Det som i dag är Norrlandsoperans Symfoniorkester var från början en militär blåsorkester som bildades redan 1841. Stråksektionen kom till 1976, ett par år efter grundandet av Norrlandsoperan. Som symfoniorkester fick man sin nuvarande form och formella status 1991 och under de senaste trettiofem åren har orkestern upplevt en avsevärd utveckling. I dag består den av 47 yrkesmusiker, varav många även framträder i olika kammarmusiksammanhang. 

Utöver den ordinarie konsertverksamheten, spelar symfoniorkestern en viktig roll som operakapell. Man uppträder också under MADE och Umeå Jazzfestival samt turnerar i Sverige och utomlands. Norrlandsoperans Symfoniorkester har flera gånger uppmärksammats på den internationella skivmarknaden. För skivan Shifting Landscapes har orkestern fått en prestigefull fransk utmärkelse och för inspelningen av Rosenbergs opera Lycksalighetens ö har man tillsammans med den övriga ensemblen belönats med en Grammis. För inspelningen av skivan Urban Concertos, med musik av den amerikanske tonsättaren David Chesky, har orkestern nominerats för en Grammy Award.

Se ett smakprov här:
Four Sea Interludes, ur operan Peter Grimes. Dirigent: Elim Chan.
Konsert på Norrlandsoperan den 10 nov 2016.


Sponsor

Sparbanksstiftelsen Norrland satsar på regional utveckling och kultur. Stiftelsen har inköpt två kvalitetsfioler som får disponeras av Norrlandsoperan i Umeå, dels en raritet tillverkad i Mantua Camilli Skola ca 1745, dels en violin tillverkad av Jan Larsson från Malung.

 

Dela: