Konstnärligt team:

Erik Solén, dirigent

Han är utbildad inom piano och dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, har erhållit ett flertal internationella priser och framfört en mängd konserter med symfoniorkestrar i Sverige och Europa. Han har dirigerat mer än femtio operor av Wagner, Verdi, Puccini och Mozart m.fl. på de svenska operahusen och i Tyskland, där han bland annat var chefdirigent, musikchef och orkesterchef vid Theater & Philharmonie i Thüringen.

Linus Fellbom, regissör, scenograf, ljusdesigner

Inledde sin karriär 1995 som ljusdesigner har sedan dess gjort närmare 250 uppsättningar på teater- och operascener världen över. Debuterade 2005 som regissör och har sedan dess bl a regisserat Rikard IIIFordringsägare och Gudshjälmen för Riksteatern, Friskytten och Hoffmanns äventyr på Folkoperan. Som scenograf har han t ex gjort La Bohème och Rigoletto på Norrlandsoperan och L’Orfeo för Wermland Opera. 2017 gjorde han regi och ljus till urpremiären av Kungliga Operans Dracula.

Silvia Aymonino, kostymdesigner

Hon har sin bas i hemstaden Rom och inledde sin karriär som assistent åt flera kända kostymdesigners, såsom Giorgio d’Alberti, Gabriella Pescucci, Maurizio Millenotti, Pier Luigi Pizzi m fl. 1996 debuterade hon som kostymdesigner med Turandot på Opera di Roma. Sedan dess anlitas hon av en rad operahus, festivaler, film- och tv-bolag, både i Italien och internationellt. Bland filmerna kan nämnas Callas For Ever av Franco Zeffirelli.

Vera Pierantoni Giua, assisterande kostymdesigner

Vera Pierantoni Giua, född i Italien, avslutade sina studier i scenografi 2012. Under studietiden träffade hon kostymdesigner Silvia Aymonino, med vilken hon inledde ett samarbete som fortfarande pågår. Vera har arbetat som Silivas assistent på många italienska och europeiska teatrar, liksom med Paralympiska spelens  avslutningsceremoni i Sochi 2014. Numera bor hon i Frankrike där hon förutom sitt arbete som kostymdesigner, studerar till en doktorsexamen med inriktning på kostymdesign för opera.

Lars Bethke, koreograf & bitr. regissör

I 30 år har han varit verksam som dansare, koreograf, regissör och skådespelare över hela världen. I Sverige har vi sett honom i SVT, TV4, TV3, på Dramaten, GöteborgsOperan, Chinateatern, Parkteatern, Riksteatern, Cirkus Cirkör och Stockholms Stadsteater. 2017 regisserade han En turk i Italien på Läckö slott, gjorde koreografin till urpremiären av Dracula på Kungliga Operan och koreograferade Malmö Operans Hans och Greta.

Therésia Frisk, mask & peruk

Hon är född i Uppsala, numera boende i Stockholm där hon är anställd som mask- och perukchef på Folkoperan. Hon gick som lärling hos mask- och perukmakare Robin Karlsson, ett välkänt ansikte inom de flesta svenska scener. Sedan 1988 har Theresia skapat mask och peruk inte enbart för opera utan också inom teater och musikal, både i Sverige och utomlands.

Solister:

Magdalena Risberg, Violetta

Inledde sin utbildning på Kungliga Musikhögskolan, i slutprovet från Operahögskolan gjorde hon, precis som här, rollen som Violetta. Hon har tagit emot flera priser, bl aJenny Lind-stipendiet som inkluderade en konsertresa genom Sverige och USA med mer än 25 framträdanden. På meritlistan finns bl a roller som Liù i Turandot, Pamina i Trollflöjten och titelrollen i barn- och ungdomsproduktionen Zemire och Azor, på Kungliga operan i Stockholm. Hon har även gestaltat Greta i Hans och Greta på Malmö operan och sågs senast på Norrlandsoperan som räven i familjeoperan Den listiga lilla räven 2016. 

Per Lindström, Alfredo Germont

Han började sjunga och studera opera på Kapellsbergs operastudio i Härnösand 2012. Utbildningen fortsatte vid Högskolan för Scen & Musik vid Göteborgs Universitet, där han tog sin kandidatexamen i juni i år. Under sommaren 2018 gjorde Per stor succé i rollen som Aubry i Vampyren på Läckö Slott. Under utbildningstiden framförde han också roller som Don José i Carmen, Hoffmann i Hoffmans äventyr, Tamino i Trollflöjten, Don Ottavio Don Giovanni och Gabriel von Eisenstein Läderlappen.

Gabriel Suovanen, Giorgio Germont

Som professor Charcot såg vi honom i Blanche & Marie på Norrlandsoperan 2014, annars är Eugen Onegin en av de roller han gjort mest, bland annat på Komische Oper i Berlin där han också gjort roller som Papageno, Don Giovanni och Marcello. Gabriel har upprepade gånger haft framgång som Wozzek bland annat på Kungliga Operan i Stockholm. Han är också flitigt anlitad för nyskrivna verk, till exempel titelrollen i Paavo Nurmi. Suovanens senaste skiva, med sånger av Lars Karlsson, är nominerad till Nordiska musikpriset 2018.

Susanna Levonen, Flora & Annina

Susanna är Norrlandsoperans enda tillsvidareanställda sångare.  Några av hennes roller vid Norrlandsoperan är Marie i Wozzek, Carmen, Marie Curie i Blanche och Marie, Eboli i Don Carlo, Leokadja Begbick i Staden Mahagonnys uppgång och fall och senast som Orfeo i Orfeo & Euridice. Vid andra operahus i Sverige och Europa har Susanna porträtterat Salome, Amneris i Aida, Eboli, Amelia i Maskeradbalen och Wozzeck-Marie. Hon har också nominerats till Årets sångerska av Opernwelt för sin Sieglinde i Valkyrian på Wermland Opera. Susanna har även erhållit Jenny Lind-stipendiet.

Anders Lundström, Gastone

Sedan 1977 har han sjungit i körsammanhang och olika solistroller på Norrlandsoperan. Utbildad vid Musikhögskolan 1979-83, Operahögskolan i Stockholm 1988-1991, Masterexamen i dirigering 2014-16. Som solist har han frilansat världen över, många gånger i favoritrollen som Rudolfo i La Bohème. Anders är Norrlandsoperans kormästare sedan 2017 och arbetar i övrigt som sångpedagog och körledare på Midgårdskolan i Umeå.

Stefan Lidström, baron Duphol

Stefan debuterar som operasolist i och med La Traviata. Han är utbildad vid Musikalakademien i Strömbäck utanför Umeå och har tidigare medverkat i musikaler som Sweeney Todd på Lunds Stadsteater, Passion och West Side Story på Norrlandsoperan. Sedan 2012 sjunger Stefan i Norrlandsoperans kör och arbetar vid sidan av artisteriet som producent på Umeå Teaterförening.

Oskar Bergström, markis D’ obigny

Efter att ha utbildat sig på Musikalakademien i Umeå har Oskar arbetat som skådespelare och musikalartist på olika scener i Sverige. Senast som sångare i West Side Story i Uppsala och som Foscas Far i Passion här på Norrlandsoperan. Det här är Oskars debutroll som operasångare.

 

Martin Hedström, doktor Grenvil

Han tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm våren 2017. Under utbildningen sjöng han roller som Figaro i Figaros bröllop, Sam i Trouble in Tahiti, Alidoro i Askungen, Schaunard i La Bohème, mfl. Martin växte upp på den skånska landsbygden och studerade produktdesign i Malmö innan han sadlade om till operasångare. Det här är hans första roll på Norrlandsoperan.

 

Anton Karlsson, Giuseppe

Till vardags arbetar Anton Karlsson som producent för SVT:s program Go’kväll. Han har sjungit i kör sedan barnsben och varit med i Norrlandsoperans kör sedan 2005. I rollen som Violettas betjänt Giuseppe, får han den i operasammanhang klassiska ”smårollen” att leverera ett brev. Ett brev som får konsekvenser.

 

Kjell Söderberg, ett bud

Kjell Söderberg är FD i historia och kantor. Han har varit med i Norrlandsoperans kör sedan starten 1990 och deltagit i en lång rad olika operaföreställningar och konserter. I La Traviata är han en slags budbärare som i andra akten levererar ett brev med dramatiskt innehåll till Alfredo…

 

Dela: