Haydn och Camille Pepin

Norrlandsoperans symfoniorkester avslutar säsongen med suggestiva pukrullningar, intergalaktisk dans och ett schamanistiskt flöjtsolo. Konserten leds av chefdirigenten Eduardo Strausser.

Norrlandsoperan || 12 juni 2025

2 h 15 min inkl paus

Konsert
Haydn och Camille Pepin

Rymdmusik och flöjtsolo

”Oändlighet, rörelse, hastighet, ljus… dessa ord vägledde mig när jag komponerade.” 

Det berättar den franska tonsättaren Camille Pépin, född 1990 och vida uppskattad för sina fantasifulla och förföriska ljudvärldar, inte helt olika de man kan hitta amerikansk filmmusik á la John Williams – Stjärnornas krig, ni vet. 

Och rymdreferensen är på sin plats. Kvällens verk är döpt efter Laniakea, en superklunga av galaxer som fysikern Hélène Courtois upptäckte 2014. I denna ofattbara samling rör sig all materia i en vansinnig hastighet mot en gemensam punkt. Något som i verkets sista avsnitt tar sig formen av en extatisk kosmisk dans i gnistrande stjärnstoft. 

Laniakea har även inspirerats av kvällens andra titelnummer, Joseph Haydns (1732–1809) näst sista symfoni, den hundratredje i ordningen – skapad under en av hans lyckliga perioder i London. Båda verken inleds nämligen med en suggestiv pukrullning.  

Kvällens andra samtida tonsättare är Toshio Hosokawa (född 1955), med sin ceremoniella flöjtkonsert. Här låter han flöjtisten personifiera en schaman som åkallar naturen och hela universum i form av orkestern. Ljudet av hans andning blir en vind som väcker andarna.  

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Presentatör

Dela:

Tid och datum

torsdag 12/06

19:00

Konsert

Medverkande och program

Dirigent

Eduardo Strausser 

Solist

Daniela Koch

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Program

Camille Pépin: Laniakea (2019) 

Toshio Hosokawa: Ceremony for flute and orchestra
 
Joseph Haydn: Symfoni nr. 103 i Ess-dur 

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av tilltugg, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer