Hans och Greta

Sagan som blev en opera

”Det var en gång en bror och en syster som var varandras allra bästa vänner”

Så kan en saga börja. Hans och Greta kanske? – Nej, så börjar inte Bröderna Grimms saga men det skulle kunna vara första meningen i berättelsen om syskonen Humperdinck. Sagan om Engelbert och hans syster Adelheid.

Engelbert & Adelheid

Engelbert och Adelheid växte upp i en familj som älskade musik, sagor och teater. Engelbert var mycket musikalisk och fick tidigt lära sig att spela piano och komponera – trots att herr och fru Humperdinck helst ville att han skulle bli ingenjör, arkitekt eller något annat nyttigt. Om Adelheids utbildning vet vi inte så mycket. På 1800-talet var det inte så vanligt att flickor utbildade sig utan deras uppgift i livet var att gifta sig och föda barn. Och så blev det också för Adelheid som gifte sig med Hermann och fick byta efternamn. Men fantasin och leklusten behöll hon och den förde hon vidare till sina två döttrar.

Dockteater

En dag bad Adelheid sin bror, nu en framgångsrik kompositör, att tonsätta några korta dikter som hon skrivit. Dikterna skulle ingå i en dockteaterföreställning som döttrarna skulle framföra vid en familjemiddag. Den annars så upptagne Engelbert kunde inte motstå sin systers bön och komponerade fyra sånger som flickorna sjöng på den succéartade premiären av dockteaterföreställningen hemma i familjen Wettes salong. Och där såddes ett frö….

Borde inte framgången med flickornas föreställning leda till
något större? Det kunde ju bli ett helt sångspel*!

Adelheid hade redan en idé om vad sångspelet skulle kunna
handla om och ville gärna skriva ett libretto*.

Det skulle handla om två syskon, en pojke och en flicka, som blev utskickade i skogen som straff för att de varit olydiga och lata. Förlagan var en saga som alla kände till i Tyskland, nämligen bröderna Grimms berättelse om Hans och Greta; syskonen som räddade varandra från att bli uppätna av den elaka Häxan som bodde i ett pepparkakshus djupt inne i skogen.

En perfekt familjeföreställning

Engelbert, som kanske egentligen var mer intresserad av stora operor – sådana som hans mentor* och stora förebild Richard Wagner komponerade – kunde inte säga nej den här gången heller och började genast komponera för fullt. Till slut hade han skrivit hela sexton sånger som bands ihop av en talad dialog, så som man gjorde när man skrev sångspel.

Men så snart sångspelet spelats för första gången inför hela den entusiastiska släkten kände både Engelbert och Adelheid att de ändå inte var helt klara med sitt projekt. Förtjänade inte Engelberts vackra sånger att ackompanjeras av en hel symfoniorkester? I stället för av ett ensamt piano? Helt enkelt; borde det inte bli en opera och spelas på en riktig teater? Självklart var det så, och för att få lite fart på processen vände sig Engelbert till alla sina många kontakter i operavärlden för att få någon teater att nappa. Och det lönade sig verkligen, för det visade sig att München-operan; ett av Tysklands största och viktigaste operahus, ville sätta upp Hans och Greta – den skulle ju passa perfekt som familjeföreställning när julen närmade sig!

Så gick ridån upp!

Engelbert blev nu så uppslukad av arbetet med sin opera att han till och med sköt upp sitt bröllop! Han arbetade dag och natt för att få operan färdig i tid för att ha premiär i München den 14 december 1893, men snopet nog fick premiären ställas in. Influensan härjade i södra Tyskland och teatrarna fick stänga för att inte smittan skulle spridas. Men, som tur var, fanns en annan teater som också ville spela operan och den 23 december gick ridån upp för Hans och Greta på operahuset i Weimar. Succén var ögonblicklig och Hans och Greta blev hela Tysklands julopera – och har varit det sedan dess.

Här i Umeå kunde vi inte ha premiär på lill-julafton; men visst passar ”Lördagsgodisets dag” 28 september lika bra?

Välkommen in i Norrlandsoperans musikaliska sagovärld!

/ Malin Gjörup, opera- och programchef för Norrlandsoperans Symfoniorkester

Sångspel: på tyska singspiel: en pjäs med talad dialog och musikaliska inslag.

Libretto: en operatext. Av italienskans libretto; liten bok.

Mentor: en person som vägleder någon.

Information

Titel: Hans och Greta

Längd:

Priser

Ordinarie:
395 kr
Familj 2 vux + 2 barn:
800 kr
Barn /ungdom 3-18 år:
60 kr
Student/ ung 19-26 år:
190 kr
Pensionär:
350 kr
Scenpass:
350 kr

Tidigare tillfällen

Dela: