Vita Kuben – Norrlandsoperans offentliga rum för samtidskonst

Sedan 2002 driver Norrlandsoperan tillsammans med Umeå Kommun Vita Kuben. I Vita Kuben visas framför allt ljud-, video- och performancekonst men även installationer och annan konst ofta i samklang med operahusets övriga program.

För att få ett varierat utbud av utställningar och för att stärka konstnärernas ställning, programsätts Vita kuben av konstnärer och curatorer utifrån. Dessa gästande curatorer utses halvårsvis och ansvarar för verksamhetens konstnärliga innehåll under en termin. Många gånger blir resultatet en tematisk triptyk där ett speciellt ämne el. genre behandlas lite mer ingående. Genom åren har ett hundratal lokala, nationella och internationella konstnärer visat sin konst i och utanför Kuben. Några av de som ställt ut eller programsatt är: Monica Bonvicini, Arthur Zmijewski, Petra Lindholm, Annika Larsson, Christoph Draeger, Phil Collins, Itziar Okariz, Astrid Göransson, Chto delat? och Erik Bünger.

En annan viktig del av Vita Kubens verksamhet är samarbeten, både med andra avdelningar på Norrlandsoperan, exempelvis Up North men också föreläsningar utanför huset, artist-in-residence-programmet inom Iaspis verksamhet och Rum för Performance tillsammans med Bildmuseet i Umeå.

Vita Kuben finns i anslutning till Norrlandsoperans övre foajé, du ser kuben hänga under taket i restaurang Elektras matsal.
Följ den röda trappan upp, eller ta hissen. Välkommen!


Våren 2022

I vår fokuserar Vita Kuben på konstnärsduon Astrup & Bordorff. Efter att ha samarbetat i flera år blev Kirsten Astrup och Maria Bordorff officiellt en duo 2018.  Genom sitt tvärvetenskapliga sätt att arbeta med film, musik och performance har filmkabaréer kommit att bli deras främsta uttrycksform vilket är väldigt roligt och passande på Norrlandsoperan.

Höstens filmtrilogi utspelar sig på tre olika platser i Köpenhamn: Centralpoststationen, Statens Museum för konst och den danska Järnvägen. När Astrup och Bordorff tittar på dessa tre platser kommer innehållet att handla om arbetsvillkor, privatisering, genus, välfärdsstaten och hur förhållandet mellan individen och samhället har förändrats och inte minst vilken roll samtidskonsten har idag. Kabaréformen medför att deras konstnärliga betraktelser och kulturpolitiska uttalanden blandas i ett humoristiskt och underhållande filmiskt berättande med en kritisk twist.

Astrup & Bordorffs verk har visats på olika museer såsom Museet för samtidskonst, Munchmuseét, ARKEN och Holstebro konstmuseum. Tillsammans har de tagit emot många utmärkelser och stipendier, och 2020 var dom med och tävlade om att representera Danmark vid den 59:e Venedigbiennalen sommaren 2022.

Välkomna!

/Helena Wikström

Dela: