Vita Kuben – Norrlandsoperans offentliga rum för samtidskonst

Sedan 2002 driver Norrlandsoperan tillsammans med Umeå Kommun Vita Kuben. I Vita Kuben visas framför allt ljud-, video- och performancekonst men även installationer och annan konst ofta i samklang med operahusets övriga program.

För att få ett varierat utbud av utställningar och för att stärka konstnärernas ställning, programsätts Vita kuben av konstnärer och curatorer utifrån. Dessa gästande curatorer utses halvårsvis och ansvarar för verksamhetens konstnärliga innehåll under en termin. Många gånger blir resultatet en tematisk triptyk där ett speciellt ämne el. genre behandlas lite mer ingående. Genom åren har ett hundratal lokala, nationella och internationella konstnärer visat sin konst i och utanför Kuben. Några av de som ställt ut eller programsatt är: Monica Bonvicini, Arthur Zmijewski, Petra Lindholm, Annika Larsson, Christoph Draeger, Phil Collins, Itziar Okariz, Astrid Göransson, Chto delat? och Erik Bünger.

En annan viktig del av Vita Kubens verksamhet är samarbeten, både med andra avdelningar på Norrlandsoperan, exempelvis Up North men också föreläsningar utanför huset, artist-in-residence-programmet inom Iaspis verksamhet och Rum för Performance tillsammans med Bildmuseet i Umeå.

Vita Kuben finns i anslutning till Norrlandsoperans övre foajé, du ser kuben hänga under taket i restaurang Elektras matsal.
Följ den röda trappan upp, eller ta hissen. Välkommen!


Norrlandsoperans publika verksamhet, inklusive Vita kuben, håller stängt t o m 30 april 2021.


Våren 2021 – Vita kuben blir virtuell

Instant Off Grid – Gülsün Karamustafa

Utställningen hade vernissage i Vita kuben i november 2020, men fick snart stänga portarna på grund av den ökade smittspridningen. Återöppnandet av utställningen sker fortfarande i VIta kuben, men blir en virtuell vandring i 3D.

Utställningstemat är minnets materialitet och är curerad av Marianna Feher och Frida Sandström och består av två filmer och 2 fotoverk.

När vi fysiskt inte kan befinna oss i de rum vi vill vara i får vi skapa nya rum som också kan ta oss till andra platser. 

/Helena Wikström, projektledare Vita kuben

Curatorer: Marianna Feher och Frida Sandström

Marianna Feher och Frida Sandström arbetar tillsammans sedan 2018. De är båda intresserade av de frågor som uppstår i relation till konstens och gemenskapens distribution, konflikter och möjliga mobiliserande former, något som även står i fokus för deras samarbete. Under hösten 2020 ledde de kursen Art in Today’s Society vid Umeå konsthögskola.

Gülsün Karamustafa

En internationellt erkänd konstnär som arbetar i en rad olika medier däribland måleri, installation, performance och rörlig bild.

Intervju med Gulsun

Dela: