Program
Jennifer Higdon: Peachtree Street, 7 min
Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 3, 34 min
I. Allegro con brio
II. Largo
III. Rondo: Allegro
Paus, 30 min
Luciano Berio: Rendering, 25 min
Mer om konserten
Under de sista veckorna av sitt liv började Franz Schubert (1797–1828) skissa på en sista symfoni. När han dog år 1828, bara 31 år, var den ännu ofullbordad. Ungefär 150 år senare, i slutet av 1980-talet, tog sig kompositören Luciano Berio (1925–2003) an skisserna, sydde ihop dem med hjälp av motiv från symfonins färdiga delar och skapade verket Rendering. Luciano Berio var en av de viktigaste italienska tonsättarna under efterkrigstiden, inte minst inom elektronisk musik.
Själv beskrev Berio verket Rendering som en restaurering av Schubert skisser, och alltså inte som en rekonstruktion. Han liknade sitt arbete vid hur man restaurerar freskmålningar: när byggnadsvårdare återupplivar målningarnas gamla färger försöker de inte dölja tidens skador genom att fylla i allt med nya fält av klar färg, utan lämnar istället en del tomma fläckar som blir en del av kompositionen. Schuberts skisser var i vissa fall mycket fragmentariska och i några fall svårlästa eller skrivna med stenografi. Det fanns även andra slags anteckningar i utkastet, till exempel från lektioner i kontrapunkt, förmodligen nedtecknade bland noterna på grund av att nytt papper var dyrt att köpa. Även denna del integrerade Berio, och resultatet som helhet är ett spännande exempel på hur ett stycke ofullbordad musik fått nytt liv genom en senare tonsättares tolkningshorisont.
Tomma fläckar fanns även i partituret när Ludwig van Beethoven (1770–1827) uruppförde sin tredje pianokonsert våren 1803 vid en välgörenhetskonsert. Enligt bladvändaren vid konserten bestod noterna rentav mest av blanka sidor – och här och där en oläslig krumelur. Först senare färdigställde Beethoven konserten, och att han genomförde konserten trots att han saknade noter säger något om hans förmåga att improvisera. Det var också ett skäl till att han lyckades göra sig ett namn i Wien, trots att det där redan fanns en uppsjö av lysande pianister, många med målet att bli lika populära som Mozart. I den tredje pianokonserten finns drag av Mozarts Pianokonsert nr 24, som precis som Beethovens tredje går i tonarten c-moll. Samtidigt är det en egensinnig och omisskännligt personlig konsert, fylld av livskraft och längtan.
Under ledning av Norrlandsoperans chefdirigent Eduardo Strausser gästas symfoniorkestern vid konserten av den internationellt hyllade, franska pianisten Lise de la Salle, född 1988 och en av vår tids mest spännande unga solister.
Kvällen inleds med verket Peachtree Street av den amerikanska tonsättaren Jennifer Higdon (född 1962), beställt och uruppfört 2002 av Atlanta Symphony Orchestra. Det är den tredje och fristående delen i hennes orkesterverk City Scape, som är en skildring av hennes uppväxtstad Atlanta: en storstadsljudbild tolkad i orkestertoner. Medan den första delen skildrar stadsbildens monumentala byggnader och stålkonstruktioner är den andra en reflektion av parkernas prunkande grönska och svalkande vattendrag.
Peachtree Street är i sin tur namnet på huvudgatan som löper genom centrala Atlanta, och stycket speglar Higdons upplevelse av gatans energi och livliga samtal mellan de människor som möts i en strid ström, något som i verket tar form genom att orkestern uppgår i en gemensam, stor röst. Jennifer Higdon är en av de mest hyllade och oftast framförda nu levande kompositörerna i USA. 2010 fick hon Pulitzerpriset i musik för sin violinkonsert och därtill har vunnit tre Grammy: för sin slagverkskonsert, violakonsert respektive harpkonsert.

Musikerna
Norrlandsoperans chefdirigent Eduardo Strausser är född 1985 i São Paulo, Brasilien, och är sedan några år tillbaka bosatt i Berlin. Han är en flitigt anlitad dirigent och har arbetat med orkestrar i Sydamerika, Europa, USA, Australien och Nya Zeeland. Han är även en erfaren operadirigent, något som utvecklades under hans period som Resident Conductor vid Teatro Sao Paolo mellan 2014–2016. Redan under sina studier vid Zurich University of Arts utvecklade Eduardo ett intresse för verk av samtida tonsättare, något som han tar med sig till Norrlandsoperan. Han utsågs till chefsdirigent och programansvarig på Norrlandsoperan som startade hösten 2024 med uppdrag fram till och med våren 2027.
Eduardo Strausser har även regelbundna samarbeten med Kansas City Symphony och City of Birmingham Symphony Orchestra, samt dirigentuppdrag med Bamberger Symphoniker, Utah Symphony Orchestra, Royal Northern Sinfonia, Orchestre de Montpellier och Argovia Philharmonic. Tidigare samarbeten innefattar orkestrar i Europa som Antwerp Symphony Orchestra och Royal Philharmonic Orchestra. I USA har han arbetat med symfoniorkestrarna i North Carolina, Detroit och Indianapolis. Han har även arbetat med Sydney och Queensland symfoniorkestrar samt med New Zealand och West Australian symfoniorkestrar.

Med en karriär som redan sträcker sig över 20 år, prisbelönta inspelningar på skivbolaget Naïve och internationella konsertframträdanden har Lise de la Salle etablerat sig som en av dagens mest spännande unga pianister – en musiker med verklig känslighet och mognad. Hon har samarbetat med många av världens främsta orkestrar, arbetat med framstående dirigenter och uppträder på några av världens mest ansedda konsertscener.
Under senaste säsongen har hon debuterat med Sydney Symphony Orchestra och återvänt till NHK Symphony Orchestra under ledning av Fabio Luisi. Bland hennes senaste höjdpunkter finns stora framträdanden på Théâtre des Champs-Élysées med Orchestre de Chambre de Paris, en återkomst till RTÉ National Symphony Orchestra, Stuttgarter Philharmoniker och Yomiuri Nippon Symphony Orchestra. Hon ger även recitaler i prestigefyllda konserthus såsom Shanghai Concert Hall, Sydney City Recital Hall och Paris Seine Musicale.

Violin 1
Per Öman, Miguel Chamorro, Andreas Olsson, Per-Erik Andersson, Lucy Baker, Kitiara Braune, Kersti Wilhelmsson, Håkan Svedell
Violin 2
Pontus Björk, Clara Bjerhag, Mikhail Zatin, Thomas Nichols, Lisa Erpelding, Matias Malmqvist, Patrik Kimmerud
Viola
Malgorzata Blaszczyk, Ester Forsberg, Fraser Keddie, Karin Petersdotter, Johanne Skaansar, Åsa Hjelm
Cello
Filip Lundberg, Bekhbat Tsagaanchuluun, Kerstin Isaksson, Karin Bjurman, Kristina Tereschatov
Kontrabas
Jan-Emil Kuisma, Charlotte Petersson, Josefin Landmér
Flöjt
Ebba Wallén, Pepita del Rio
Oboe
Yui Ito, Johannes Ögren
Klarinett
Tania Villasuso Couceiro, Jonas Olsson Hakelind
Fagott
Peter Bolton, Maria Kindell
Horn
Orvar Johansson, Yerang Ko, Edna Fernandes, Anders Kjellberg
Trumpet
Malin Silbo-Ohlsson, Andreas Carlsson Walleng
Trombon
Peter Nygren, Daniel Bjerhag Hedin, Mathias Petersson
Tuba
Linus Mattsson
Timpani
Ian Piniés
Slagverk
Maximiliano Polo, Per Mikaelsson
Celesta
Jonas Olsson