Kvällens program
Robert Schumann: Overture, Scherzo & Finale, 17 min
I. Overture
II. Scherzo
III. Finale
Daniel Nelson: The Rave Chronicles (uruppförande), 20 min
Paus, 30 min
Wilhelm Stenhammar: Serenad F-dur, 36 min
I. Overtura
II. Canzonetta
III. Scherzo
IV. Notturno
V. Finale
Mer om konserten
Tonsättaren Daniel Nelson (född 1965), känd bland annat för operan Stolthet och fördom som Norrlandsoperan satte upp våren 2024, har alltid varit intresserad av maskiner. Särskilt den tidiga viktorianska erans ångmaskiner, som drev den tekniska utvecklingen framåt. Det har dock aldrig varit maskinernas historiska betydelse som lockat, snarare hur maskinerna ser ut rent estetiskt. Skinande krom, kuggar och hjul, stigande ånga och muttrar och bultar.
– Som barn läste jag böcker av författaren Jules Verne, och på 1980-talet lockades jag av den estetik inom litteraturen som fick benämningen ”steampunk” och som fokuserar på den viktorianska erans maskiner, berättar Daniel Nelson.
I flera av sina verk har han omsatt upplevelsen av hur maskinerna ser ut, låter och känns till musik. Detta märks till exempel i trion Mechanical Toys, kontrabaskonserten Analytic Tales of Mechanical Movement, orkesterfanfaren Steampunk Blizzard och även i den senaste operan Andefabriken, uruppförd sommaren 2024 på Vadstena slott.
– Jag tänker ofta på musik som olika lager av rytmer: lite som att titta på insidan av en maskin eller en klocka där kuggarna kontinuerligt rör sig i olika takt och tempi beroende på sina individuella storlekar, säger Daniel Nelson.
Detta är utgångspunkten även för hans nya stycke The Rave Chronicles, skrivet på beställning av Norrlandsoperan för självspelande piano och orkester, som uruppförs vid kvällens konsert. En inspirationskälla är tonsättaren George Antheils Ballet Mécanique, en annan det egna stycket Steampunk Blizzard.
– I Steampunk Blizzard försökte jag arbeta fram en sorts neo-futuristisk stil, någonstans i skärningspunkten mellan den neo-minimalistiska fåran som jag har befunnit mig i länge och det industriella soundet från de tidiga futuristerna. På flera sätt är mitt nya stycke tänkt att vara ett kompanjonsverk till Steampunk Blizzard, ett verk där man verkligen hör maskineriet, där själva orkestern är en jättemaskin, berättar Daniel Nelson.
Under ledning av dirigent Patrik Ringborg framförs inledningsvis Robert Schumanns (1810–1856) vackra Overture, Scherzo, Finale. Stycket från 1841 var ursprungligen tänkt att bli en symfoni, men till skillnad från den traditionella symfoniska formen saknas här en långsam sats. Schumann bestämde sig därför för att helt enkelt döpa det efter namnen på de tre satserna. Stycket inleds med en finstämd och livlig uvertyr som snabbt övergår i ett stormigt scherzo. Det kontrasteras med en lyrisk triosektion som leder fram till den avslutande finalen.
Konserten avslutas med Wilhelm Stenhammars (1871–1927) Serenad för orkester. Stenhammar komponerade stycket under och efter en vistelse i Florens, och kanske var det kollisionen mellan det karga Norden och minnet av det italienska klimatet som fick honom att komponera som han gjorde. Året var 1907 och i ett brev skrev Stenhammar att han ville skriva om något ”på samma gång sensuellt och förandligat, om stark blomdoft i ren solluft”, ”så vackert och vekt om södern som bara en nordbo kan”.
Lika mycket som en längtan till Italien klingar musiken dock som en dröm om nordiska vårkvällar och sensommarnätter. Trots medryckande melodier är harmoniken komplex. Musiken porlar ljuvt och spränger och instrumentationen utmärks av såväl självständiga bistämmor som intrikata stämkorsningar. Stycket uruppfördes med Kungliga Hovkapellet i januari 1914 då Stenhammar själv dirigerade. 1919 reviderade han stycket till sin nuvarande form.
Musikerna
Dirigent: Patrik Ringborg
Konserten leds av Patrik Ringborg, en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter med en bred konserterfarenhet och en operarepertoar som omfattar över 90 verk. Han har dirigerat över trettio orkestrar i Tyskland, däribland Sächsische Staatskapelle Dresden, Radio-Sinfonieorchester Frankfurt, WDR Sinfonieorchester Köln, Münchner Rundfunkorchester och Deutsche Kammerphilharmonie Bremen samt varit verksam i många andra länder. I Sverige har Patrik Ringborg arbetat med samtliga större orkestrar.

Solist: Yamaha Disklavier
Yamaha Disklavier är en akustisk flygel utrustad med avancerad elektronik och sensorer som bland annat gör det självspelande och där flygeln kan skicka digitala signaler för att kontrollera annan musikalisk eller audiovisuell utrustning. Det är en helt självstyrande enhet som med avancerad mekanik gör att pedalerna och tangenterna kan röra sig utan att någon pianist är på plats. Självklart går det även för en pianist att spela på flygeln, spela in egna stycken och ackompanjera andra musiker.

Violin 1
Carl Vallin, Alexander Robson, Miguel Chamorro, Kersti Wilhelmsson, Per-Erik Andersson, EvaBritt Molander, Kitiara Braune, Lisa Erpelding
Violin 2
Pontus Björk, Matias Malmqvist, Lucy Baker, Lars Warnstad, Thomas Nichols, Felicia Möller, Patrik Kimmerud
Viola
Linda Fredriksson, Ester Forsberg, Åsa Hjelm, Pablo Munoz Salido, Patrick Rutland
Cello
Åsne Volle, Karin Bjurman, Kristina Tereschatov, Kerstin Isaksson, Kevin Kirs Verstege
Kontrabas
Jan-Emil Kuisma, Charlotte Petersson, Björn Malmqvist
Flöjt
Ebba Wallén, Georgiana Hughes
Oboe
Yui Ito, Johannes Ögren
Klarinett
Tania Villasuso Couceiro, Jonas Olsson Hakelind
Fagott
Jaime Louise White, Kari Günther
Valthorn
Orvar Johansson, Yerang Ko, Edna Fernandes, Anders Kjellberg
Trumpet
Malin Silbo-Ohlsson, Andreas Carlsson Walleng
Trombon
Peter Nygren, Daniel Bjerhag Hedin, Mathias Petersson
Tuba
Linus Mattsson
Timpani
Ian Piniés
Slagverk
Maximiliano Polo, Per Mikaelsson
Piano
Mona Kontra