2020

Mozarts Don Giovanni i regi av Tobias Theorell hann ha sin premiär 12 mars, men sedan stängdes Norrlandsoperan för publik verksamhet på grund av Coronapandemin. I rollerna såg vi Joa Helgesson som Don Juan, Marcus Jupither som Leporello, Susanna Stern som Donna Anna, Elisabeth Meyer som Donna Elvira, Wiktor Sundqvist som Don Ottavio, Katija Dragojevic som Zerlina, John Sax som Masetto och Anders Nyström som Kommendören. Dirigent var Benjamin Bayl.
När coronapandemin var ett faktum och operahuset stängdes kunde Joa Helgesson istället bjuda Umeåborna på uppskattad ”balkong-sång”. Iklädd Don Juans kostym klev han ut på en av husets balkonger och sjöng ut över operaplan, där åhörare samlats på coronasäkert avstånd.

Under hösten togs beslut om att skuta fram premiären av den planerade operan Verdis Macbeth. Efter att beslutet tagits ställde operaavdelningen tillsammans med det konstnärliga teamet för Macbeth snabbt om för att kunna erbjuda publiken en annan operaproduktion genom att använda befintliga resurser och resterande repetitionsperiod. En förutsättning för den nya produktionen var att den skulle fungera att genomföra på ett smittsäkert sätt både för publik och personal. Resultatet blev operaproduktionen Kärlek & Politik (regi av Dan Turdén) som bygger på delar ur Giuseppe Verdis operor Giovanna D’Arco, I Masnadieri, Luisa Miller och Don Carlos. Föreställningen spelades på Stora scenen inför publik sex gånger med den då rådande publikbegränsningen om maximalt 50 personer. Kärlek & Politik filmades i slutet av spelperioden och visades sedan digitalt på den internationella plattformen OperaVision (under våren 2021) och blev den första operaproduktionen som gjorts på Norrlandsoperan som digitalt nått en internationell publik.

2019

Norrlandsoperan firade 45 år med en rad jubileumsföreställningar under året. Våren 2019 presenteras en nyskapad opera baserad på musik av Bach samt nyskriven musik. Ett varmt allkonstverk och poetisk berättelse om hur det är att vara människa. Vi – en okänd opera av Bach? Under ledmotivet ”Människor behöver människor” målade koreografen/ regissören Jon R Skulberg upp scener ur vardagen. Och operasångare, dansare och kör skapade tillsammans med Norrlandsoperans Symfoniorkester och dirigent Olof Boman ett rum för att stanna upp och känna efter vad det innebär att vara människa bland andra människor.

Under hösten spelades sagooperan Hans och Greta av Engelbert Humperdinck i regi av Stina Ancker, scenografi Annsofi Nyberg och dirigent Anja Bihlmaier. En smaskig, läskig och magisk föreställning i tre akter för vuxna och barn från 7 år. Här fanns glittrande sockerpärlor, gigantiska godisbollar, rosa karamellberg och hela hus byggda av PET-flaskor. I skuggorna lurade faror och en häxa som slukade barn till både lunch och middag… Vi såg Linnea Sjösvärd som Greta och Elisabeth Leyser som Hans. Susanna Levonen gjorde Häxan, och som barnens föräldrar såg vi två Umeåbördiga sångare, Åsa Jäger som mamman och Anton Eriksson som pappan. Sömnmalen och Gryningsfen sjöngs av Johanna Wallroth,

2018

Under våren 2018 presenterades Orfeo & Euridice (Gluck) i regi av Åsa Kalmér, dirigerad av Olof Boman och med Susanna Levonen i huvudrollen som Orfeo. Produktionen tävlade också i Armel Opera Festival i Budapest Ungern i juli 2018.

Hösten 2018 bjöd på definitionen av ett mästerverk – Giuseppe Verdis La Traviata i regi av Linus Fellbom. Inte minst var La Traviata en komplett musikalisk njutning från början till slut, denna gång under dirigenten Eric Soléns ledning. I huvudrollerna sågs Magdalena Risberg som Violetta Valéry och Per Lindström som Alfredo Germont.

2017

På våren presenterades Stephen Sondheims musikal Passion i regi av Victoria Brattström i samproduktion med Smålands Musik och Teater. Huvudrollsinnehavaren Annica Edstam belönades med Annalisa Ericson stipendiet som hon fick ta emot under applådtacket på Teaterscenen på NorrlandsOperan. Stipendiet delas ut till en svensk kvinnlig artist som gjort ”iögonfallande och begåvade insatser inom sång, dans och teater”.

Hyllad av både publik och kritiker blev Eva-Maria Melbyes iscensättning av Faust hösten 2017 med Sabina Bisholt i rollen som Margerethe, Kosma Ranuer som Mefistofeles och Yinjia Gong som Faust.

2015–2016

På våren 2015 inleddes operasäsongen med Mozarts Figaros bröllop, i regi av Linda Mallik. Och hösten samma år var teamet från La Bohème tillbaka. Giuseppe Verdis Rigoletto regisserades av Kristofer Steen, Behnaz Aram stod för kostym och Linus Fellbom för scen/ljus.

På våren 2016 var det dags för familjeopera. Leoš Janáčeks Den Listiga lilla räven, i regi av Willhelm Karlsson. Hösten 2016 är regissörerna Bogdan Szyber och Carina Reich tillbaka, nu med Staden Mahagonnys uppgång och fall.

2014

Umeå titulerades Europas Kulturhuvudstad och Norrlandsoperan firade 40 års jubileum! I februari kunde vi presentera den konsertanta uppsättningen av Eugen Onegin, med Peter Mattei och Maria Fontosh i huvudrollerna.

I augusti var det sen dags för Elektra av Richard Strauss. Elektra går till historien som Norrlandsoperans största produktion någonsin. En enorm utomhusproduktion där scenen placerades på kaserngården på Umestan. Scenkonstkollektivet från Barcelona, La Fura dels Baus stod bakom, med regissören Carlus Padrissa i spetsen.

Elektra följdes av nyskrivna Blanche & Marie. Den prisbelönta uppsättningen tonsattes av Mats Larsson Gothe, libretto skrevs av Maria Sundqvist och regin stod Elisabet Ljungar för. Operan tog sin utgångspunkt i Boken om Blanche och Marie, av PO Enquist.

2010–2013

2010 samarbetade Norrlandsoperans med Det Kongelige Opera i Köpenhamn i en nyskriven opera baserad på Lars von Triers film Dancer in the Dark, i regi av Kasper Holten.

Under 2011-2012 producerades följande operor: Verdis Otello (regi Dmitri Bertman), Alban Bergs expressionistiska operaklassiker Wozzeck (regi, kostym och scenografi Carina Reich och Bogdan Szyber), Georges Bizets Carmen (regi Helena Röhr) och den nyskrivna operan The Elephant Man av Carl Unander och Michael Williams.

Under våren 2013 presenterdes Puccinis La Bohème med regidebuterande Kristofer Steen. Hösten 2013 bjöd på familjeoperan Snödrottningen, baserad på HC Andersens saga (regi Staffan Aspegren).

Dela: