikaelsson
Harpa
Claire Moncharmont
Piano
Jonas Olsson

Produktionsteam
Konstnärlig ledare opera: Dan Turdén
Producent: Britta Amft
Biträdande producent: Robert Dahl Norsten, Esther von Schoenberg
Inspicient: Tarja Ylinen
Regiassistent: Matilda Larsson
Dirigentassistent: Samuel Lindh
Repetitör I: Jonas Olsson
Repetitör II: Ludvig Nilsson
Textmaskinist: Ludvig Nitzler
Engelsk textöversättning: Tarja Ylinen
Intimitetskoordinator: Nilla Hansson
Orkesterchef: Anna Sjödin
Administratör orkester: Pär Freij
Administrativ assistent orkester: Birgitta Lundström
Orkesterproducent: Gene Kindell
Teknisk chef: Håkan Brohlin
Produktionsansvarig scenmästare: Stefan Sjödin Sandgren
Scentekniker: Hanna Nilsson, Kristoffer Norgren, Mikael Farstad
Produktionsansvarig ljud: Anders Nyberg
Föreställning: Lars Daniel Laestadius Johansson
Orkestertekniker: Jerry Ericsson
Produktionsansvarig belysningsmästare: Johan Jerrskog
Belysningsmästare: Paul Damade
Produktionsansvarig attributmakare/rekvisitör: Catharina Carlsson
Föreställningsrekvisitör: Linnea Öhrlund, Jenny Stade, Clara Silverlöv
Dekorationsmästare: Maja Johansson
Snickarmästare: Peter Lundmark
Smidesmästare: Fredrik Larsson
Produktionsansvarig kostymmästare: Emma Thor Domeij
Kostymmästare: Maria Öhgren-Hedberg, Susanne Lidgren, Mysan Adaméc, Sandra Wahlström
Skräddare: Kitty Grenholm
Produktionsansvarig kostymtekniker: Anna Eliasson
Kostymtekniker: Fanny Sallinen
Produktionsansvarig maskör: Amelia Cazorla Lozano
Maskör: Rute Seid Hasen

ÄLSKARINNORNA
Opera av Jenny Wilson
efter Elfriede Jelineks roman med samma titel
i svensk översättning av Aimée Delblanc
Libretto: Erik Norberg
©Rowohlt Theater Verlag
Program
Foto av Elin Berge och Norrlandsoperans kommunikations- och marknadsavdelning
Texter av Hanna Kangassalo och Norrlandsoperans kommunikations- och marknadsavdelning
Med stöd av
Norrlandsoperan ägs till 60% av Region Västerbotten och 40% av Umeå kommun. Vi erhåller bidrag från Statens kulturråd. Våra huvudsponsorer är Original tryckeri och Yamaha.
Stort tack till alla bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners.
