Hans och Greta

  • Opera

De tre akterna

Akt 1, Hemma

Hans och Greta är hungriga och väntar på att mamma ska komma hem. Kanske har hon mat med sig? Barnen borde hjälpa till med att stoppa strumpor och göra kvastar. Men det är lättare att glömma hungern om man dansar och leker. När mamman väl kommer hem och ser att inget jobb är gjort blir hon så arg att hon råkar slå ut en kanna grädde – den enda mat de har. Därför skickar hon ut barnen för att plocka bär i skogen, med uppmaningen att inte komma hem förrän korgarna är fyllda.

Mamman är väldigt ledsen och trött när pappan, trallande glad kommer hem och överraskar henne med massor av mat som han just har köpt – idag har kvast-affärerna gått ovanligt bra. Pappan blir väldigt orolig när han hör att barnen är ensamma ute i skogen; snart är det ju mörkt ute. Han berättar om Häxan som bor inne i skogen och de springer ut för att leta efter Hans och Greta.

Akt 2, Skogen

Greta binder en blomsterkrans och Hans har fyllt korgen med bär. Barnen hör göken ropa och börjar leka. Utan att tänka sig för äter de upp alla bären. Dessutom börjar det bli mörkt – och nu hittar de inte vägen hem. Skogen blir mer och mer trolsk och plötsligt står Sandmannen framför barnen. Han sjunger Hans och Greta till sömns i den mjuka mossan. Under nattens drömmar får barnen besök av 14 änglar.

Akt 3, Häxans hus

Morgondimman lättar och framför barnen uppenbaras en märklig bostad, helt byggd av godis. Barnen närmar sig försiktigt och kan till sist inte låta bli att äta av huset. Plötsligt dyker Häxan upp och barnen springer. Men de hinner inte långt innan Häxan förtrollat dem med sin magiska häx-kvast. Hans sätts orörlig i en bur för att utfodras med godis och Greta tvingas bli Häxans hjälpreda. Det går upp för barnen att de kommer att bli häxans mat.

Häxan väntar ivrigt på att Hans ska bli fet nog för stoppas in i ugnen. När hon vill känna om han har blivit tjockare så sträcker han ut en pinne ur sin bur istället för sitt finger. Så vill Häxan att Greta ska kolla ugnstemperaturen.  Men Greta är listigare än så, och innan Häxan vet ordet av är rollerna ombytta…

Hans och Greta tömmer Häxans hus på skatter. Till barnens stora förvåning strömmar nu andra barn, bleka och förtrollade ur huset. Tillsammans bryter de förtrollningen och barnen får liv igen.  Nu hörs Pappans trallande genom skogen. Han och Mamman har hittat sina barn igen och familjen återförenas.

Information

Titel:
Hans och Greta
Längd:

Priser

Ordinarie:
395 kr
Familj 2 vux + 2 barn:
800 kr
Barn /ungdom 3-18 år:
60 kr
Student/ ung 19-26 år:
190 kr
Pensionär:
350 kr
Scenpass:
350 kr

Tid och datum

– Stora scenen
– Stora scenen
– Stora scenen
– Stora scenen
– Stora scenen
– Stora scenen
– Stora scenen
– Stora scenen
– Stora scenen
– Stora scenen

Dela: