Under våren 2023 står ljud och lyssnande åter i fokus i Vita kuben.

Vårens curator Ana Gutieszca står bakom utställningsserien som fått titeln Superorganisms. Skönheten i former, toner, ljud och material utforskas i olika sammanhang, med inspiration från kasserad teknik, barnleksaker och insektsljud.


Vilken materialitet har ljudet och vad kan det berätta för oss om tid, plats och om oss själva? Uppenbarligen lyssnar vi till olika saker på olika sätt. På samma vis skiljer sig den konstnärliga hanteringen av ljud åt mellan konstnärerna. Den gemensamma nämnaren är att ljudkonsten nästan alltid förflyttar oss till ett rum som inte är här, ett fiktivt rum. 

Vårens curator Ana Gutieszca är en bild- och ljudkonstnär född på den torra mexikanska platån. Kärnan i hennes konstnärskap är tecknandet. Med en bakgrund inom både bildkonst och musik skulpterar hon bryggor mellan toner och teckning där grafit får ljud och teckningen blir en performance. Hennes musik är lika rå som öknen, när hon kombinerar hypnotiskt brus från egentillverkade analoga instrument med fragmenterade technobeats från trummaskiner. Ana är en av grundarna av Third Space; ett galleri beläget i centrala Helsingfors där hon sedan 2013 bl.a. curerar konsertserien Sound Room

Ana Gutieszca ställer själv ut under våren 2023 men hon har också bjudit in konstnärerna Mariska de Groot och Marko Timlin till varsin utställningsperiod. Mariska fascineras av optiska fenomen och komponerar för analoga ljus-till-ljud-instrument och installationer. Hennes verk har ofta en referens till uppfinningar från det förflutna. Med dessa vill hon väcka en upplevelse som tilltalar flera sinnen och belyser hur vi individuellt uppfattar, tänker och känner ljus, ljud, rörelse och rum. Marko Timlin är en finsk-tysk konstnär som skapar konstverk som kopplar samman vetenskap med konst, teknik med natur och dåtid med nutid. Hans konstnärliga arbete fokuserar på den tekniska, estetiska och filosofiska utvecklingen av kinetiska ljudskulpturer, dynamiska ljusinstallationer, föreställningar med egentillverkade ljudmaskiner och multimediaföreställningar.  

Vårens curator Ana Gutieszca berättar mer

SUPERORGANISMS är en serie utställningar som synergistiskt behandlar ljud. De tre konstverken liknar ett unikt organiskt levande system som ger liv åt en individuell klangfull enhet. Som termen antyder är en superorganism ett organiserat samhälle som fokuserar på relationen mellan individer i en kollektiv praktik, och i resultatet skapas en gemenskap som fungerar på ett komplext och harmoniskt sätt.

Skönheten i former, toner, ljud och material utforskas i olika sammanhang, med inspiration från kasserad teknik, barnleksaker och insektsljud. Upplev de mekaniska och ändå organiska ljuden från hundratals diskettenheter som pratar i frekvenser, låt dig omslutas av en kör av snurrande motoriserade instrument som sjunger förenat, ta en resa genom musikens skogar genom att lyssna på de minsta och mest oemotståndliga insektsljuden. Dessa konstverk kräver en handling av sant lyssnande.

SUPERORGANISMS inbjuder publiken att utforska ljudets rika komplexitet som konstform. Den uppmuntrar till att lyssna genom att ta med en ensemble av banbrytande ljudverk som får oss att resa bortom vår fantasi.

Öppna dina ögon, öppna dina öron, superorganismerna är här.


Vita Kuben – Norrlandsoperans offentliga rum för samtidskonst

Sedan 2002 driver Norrlandsoperan tillsammans med Umeå Kommun Vita Kuben. I Vita Kuben visas framför allt ljud-, video- och performancekonst men även installationer och annan konst ofta i samklang med operahusets övriga program.

För att få ett varierat utbud av utställningar och för att stärka konstnärernas ställning, programsätts Vita kuben av konstnärer och curatorer utifrån. Dessa gästande curatorer utses halvårsvis och ansvarar för verksamhetens konstnärliga innehåll under en termin. Många gånger blir resultatet en tematisk triptyk där ett speciellt ämne el. genre behandlas lite mer ingående. Genom åren har ett hundratal lokala, nationella och internationella konstnärer visat sin konst i och utanför Kuben. Några av de som ställt ut eller programsatt är: Monica Bonvicini, Arthur Zmijewski, Petra Lindholm, Annika Larsson, Christoph Draeger, Phil Collins, Itziar Okariz, Astrid Göransson, Chto delat? och Erik Bünger.

En annan viktig del av Vita Kubens verksamhet är samarbeten, både med andra avdelningar på Norrlandsoperan, exempelvis Up North men också föreläsningar utanför huset, artist-in-residence-programmet inom Iaspis verksamhet och Rum för Performance tillsammans med Bildmuseet i Umeå.

Vita Kuben finns i anslutning till Norrlandsoperans övre foajé, du ser kuben hänga under taket i restaurang Elektras matsal.
Följ den röda trappan upp, eller ta hissen. Välkommen!

Dela: