V

Futuristiskt dansepos med surrealistiskt utfall

Mastodontscenografi, sublim dans och en gigantisk scarf väver samman en scenkonsthybrid i formen av ett V. Föreställningen hade urpremiär här på Norrlandsoperan under pandemin i mars 2021 – då helt utan publik. Nu kan vi äntligen välkoma både kompaniet och publiken tillbaka!

Information

Titel:
V
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Pensionär:
225 kr
Stud/ 19-26 år:
125 kr
3-18 år:
80 kr
Supporter:
210 kr

Tid och datum

– Black Box Introduktion i Bistron kl 17.30

Tidigare tillfällen

– Black Box Urpremiär!

OR/ELLER är duokonstellationen som i sitt arbete med att skapa visuellt starka rum, jonglerar formaten installation och dansföreställning. Kompaniets koreografer Anja Arnquist och Madeleine Lindh är mästare på samarbeten och lyckas genom dessa skapa scenkonst med överraskande resultat.

Nu turnerar OR/ELLER med verket V, en systerföreställning till duons tidigare barnföreställning WEB. Men där WEB bjöd in barn att själva dansa fram sin värld, är V f en familjeföreställning där publiken på avstånd sugs in i en rad fantasifulla och illusionsrika situationer.

I V får publiken en säregen dansupplevelse där en kolossal scenografi får agera ihåligt bo till två besynnerliga figurer. Intrasslade i ett rutnät av rep väver de gemensamt fram en scenkonsthybrid med hjälp av sublim dans och hyperkonstruerad koreografi. V är både ett futuristiskt och illusionsrikt dansepos. Som en skev spegelbild av livet tar verket vara på det vackert basala samtidigt som en eftersmak av surrealism dröjer sig kvar.

Om OR/ELLER

Sedan 2018 driver duokonstellationen OR/ELLER sitt konstnärskap genom flermediala processer där föreställningar skapas i en samvaro och i kluster av samarbeten. Madeleine och Anja har sedan 2009 arbetat tätt ihop under flera paraplyer inom den svenska dansscenen. Med sin spetskompetens inom dans och koreografi skapar OR/ELLER illusionsrika och sinnes-sensibla föreställningar i specifika rumsligheter, där transformationskraften ligger i mötet mellan verket och dess publik. Deras konstnärskap när ett starkt intresse att kultivera scenen för danskonst för barn och unga i Sverige. Tillsammans har de byggt upp en gemensam erfarenhet av att möta en bred publik, genom att de både dansat i, och koreograferat, verk med olika typer av interaktivitet i botten.

OR/ELLER är förutom med denna turné av V och WEB med Dansnät Sverige våren 2022, aktuella på Stadsteatern Skärholmen i Stockholm, med deras mycket uppskattade barnföreställning WEB. OR/ELLER tar sedan sats och ger sig in i nästa spännande samarbete som blir ett verk för hela Norrdans ensemble, med premiär 2023.

Om Madeleine Lindh

Madeleine Lindh är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan mellan åren 1996–2004. Hennes första arbete var med Europa Danse Youth Company, där hon dansade i stycken av bland andra Mats Ek och Hans Van Manen. Under åren 2005–2007 arbetade hon med William Forsythe, Wayne McGregor, Angelin Preljocaj och Frédèric Flamand i projektet D.A.N.C.E (Dance Apprentice Network aCross Europe).

Madeleine har sedan 2008 mestadels frilansat med Stockholm som bas och har bland annat arbetat med koreografer som Björn Säfsten, Linda Blomqvist och Cristina Caprioli. Hon sysslar också med redigering av film, dansfilm och dokumentationer av dansföreställningar vid sidan av sitt arbete som dansare.

Om Anja Arnquist

Anja Arnquist är utbildad vid Balettakademien och Doch i Stockholm. Hon har sedan 2004 arbetat med dans och koreografi inom den samtida dansen, både nationellt och internationellt.

Bland de koreografer Anja arbetat med, har hon under åren som dansare fördjupat två starka samarbeten, med koreograferna Cristina Caprioli och Björn Säfsten. Innanför dessa forskande verksamheter har hon arbetat fram ett stort antal produktioner sedan 2009 respektive 2006.

Utöver sitt mångåriga arbete som dansare har hon periodvis producerat, koreograferat och kurerat diverse projekt, festivaler, mötesplatser, symposier och samlingsutställningar. I samarbete med platser och parter som; Norrlandsoperan, DOCH, Cullbergbaletten, Moderna Museet, Skånes Dansteater, Riksteatern, MDT, Umeå kulturhuvudstadsår 2014, Madefestivalen, Produkt, Västerbottens museum, Dansbiennalen 2008, Original Förlag och Dansmässan 2018.

 

Dela: