Hans och Greta

De tre akterna

Det var en gång… för inte så länge sedan, kanske typ igår, en storasyster – Greta och hennes lillebror – Hans…

Barnen bor med sin mamma och pappa i kanten av en stor skog. Familjen har det fattigt och knapert och är ofta hungriga. Pappa Peter säljer kvastar på marknaden, men det går inget vidare. Han dricker en hel del öl också. Mamma Gertrud har inget jobb utan gör allt möjligt för att skaffa pengar till familjen. För det mesta samlar hon flaskor.

Akt 1: Hemma

Det är kväll och Hans och Greta jobbar med att sätta ihop kvastar och laga trasiga strumpor. De är hungriga och det är svårt att jobba utan mat i magen. Greta avslöjar för Hans att deras granne har gett familjen en kanna grädde och nu blir humöret bättre och Hans och Greta börjar leka och dansa istället för att jobba.

När mamma Gertrud kommer hem blir hon arg och trött på att barnen inte alls hjälpt till som de ska. I ilskan råkar hon slå ut kannan med grädde och skickar ut Hans och Greta i skogen för att plocka bär så de kan få något att äta.

Mamman känner sig mycket ledsen och trött över hur familjen har det när pappa Peter kommer trallandes hem. Han har haft en fantastisk dag! Han har sålt varenda kvast och kommer hem med massa mat! Men när han får höra att barnen är ute i skogen blir han mycket orolig. Det finns ju farliga krafter där ute! En häxa, som lockar till sig barn med sitt fantastiska godis, och sen åker de in i hennes ugn och blir mat!

Mamman och pappan störtar ut i skogen för att leta rätt på Hans och Greta.

Akt 2: Skogen

Hans fyller en korg med bär och Greta hittar blommor som hon gör en krans av.
Barnen hör göken ropa i skogen och provsmakar bären lite grann…och plötsligt är korgen tom! Det börjar bli mörkt och de hittar inte fler bär och inte heller vägen hem.

Skogen tycks full av skrämmande väsen. Dimman tätnar och ur den närmar sig en nattfjäril. Det är Sömnmalen som sprider mjuk sömnighet omkring sig. Hans och Greta lägger sig till rätta och i drömmen möter de sina skyddsänglar.

Akt 3: Häxans hus

I morgonsolen dansar Gryningsfen. Hans och Greta vaknar på gott humör och upptäcker att de haft precis samma dröm om änglarna. De har visst vaknat alldeles bredvid ett mycket märkligt hus också. Det verkar vara byggt helt i socker och marsipan och dekorerat med fantastiskt, glänsande godis. Barnen kan inte låta bli att smaka… och sen kan de inte sluta äta! Inte förrän husets ägare Häxan, överraskar dem och visar sig vara väldigt förtjust över de söta barnens besök.

Hans och Greta förstår att de inte bör stanna och gör ett snabbt flyktförsök. Men Häxan stoppar dem och med magiska krafter burar hon in Hans, som ska gödas upp för att bli extra smaskig medan Greta tvingas att bli Häxans hjälpreda.

Tanken på mat gör Häxan på strålande humör och hon tar en svängom med sin magiska kvast. Men hon har svårt med tålamodet och beslutar att ta Greta till förrätt. Det gäller bara att få in flickan i ugnen. Det blir visar sig lättare sagt än gjort med listiga Greta och innan Häxan vet ordet av är rollerna ombytta…

Nu kommer flera, bleka barn sakta ut ur Häxans hus, som förtrollade. När Häxan inte längre finns, bryts förtrollningen och barnen får liv igen. Plötsligt hörs ett bekant trallande i skogen. Äntligen har Mamma och Pappa hittat fram till sina barn igen.

Information

Titel: Hans och Greta

Längd:

Priser

Ordinarie:
395 kr
Familj 2 vux + 2 barn:
800 kr
Barn /ungdom 3-18 år:
60 kr
Student/ ung 19-26 år:
190 kr
Pensionär:
350 kr
Scenpass:
350 kr

Tidigare tillfällen

Dela: