Drink & Draw

Teckning & samtal med Gerd Aurell och Johanna Hästö.

Leta fram dina finaste pennor, kritor och ritblock, för nu är det äntligen dag för Drink & Draw på Elektra! Under kvällen hålls ett samtal med mellan konstnärerna Gerd Aurell och Johanna Hästö. Varmt välkomna att lyssna och kanske själva prova på att blindteckna!

Fri entré

Information

Titel: Drink & Draw

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

Drink & Draw är enkelt: vi träffas, delar våra idéer, tecknar och dricker något eller tar en fika tillsammans. Inga förkunskaper krävs, alla är varmt välkomna. Tag med pennor och papper, köp något att dricka eller äta, och slå dig ner för att teckna och prata teckning med kollegor och nya vänner. Under kvällen får vi dessutom höra ett samtal mellan konstnären Johanna Hästö och Gerd Aurell som båda har teckningen som bas i sitt konstnärskap.

Johanna Hästö berättar mer

Jag ser mitt arbete som en pågående rörelse genom samhällskroppen och försöker – även om det är svårt – ägna en likvärdig uppmärksamhet mot allt från mina egna hudlager till en badplats, en syltburk, en veterinärmedicinsk myndighet eller en annan människa. Teman jag återkommer till är hur vi människor handskas med förändring och de utrymmen som öppnas upp där något saknas. De senaste åren har jag noterat ett korrigerande drag i mitt eget tecknande som jag ogillat starkt och velat utmana med ett större moment icke-kontroll. Jag har börjat fördjupa mig i olika former av det jag kallar blindteckning och tecknar nu i regel utan att själv se hur bilden träder fram, gärna med utgångspunkt i förlagor eller det jag ser omkring mig, men även ibland med slutna ögon utifrån ljud eller musik. Vad händer om blindtecknandet får bli mer än en kul övning, kanske rentav ett förhållningssätt? Vad händer med den blick som under längre tid inte kan ta den egna kontrollen över vad den producerar för given? Det nya sättet att teckna fungerar bara om jag verkligen är koncentrerad och blir därmed en rituell åkallan av konstnärlig koncentration. I blindteckningen finns alltid ett erkännande av både ickevetande och oförmåga även då koncentrationen är hög. Min kunskap och erfarenhet, liksom mitt handlag står i oskiljbar relation till det jag inte förmår. Det träffsäkra är beroende av det som kan kännas misslyckat. Jag tror att vi behöver öva oss på att möta och förstå oss själva på det sättet, sluta att utvärdera varje förmåga och insats.

Vill du lära dig mer om blindteckning?

Välkommen till blindteckningsworkahop! Johanna Hästös utställning Åminnelsens befolkning i Vita kuben fick stänga hastigt efter vernissagen då den blev förstörd genom klotter. Då teckningen inte går att återskapa växte en idé fram om att istället skapa en gemensam teckning. Under två timmar den 11 oktober mellan 15.00–17.00 ges därför möjlighet att pröva på att blindteckna tillsammans.

Vad krävs för att delta?
Förbered gärna ett antal foton av människor som du önskar teckna. Vilka och varför kan vara din egen hemlighet, men själva tecknandet kommer vi att prata om i gruppen. Workshopen är kostnadsfri.

Anmälan till workshopen skickas till helena.wikstrom@norrlandsoperan.se

Dela: