Opera som berört sedan 1974

Norrlandsoperan har lokalproducerat opera sedan 1974. Minst två gånger per år är det premiär för en ny operaföreställning, en på hösten och en på våren och ofta gästas vi av föreställningar från andra operahus.

Norrlandsoperans operaverksamhet involverar nästan hela scenkonsthuset, inte minst symfoniorkestern som naturligtvis spelar musiken vid föreställningarna men även husets alla tillverkande ateljéer och verkstäder samarbetar för att skapa det som ska sättas på scenen. På Norrlandsoperan finns kostymateljé, snickeri, smedja, attributverkstad, peruk- och maskhantverkare vars hantverk tillsammans med sångare och musiker skapar den magi som publiken får uppleva.

Under åren har vår operapublik både fått förfäras och överraskas av det som producerats. På Stora scen har sångare från världens alla hörn framträtt i både klassiska uppsättningar som La Bohème, Traviata, Barberaren i Sevilla och Tosca men också i nyskrivet som Sjökor och stekare, Porgy and Bess, Elefantmannen och Vi – en okänd opera av Bach?.

Under 2014 var Umeå Europas kulturhuvudstad och Norrlandsoperans största produktion någonsin hade premiär. Under ledning av regissören Carlus Padrissa från spanska scenkollektivet La Furas dels Baus fick 10 000 personer uppleva hur gigantiska mekaniska dockor restes över företagsparken Umestan i utomhusoperan Elektra. Tusen liter blod forsade över marken och träden brann medan orkestern och sångarna gjorde oförglömliga insatser.

Uppsättningarna på våren går på turné i samarbete med Norrlands nätverk för musikteater och dans, NMD – ett samarbete som också gör det möjligt för oss att kunna erbjuda lokala arrangörer ute i länet bussbidrag för att enklare kunna ta sig till oss.

Internationellt

Ett unikt utbyte mellan Norrlandsoperan och Cape Town Opera i Sydafrika inleddes 2005. Operan Rusalka, som hade sin premiär i Kapstaden 2006, var den första av tre gemensamma operaproduktioner. Samma år gavs Porgy and Bess som efter sin premiär i Umeå och Kapstaden även visats i Berlin samt turnerat i Storbritannien. Poet and Prophetess, kunde efter tre års komponerande få sin urpremiär i Umeå 2008.

2005 startades också ett samarbete med Vietnam National Opera and Ballet Theatre och samma höst presenterades samproduktionen Cosi fan tutte i både Umeå och Vietnam.

 

 

 

Dela: