Korngold och Tjajkovskij

Kärt återbesök av violinisten Elinor D´Melon som framför en violinkonsert signerad Erich Wolfgang Korngold. Vi avslutar med Tjajkovskijs andra symfoni, den ukrainska.

Norrlandsoperan || 16 januari 2025

2 h 15 min inkl paus

Konsert
Korngold och Tjajkovskij

Kärt återbesök av hyllad violinist

Violinisten Ellinor d’Melon bor i Spanien men kommer från Jamaica och har kubanskt påbrå. Enligt henne själv var hon väldigt lat som barn, vilket resulterade i att hon lärde sig spela fiol innan hon kunde gå. Sin unga ålder till trots har hon redan arbetat med dirigenter som Zubin Metha och Jamie Martin, och framträtt i konsertsalar som Berlinfilharmonien och Concertgebouw i Amsterdam.

Senast gästade d´Melon Norrlandsoperan i augusti 2023, då hon framförde Benjamin Brittens Violinkonsert och belönades med rungande applåder. Redan år 2021 gjorde hon stor succé på Norrlandsoperan i Eduard Lalos Symphonie Espagnole och så stort intryck på orkestern att VK skrev en stor krönika om hennes konsert utöver en hyllande recension. Håll andan, snart får vi äntligen höra henne spela för oss igen, denna gång Erich Wolfgang Korngolds Concerto for violin and orchestra.

Tjajkovskijs andra symfoni

Konserten fortsätter med Piotr Tjajkovskijs (1840–1893) andra och mindre kända symfoni. ”Den ukrainska” kallas den, eftersom tonsättaren utgick från tre folksånger som han hörde i Kaminka, en by öster om Charkiv, där han vistades hos sin syster. Tjajkovskij har själv berättat att familjens åldrade betjänt Peter Gerasimovitj sjöng folkvisan Tranan för honom medan han arbetade med verket.

Men vi börjar med det korta stycket Solus av Andrea Tarrodi (född 1981), en dramatisk kommentar till coronapandemins isolering och ensamhet. När hon skapade verket till den brittiska konserten Last night of the proms, 2020, var det första gången BBC anlitade en svensk kvinnliga tonsättare för detta hedersuppdrag.

Kvällens dirigent är Eugene Tzigane, född i Japan 1981 och chefdirigent för Kuopios symfoniorkester i Finland. Eugene har studerat i Stockholm och även på prestigefulla The Julliard School, samma skola där Phillip Glass en gång i tiden började sin professionella bana.

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Dela:

Tid och datum

torsdag 16/01

19:00

Konsert

Medverkande och program

Dirigent

Eugene Tzigane 

Solist

Elinor D´Melon, violin

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Program

Andrea Tarrodi: Solus

Erich Wolfgang Korngold: Concerto for violin and orchestra

Pjotr Tjajkovskij: Symphony nr 2 op 17 c-moll, Den ukrainska

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av tilltugg, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer