Mozart och Stravinskij

Upplev Mozarts sista konsert, spelad av Norrlandsoperans symfoniorkester och klarinettisten Christoffer Sundqvist. Kvällen avslutas med Stravinskijs vackra Pulcinellasvit.

Norrlandsoperan || 12 september 2024

ca 2 h inkl paus

Konsert
Mozart och Stravinskij

Förälskelse och svartsjuka

Mozart hade nyligen förälskat sig i klarinetten, när han 1791 komponerade det som skulle bli hans sista konsert. Några månader senare var han död, endast 35 år fyllda. Dödsorsaken spekuleras det fortfarande om. På senare år har det talats om parasiter, streptokocker och D-vitaminbrist – Mozart satt ofta uppe på nätterna och skrev.

Men det hindrade inte solljuset från att sippra in i hans musik! Kvällens klarinettkonsert är också den ljus, men inte utan melankoliska stråk. Som solist hör vi den finlandssvenske klarinettisten Christoffer Sundqvist.

Kvällens andra titeltonsättare, Igor Stravinskij, var en av 1900-talets musikaliska förnyare. Med sin balett Pulcinella, ett svartsjukedrama som premiärdansades av verkets koreograf, Léonide Massine i Paris 1920 – med kostym och scenografi av Pablo Picasso – la han grunden till neoklassicismen. Musiken utgår från stycken från commedia dell’arte, en teaterform som uppstod i Italien på 1500-talet. Konsertsviten med samma namn blev till 1922.

Mer dansmusik från det tidiga 1900-talet, men av folkloristisk karaktär, blir det i Béla Bartóks Danser från Transylvanien. På sina resor genom Östeuropa samlade tonsättaren massor av folkvisor, som därmed bevarades för eftervärlden och blev till grundmaterial i detta vackra och älskade verk.

Men vi inleder faktiskt med en hyllning till Beethoven från 2020. Subito con forza (Plötsligt och med kraft) är ett kort orkesterverk av Unsuk Chin, vars musik vi första gången mötte på Norrlandsoperan under MADE-festivalen 2007. Chin som föddes i Seoul, Sydkorea 1961 och är bosatt i Berlin, anses vara en av världens mest intressanta samtida tonsättare.

Kvällens dirigent är Arnaud Arbet som ledde orkestern under Norrlandsoperans hyllade produktion av Hoffmans äventyr 2022.

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Dela:

Tid och datum

torsdag 12/09

19:00

Konsert
Mozart och Stravinskij

Konsertsalen

Medverkande och program

Dirigent

Arnaud Arbet

Solist

Christoffer Sundqvist, klarinett

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Program

Unsuk Chin: Subito con Forza

W A Mozart: Klarinettkonsert A-dur KV 622

Béla Bartók: Danser från Transylvanien

Igor Stravinskij: Pulcinellasviten

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av tilltugg, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer