Program
Andrea Tarrodi: Fragments of Enlightenment, 10 min
Anna-Lena Laurin: Time of Changes, 29 min
Paus, 30 min
Anders Hillborg: Cellokonsert, 27 min
Mer om konserten
De inledande takterna trevar och kränger, ungefär som i en dröm där man sitter fast och försöker komma loss. När tonsättaren Andrea Tarrodi (född 1981) komponerade Fragments of Enlightenment 2022 var det med tanken på någon som genomgår en inre kamp och som strävar efter ljus och lugn. Verket är inspirerat av Mozarts Symfoni nr 39, och genomsyras av återkommande citat och fragment från symfonin. Ljus och lugn är med Tarrodis ord också värden som Mozarts musik ofta förknippas med, och efter startens klaustrofobiska stämning tycks musiken vända och expandera mot frihet.
Tarrodi är en av vår tids mest hyllade svenska tonsättare. 2020 blev hon den första svenska kvinnliga tonsättare att komponera musik till den avslutande konserten av brittiska Last night of the proms.
Konserten fortsätter med Anna-Lena Laurins Time of Changes från 2018. Av styckets tre satser har de första två framförts ett par gånger medan tredje satsen här får sitt uruppförande.
– Jag skriver alltid där jag befinner mig och det jag upplever återspeglas också i min musik. Stycket kom till i en tid då lång och allvarlig sjukdom inom min familj kulminerade och vägrade släppa taget, berättar Laurin.
I sats ett hörs ett stormande hav som efterhand stillnar i en känsla av hoppfullhet och möjligheter. Andra satsen pendlar mellan hopp och förtvivlan och musiken är laddad med koloristiska effekter. Inledningen påminner om en gryning med dimma som stiger upp över en tjärn. Det är vår – vi hör fragment av fågelsång: talgoxen, göken, koltrasten – men också av ett underliggande mörker. I den sista satsen återkommer ett mantra som krampaktigt tycks upprepa ett instrumentalt ”vi klarar oss”.
Avslutningsvis spelas Anders Hillborgs (född 1954) cellokonsert från 2020 som 2024 nominerades till Nordiska rådets musikpris, för vad som kallades ett ”lekfullt förhållande mellan delar och helhet” och där hans förmåga att skapa kontraster mellan långa linjer och vulkanliknande utbrott i musiken liknades vid ”ett destillat av nordisk natur”. Hillborg komponerade konserten för Nicolas Altstaedt, och utöver cellons framträdande roll är det verkligen ett stycke där stråkarna står i centrum. Ljudbilden påminner om glas – samtidigt transparent, hård och skör – och i musiken finns fragment båda av renässanspolyfoni och av psalmer. Som lyssnare kastas man mellan känslolägen av frid och kaos, och i de dialogiska passagerna mellan cellostämman och orkestern dras lyssnaren in i en drömsk och bitvis skärrande ljudvärld.
Efter studier i kontrapunkt, komposition och elektronisk musik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har Anders Hillborg varit verksam som tonsättare sedan 1982. Hans fält är brett och omfattar såväl orkester-, kör- och kammarmusik som filmmusik och popmusik och hans kompositioner framförs av orkestrar världen över. Solist i hans cellokonsert är hyllade Amalie Stalheim, 2018 års vinnare av Kungliga Musikaliska Akademiens Solistpriset och 2021 års vinnare av Norska Solistpriset. Samma år utnämndes hon av BBC Music Magazine till årets Rising Star.
Huvudsponsor

Musikerna
Efter en lång och framgångsrik karriär som konsertmästare och violinist är Fredrik Burstedt en alltmer eftertraktad dirigent för både orkester- och operaproduktioner. Fredrik är ett känt ansikte på Norrlandsoperan och har arbetat med samtliga professionella orkestrar i Sverige samt ett flertal i Norden, däribland Trondheim Symfoniorkester, Norska Radions Orkester, Kristiansand Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester och Aalborg Symfoniorkester. Han har även dirigerat internationellt, bland annat Staatskapelle Weimar, Nürnberg Symfoniker och I Pomeriggi Musicali i Italien.
Inom operavärlden har Fredrik lett uppsättningar av Janáčeks Den listiga lilla räven vid Göteborgsoperan, Bizets Carmen och Martinůs The Greek Passion vid Värmlandsoperan, Lehárs Glada änkan och Rossinis Askungen vid Kungliga Operan samt Kirke Mechems Tartuffe vid Norrlandsoperan. Han har även dirigerat flera uruppföranden, däribland Jonas Bolins Tristessa på Kungliga Operan, som utsågs till en av de fem viktigaste operahändelserna i världen, samt Silverfågeln av Mats Larsson Gothe, Kärlekskriget av Paula Malmborg Ward och Norrmalmstorgsdramat av Albert Schnelzer.

Den prisbelönta cellisten Amalie Stalheim (född 1993 i Bergen) har etablerat sig som en av Nordens främsta musiker. Förutom att framföra de klassiska cellokonserterna som solist runtom i Europa har hon ett starkt engagemang för samtida musik. Hon har samarbetat med flera av vår tids ledande tonsättare, däribland Missy Mazzoli, Anders Hillborg, Britta Byström, Therese Ulvo, Jo David Meyer och Jostein Stalheim. Under de senaste åren har hon uruppfört åtta cellokonserter och spelat in flera av dem.
Amalie är en återkommande solist hos Nordens ledande symfoniorkestrar, såsom Oslo-Filharmonien, Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Oulu Symphony Orchestra, Islands Symfoniorkester och Bergen Filharmoniska Orkester, för att nämna några. Senast Amalie gästade Norrlandsoperans symfoniorkester var 2021 där hon framförde Haydns cellokonsert. Samma år tilldelades hon Den Norske Solistprisen, och 2018 vann hon det prestigefyllda Svenska Solistpriset. Mellan 2018 och 2020 var hon Artist in Residence hos Sveriges Radio P2.

Violin 1
Terje Skomedal, Mikko Sorri, Miguel Chamorro, Kitiara Braune, Per-Erik Andersson, Kersti Wilhelmsson, Håkan Svedell, EvaBritt Molander
Violin 2
Pontus Björk, Clara Bjerhag, Andreas Olsson, Nino Bisori, Arly Rivero, Matias Malmqvist, Orlaith McHugh, Patrik Kimmerud
Viola
Malgorzata Blaszczyk, Ester Forsberg, Åsa Hjelm, Dusica Cvijanovic, Johanne Skaansar, Fraser Keddie
Cello
Josef Alin, Åke Hedman, Kerstin Isaksson, Karin Bjurman, Kristina Tereschatov
Kontrabas
Jan-Emil Kuisma, Charlotte Petersson, Frank Nesse
Flöjt
Ebba Wallén, Carmen Bajo Jurado
Oboe
Yui Ito, Johannes Ögren
Klarinett
Tania Villasuso Couceiro, Jonas Olsson Hakelind
Fagott
Maria Kindell, Kari Günther
Horn
Orvar Johansson, Yerang Ko, Edna Fernandes, Anders Kjellberg
Trumpet
Malin Silbo-Ohlsson, Andreas Carlsson Walleng
Trombon
Peter Nygren, Daniel Bjerhag Hedin, Mathias Petersson
Tuba
Linus Mattsson
Timpani
Ian Piniés
Slagverk
Maximiliano Polo
Piano
Mona Kontra