Välkomna till Koreoteket – ett möte mellan koreografi, litteratur och människor

 

I september 2023 startar ett unikt residensprojekt på biblioteken i Åsele och Vännäs.  Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén kommer att utforska bibliotekets danskonstnärliga möjligheter tillsammans med bibliotekarier, låntagare och andra nyfikna. Bakom satsningen står Regionbibliotek Västerbotten och Dans i Västerbotten, i nära samarbete med de lokala biblioteken.

– Det känns spännande och roligt att komma ut till två bibliotek i länet och se vad jag som koreograf kan skapa där. Jag känner mig förväntansfull på samarbetet med biblioteken och nyfiken på hur jag kan möta personalen och besökarna och förhoppningsvis sätta nya tankar i rörelse tillsammans. Jag har alltid trivts på bibliotek och det här blir ett nytt sätt för mig att närma mig dessa miljöer, säger koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén.

Efter många år i Stockholm har hon nyligen återvänt till Västerbotten, där hon nu utforskar nya vägar för sitt konstnärliga skapande. Hon har just bosatt sig i Umeå och har en andra bas i Idvattnet, Vilhelmina kommun.

– Genom projektet vill vi undersöka hur ett samarbete mellan bibliotek och koreograf kan skapa nya sätt att arbeta och mötas, säger Christer Edeholt, biblioteksutvecklare på Regionbibliotek Västerbotten.

Han samarbetar med Maria Jonsson, danskonsulent på Dans i Västerbotten, som också hon är förväntansfull inför residenset.

Vad Koreoteket innebär i praktiken kommer att visa sig när arbetet väl kommit i gång, förklarar hon. Poängen med ett konstnärsresidens av den här typen, är att koreografen ges möjlighet att utveckla nya idéer i samspel med omgivningen.

– Vi hoppas att biblioteken och ortsborna kan få en konstnärlig kick av att ha en koreograf närvarande, samtidigt som hon blir inspirerad av att vara där. Vem vet vad som uppstår när litteratur och koreografi möts i Västerbottens inland!

Dela: