Vi – en okänd opera av Bach?

  • Opera

Biografier

Jon R. Skulberg – Regissör och koreograf
Norska allkonstnären Jon R Skulberg har sin bas i Köpenhamn. Han är utbildad scenograf vid norska Akademi for scenkonst i Fredrikstad och har studerat dramaturgi och dansvetenskap i Aarhus och Köpenhamn. Han är grundare och konstnärlig ledare för den nordiska produktionsplattformen Convoi Exceptionnel. Sedan 2012 har Jon ett nära samarbete med Kirsten Dehlholm och Hotel Pro Forma där han utvecklat och regisserat ett antal operakoncept. Jon utgör även den ena delen av koreografi-duon JULI/JON tillsammans med Juli Apponen.

Olof Boman – Dirigent
Olof Boman är född och uppvuxen i Umeå och befinner sig just nu mitt i en internationell opera- och konsertkarriär. Efter studier i dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han fördjupat sitt intresse för historisk uppförandepraxis av barockens, klassicismens och den tidiga romantikens musik. 2009 flyttade han till Berlin, något som fick stor betydelse för hans fortsatta konstnärsskap. Han har varit chefdirigent för Danska Radions Vokalensemble samt Förste gästdirigent vid Theater Bremen i Tyskland. Under åtta år var han konstnärlig ledare för Glogerfestspillene i Norge och från 2019 är han konstnärlig ledare för Confidencen Opera & Music Festival. Hans stora kunskap om, och intresse för, vokalmusik har gjort honom till en efterfrågad operadirigent och raden är lång av kritikerrosade operaframföranden de senaste åren. Under våren 2018 dirigerade han operan Orfeo & Euridice här på Norrlandsoperan.

Bente Rolandsdotter – Kostymdesigner 
Bente Rolandsdotter arbetar med kostym och scenografi. Hennes stil är en blandning av avantgarde, historiska snitt, normkritisk gestaltning och en lekfullhet med proportioner och genrer. Hon har tidigare arbetat på Kungliga Operan, Malmö Opera och med Andersson Dance. Internationellt syns hennes verk i bl.a London, Berlin, Washington och Shanghai. Bente är en av grundarna till Den Andra Operan (DAO), en grupp som vitaliserar operascenen genom att producera verk av uteslutande kvinnliga tonsättare. Bente besökte Norrlandoperan senast 2018 med operan Orfeo & Euridice.

Maja Ziska – scenograf
Maja Ziska har sin bas i Köpenhamn och arbetar med scenografi samt inrednings- och utställningsdesign. Bland hennes senaste arbeten finns scenografi förVespertine på National Theatre Mannheim, och Madame Butterfly på La Monnaie i Bryssel samt design för FAN OUT-utställningarna av Sabine Poupinel. Aktuella projekt inkluderar scenografi och kostym för Hotel Pro Formas utsmyckning av Gilgamesh, på Glyptoteket. Maja har studerat i Eindhoven och Köpenhamn och tog examen från Kungliga danska Designhögskolan 2013, där hon nu själv även undervisar, i inredningsdesign.

Siri Jennefelt – musik
Siri Jennefelt, född 1989, är kompositör och ljuddesigner och arbetar med musik till dans, teater och performance. Siri är även verksam som soloartist under namnet Nev Lilit. 2018 släppte hon albumet Adorable Ruin på skivbolaget Moloton.

 

Thomas Jennefelt – Musik 
Thomas Jennefelt har komponerat i alla genrer men den vokala inriktningen är särskilt tydlig i hans produktion. Han debuterade 1977 med körverket Warning to the Rich som sedan dess fått stor internationell spridning. Som operatonsättare har han skrivit verk som Gycklarnas Hamlet (1990), Farkosten (1994), Sport&Fritid (2004) och kammaroperan HOS OSS (2012), iscensatt i privata lägenheter i Stockholm och Berlin.

Kerstin Weimers – ljusdesign
Kerstin Weimers är utbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm och sedan examen 2013 har hon arbetat i produktioner på bland annat Uppsala Stadsteater, Gävleborgs Folkteater, Turteatern och norska Black Box. Kerstin är medlem i scenkonstkollektivet NYXXX som skapar estetiska händelser och spel för en deltagande publik. Kerstin Weimers ljusdesign sågs senast på Norrlandsoperan i operan Faust, hösten 2017.

Klara Ek ­– solist
Sopranen Klara Ek samarbetar regelbundet med internationella dirigenter och orkestrar, som Haitink, Dudamel, Rilling, Hogwood, Chicago Symphony, Berliner Filharmoniker och London Symphony. Hon sjöng nyligen Händels Edilia (Almira) på Staatsoper Hamburg samt Händel, Porpora och Cimarosa på Innsbruck Festival och är denna säsong aktuell som Euridice, i Glucks Orfeus och Euridice med Trondheims symfoniorkester, då åter med dirigent Olof Boman.

Yared Tilahun Cederlund – dansare
Yared är född 1989, har dansat sig runt jorden och har en imponerande dansbakgrund med erfarenhet från en mängd dansstilar. Han har bland annat turnerat med Riksteatern, varit koreografisk assistent till Erik Linghede, producerat egna verk på Dansens hus, vunnit i SDK Europe Crew Battles, samarbetat med Cullbergbaletten och arbetat som internationell danslärare. För att nämna en ytterst liten del!

 

Melis Jaatinen – solist
Den Finsk-Turkiska mezzosopranen Melis Jaatinen har studerat vid Norges Musikhögskola och Sibeliusakademien. Hon har sjungit vid Finlands Nationalopera, Den Norske Opera, Operafestivalen i Savonlinna och har dessutom urframfört flera operor i Europa. 2013 gick hon till final i världens mest prestigefyllda Lied-tävling i London och hon har gästat många kammarmusikfestivaler i Finland, Storbritannien och USA. Detta är hennes Sverigedebut och tillika debut vid Norrlandsoperan.

Joanna ”Skywalker” Holewa Chrona – Dansare 
Joanna Holewa Chrona, aka ”Skywalker”, är en aktiv dansare och projektledare från Stockholm. Hon är självlärd dansare med en stor personlighet och med starka influenser från streetdans-stilen Popping. Hon ses dansa i olika konstellationer världen över, och har vunnit ett flertal battle-titlar, både solo och i grupp. Hon sitter även själv vid domarbordet ibland! Just nu ligger fokuset på hennes egen startade förening vid namn AFIA som arrangerar events samt uppträder både nationellt och internationellt.

Arash Azarbad – Solist
Arash Azarbad föddes i Uppsala 1992. Efter naturvetenskapliga programmet på gymnasiet väntade musikstudier i klassisk musik vid Birkagårdens Folkhögskola, Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Arash gjorde sin första roll på Folkoperan 2012 som Silvano i Maskeradbalen. Därefter har rollerna avlöst varandra och han har medverkat i bland annat Trollflöjten, Carmina Burana, La Traviata, Turandot och Don Quijote på samma scen, samt ytterligare roller på Confidencen.

Risa Kojima – Dansare
Risa Kojima föddes 1987 i Osaka, Japan. Sina första erfarenheter av modern dans fick hon i Chuoo Senior High School i Niigata. Efter examen arbetade hon som praktikant i Jo Kanamoris kompani Noism År 2011 tog hon examen från Folkwang Universität der Künste, i Essen och har sedan dess arbetat med bland andra Sebastian Eilers, Martin Buczko och Berliner Symphoniker, Sasha Waltz, Okwui Okpokwasili och Yaron Shamir.

Kenzo Kusuda – dansare
Japanska koreografen och dansaren Kenzo Kusuda studerade ekonomi och företagsledning och arbetade deltid på världens största fiskmarknad i Tokyo när han upptäckte dans som sin uttrycksform. Han fick nästan omedelbart erkännande för sitt personliga och intensiva rörelsespråk som sägs avslöja den dansande kroppens poesi. Kusuda tar publiken till en värld fylld av fantasi som också används som kommunikationsverktyg i hans arbete. Kenzo bor i Amsterdam och är aktivt engagerad i flertalet internationella samarbeten och projekt som frilansande koreograf och dansare.

Linda Blomqvist – dansare
Linda Blomqvist föddes i Stockholm 1985, och efter dansstudier både på Royal Swedish Ballet School och P.A.R.T.S, arbetar hon idag som koreograf och dansare med ett särskilt syfte att vidga begreppet koreografi. Hon har jobbat med artister som Anne Teresa De Keersmaeker, Mårten Spångberg, Alexandra Pirici, TG Stan, Cristina Caprioli och Dora Garcia för att nämna några. Linda har tillsammans med kollegor bland annat initierat Indigo Dance, en plattform för artister som bland annat tar sig uttryck i en studiekrets, festival, tumblr och publicering av ett magasin.

 

 

Information

Titel: Vi – en okänd opera av Bach?

Längd:

Priser

Ordinarie:
395 kr
Student/ung vuxen 19-26 år:
200 kr
Pensionär:
350 kr
Scenpass:
350 kr
Barn/ungdom 3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

Dela: