Lokalproducerad opera sedan 1974

Norrlandsoperan producerar årligen två till fyra operauppsättningar och är en viktig aktör på den internationella operakartan. Inte minst för våra samarbeten med andra större operahus i Sverige och utomlands. Sedan 2002 har vi en fullgod scen för stora operaproduktioner där flera internationellt uppmärksammade sångare har framträtt. Erica Sunnegårdh i Puccinis Turandot (regi Matthes Richardson/Patrik Sörling), Emma Wetter i Wagners Flygande holländaren (regi Elisabeth Linton) och Michael Weinius i Brittens Peter Grimes (regi Tobias Theorell) för att nämna några. Några ytterligare exempel på större uppsättningar är Tosca, Jenufa, Barberaren i Sevilla, Rusalka, bloggoperan Sjökor och stekare, dansteateroperan Mitt hjärta brister, Porgy and Bess och Trollflöjten.

Turné och samarbeten

I Norrlandsoperans uppdrag ingår även ett turnéansvar och flera av produktionerna har kunnat ses på olika platser i Norrland via nätverket NMD. Norrlandsoperan har turnerat utomlands med uppsättningar som har producerats i samarbete med Cape Town Opera i Sydafrika och Vietnam National Opera and Ballet Theatre. Det unika utbytet mellan Norrlandsoperan och Cape Town Opera inleddes 2005. Operan Rusalka, som hade sin premiär i Kapstaden 2006, var den första av tre gemensamma operaproduktioner. Samma år gavs Porgy and Bess som efter sin premiär i Umeå och Kapstaden även visats i Berlin samt turnerat i Storbritannien.

Den senaste samproduktionen, Poet and Prophetess, kunde efter tre års komponerande få sin urpremiär i Umeå 2008. Musiken skrevs av Norrlandsoperans dåvarande hustonsättare Mats Larsson Gothe. 1700-talsberättelsen om profetissan Jula och den svenska poeten Bengt Lidner blev i pressen omnämnd som ”den bästa nyskrivna operan på 20 år”.

Samarbetet med Vietnam National Opera and Ballet Theatre startade 2005 och samma höst presenterades samproduktionen Cosi fan tutte i både Umeå och Vietnam. Under 2009 produceras klassikern Bohéme och den nyskrivna bloggoperan Dream and Reality.

 

2010

samarbetade Norrlandsoperans med Det Kongelige Opera i Köpenhamn i en nyskriven opera baserad på Lars von Triers film Dancer in the Dark, i regi av Kasper Holten.

2011-2012

har följande operor producerats: Verdis Otello (regi Dmitri Bertman), Alban Bergs expressionistiska operaklassiker Wozzeck (regi, kostym och scenografi Carina Reich och Bogdan Szyber), Georges Bizets Carmen (regi Helena Röhr) och den nyskrivna operan The Elephant Man av Carl Unander och Michael Williams.

2013

På våren presenterdes Puccinis La Bohème med regidebuterande Kristofer Steen. Hösten bjöd på familjeoperan Snödrottningen, baserad på HC Andersens saga (regi Staffan Aspegren).

2014

var Umeå Europas Kulturhuvudstad och Norrlandsoperan firade 40 års jubileum! I februari kunde vi presentera den konsertanta uppsättningen av Eugen Onegin, med Peter Mattei och Maria Fontosh i huvudrollerna.

I augusti var det sen dags för enorma Elektra av Richard Strauss. Elektra går till historien som Norrlandsoperans största produktion någhonsin. En enorm utomhusproduktion där scenen placerades på kaserngården på Umestan. Scenkonstkollektivet från Barcelona, La Fura dels Baus stod bakom, med regissören Carlus Padrissa i spetsen. Här kan du läsa recensioner och förhandsreportage.

Elektra följdes av nyskrivna Blanche & Marie. Den prisbelönta uppsättningen tonsattes av Mats Larsson Gothe, libretto skrevs av Maria Sundqvist och regin stod Elisabet Ljungar för. Operan tog sin utgångspunkt i Boken om Blanche och Marie, av PO Enquist.

2015

På våren inleddes operasäsongen med Mozarts Figaros bröllop, i regi av Linda Mallik. Och hösten samma år var teamet från La Bohème tillbaka. Giuseppe Verdis Rigoletto regisserades av Kristofer Steen, Behnaz Aram stod för kostym och Linus Fellbom för scen/ljus.

2016

På våren var det dags för familjeopera. Leoš Janáčeks Den Listiga lilla räven, i regi av Willhelm Karlsson. Hösten 2016 är regissörerna Bogdan Szyber och Carina Reich tillbaka, nu med Staden Mahagonnys uppgång och fall.

2017

På våren presenterades Stephen Sondheims musikal Passion i regi av Victoria Brattström i samproduktion med Smålands Musik och Teater. Huvudrollsinnehavaren Annica Edstam belönades med Annalisa Ericson stipendiet som hon fick ta emot under applådtacket på Teaterscenen på NorrlandsOperan. Stipendiet delas ut till en svensk kvinnlig artist som gjort ”iögonfallande och begåvade insatser inom sång, dans och teater”.

Hyllad av både publik och kritiker blev Eva-Maria Melbyes iscensättning av Faust hösten 2017 med Sabina Bisholt i rollen som Margerethe, Kosma Ranuer som Mefistofeles och Yinjia Gong som Faust.

2018

Under våren 2018 presenterades Orfeo & Euridice (Gluck) i regi av Åsa Kalmér, dirigerad av Olof Boman och med Susanna Levonen i huvudrollen som Orfeo. Produktionen tävlade också i Armel Opera Festival i Budapest Ungern i juli 2018.

Hösten 2018 bjöd på definitionen av ett mästerverk – Giuseppe Verdis La Traviata i regi av Linus Fellbom. Inte minst var La Traviata en komplett musikalisk njutning från början till slut, denna gång under dirigenten Eric Soléns ledning. I huvudrollerna sågs Magdalena Risberg som Violetta Valéry och Per Lindström som Alfredo Germont.

2019

Våren 2019 presenteras en nyskapad opera baserad på musik av Bach samt nyskriven musik. Ett varmt allkonstverk och poetisk berättelse om hur det är att vara människa. Vi – en okänd opera av Bach?

 

Dela: