Beethoven och Wennäkoski

Det blir både vintage och nyskräddat i kvällens konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester. Ludwig van Beethovens väl ingångna sjunde symfoni möter Lotta Wennäkoskis violinkonsert, speciellt skapad för solisten Ilja Gringolts.

Norrlandsoperan || 17 oktober 2024

ca 2 h inkl paus

Konsert

Violinkonsert och Beethovens sjua

Hennes musik kan beskrivas som lyrisk, lekfull och kommunikativ. Och det nya verket är inget undantag. I sin violonkonsert Prosoidia speglar Lotta Wennäkoski det talade språkets musikalitet. Den sista delen har hon tillägnat sin forna lärare, kompositören Kaija Saariaho, som gick bort i fjol, några månader innan verket premiärspelades i London av BBC Orchestra och Ilya Gringolts.

Nu har turen kommit till Norrlandsoperan. Att Sverigepremiären sker just här, beror på att vi är en av Prosoidias beställare. Och även denna gång står den ryske violinisten Ilja Gringolts på scenen för att framföra verket som Wennäkoski skräddarsytt för honom.

Kvällen bjuder också på en riktig klassiker. Beethovens sjua är en av hans mest spelade symfonier. En energisk och kraftfull urladdning, skriven som en reaktion på Napoleons härjningar. Beethoven dirigerade själv uruppförandet i Wien, 1813. Enligt en av violinisterna ska han ha gestikulerat vilt med armarna och hoppat upp och ner på podiet.

Om Ville Matvejeff gör det samma återstår att se. I samband med denna konsert tackar vi av honom för hans uppskattade bidrag som förste gästdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans symfoniorkester under den förra och den nuvarande säsongen.

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Presentatör

Dela:

Tid och datum

torsdag 17/10

19:00

Konsert

Medverkande och program

Dirigent

Ville Matvejeff

Solist

Ilja Gringolts, violin

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Julia Wolfe

The Vermeer room

Lotta Wennäkoski

Prosodia

Ludwig van Beethoven

Symfoni nr 7 A-dur musik

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av goda mackor, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer