Dans på Norrlandsoperan – vår verksamhet

Norrlandsoperan är i dag en av Sveriges starkaste och mest framgångsrika plattformar för samtida dans. Verksamheten har ingen egen dansensemble utan inriktar sig på samarbeten såväl nationellt som internationellt. På Norrlandsoperan kan publiken ta del av det experimentella och nyskapande såväl som det etablerade och mer traditionella. Vårt program ska erbjuda något för alla åldrar och för alla smaker – samtida dans är en godispåse med en pralin för alla!

Vi presenterar årligen cirka 20 föreställningar. Dessa kan vara egna produktioner i samarbeten med olika kompanier och andra institutioner;  gästspel via Dansnät Sverige, samarbeten i vårt eget hus, med Norrlandsoperans symfoniorkester etc. Norrlandsoperan ger ofta koreografer med dansare möjlighet att arbeta fram verk i residens. Ett residens innebär tid för koreografer och dansare att repetera i våra lokaler, nyttja våra scener och andra resurser i form av teknik och personal.

Up North är ett initiativ som tillsammans med andra aktörer lyfter street kultur i Västerbotten. I september varje år anordnar vi det största dansbattlet i norra sverige – Up North Battle. Och varje år delas Up North Stipendium ut för att stötta unga Västerbottningar att arrangera kultur i publika sammanhang.

Dans i Västerbotten är en regional verksamhet som syftar till att verka för dansens ställning i länet, med en särskild fokus på barn och unga. Dans i Västerbotten är en del av konsulentverksamheten i länet, som har sitt uppdrag från Region Västerbotten.

 

Dansnät Sverige

Dansnät Sverige är ett nationellt nätverk som drivs av viljan att visa angelägen danskonst – för alla, till alla, i alla hörn. Norrlandsoperan är en av tolv regionala parter som gemensamt driver Dansnät Sverige och möjliggör omfattande turnéer med svenska och internationella föreställningar.

Dansnät Sverige

Dela: