Svenska vyer – Hillborg och Laurin

Fängslande musikaliska landskap breder ut sig i Konsertsalen denna kväll, när Norrlandsoperans symfoniorkester spelar varsitt verk av två samtida svenska storheter, Anders Hillborg och Anna-Lena Laurin. Fredrik Burstedt dirigerar och som solist hör vi den norska cellisten Amalie Stalheim.

Norrlandsoperan || 3 april 2025

2 h 15 min inkl paus

Konsert
Svenska vyer

Musikaliska landskap

Om Anders Hillborgs cellokonsert vore ett vykort, så skulle mottagaren säkert bli glatt överraskad. Bilden på framsidan skulle nämligen vara av den magiska sorten, där landskapet hela tiden ändrar form. Han låter musiken, med stråkarna och cellisten – här med solisten Amalie Stalheim i spetsen – röra sig mellan stillhet och känslostormar, för att slutligen landa i en längtansfull ensamhet.  

Många Umeåbor är redan bekanta med Anna-Lena Laurins musikaliska vyer. Norrlandsoperans symfoniorkester har bland annat uruppfört hennes verk The Painter, för trumpet, jazztrio och orkester. Anna-Lena började sin bana som jazzpianist och sångerska och som tonsättare är hon omtalad för sin förmåga att sammansmälta jazzens och konstmusikens tonspråk. Den här kvällen får vi chansen att reflektera över tidens gång, genom hennes Times of Changes från 2018. 

Vi inleder kvällen med ett verk av en tredje svensk storhet, Andrea Tarrodi, född 1981. 2024 hyllades hon för sin barnopera Vilse på Kungliga Operan och året dessförinnan var hon aktuell med Piteå kammaroperans kortoperan Sylvia om Sylvia Plath. Kvällens musik, Fragments of Enlightenment från 2022, kan med sin envisa strävan mot ljuset tolkas som en gestaltning av människans behov verklighetsflykt. 

Även om vi uppskattar våra svenska vyer, så är det ju trots allt trevligt att drömma sig bort ibland. På tal om det är de norska landskapen är inte så pjåkiga de heller, som du ser i bilden här ovanför. 

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Dela:

Tid och datum

torsdag 03/04

19:00

Konsert

Medverkande och program

Dirigent

Fredrik Burstedt 

Solist

Amalie Stahlheim, violoncell 

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Program

Andrea Tarrodi: Fragments of Enlightenment
 
Anders Hillborg: Cellokonsert 

Anna-Lena Laurin: Times of Changes (2018) 

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av tilltugg, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer