V

Premiär trots allt!

Pandemin till trots – scenkonsten på Norrlandsoperan vilar inte. Nu blir det urpremiär för V, utan publik denna gång, men med ny chans att se föreställningen nästa vår. Med melankoliska drag, dystopisk humor och en annalkande positivism vill V klä på sig kostymen av att vara en familjeföreställning, som kan besökas med, eller utan, familj. En upplevelse för alla mellan 11 och 99 år. Och alla får givetvis får chansen att se den när föreställningen återvänder till Umeå – och flera andra ställen i Sverige – våren 2022.

Information

Titel:
V
Längd:

Tidigare tillfällen

– Black Box Urpremiär!

V är en systerföreställning till duons tidigare barnföreställning WEB. Men där WEB bjöd in publiken att själva, fysiskt, tillsammans med Anja Arnquist och Madeleine Lindh dansa fram sin värld, ger V med sitt tittskåpsperspektiv dig istället möjligheten till att på avstånd sugas in i en rad suggestiva och illusionsrika situationer.

OR/ELLER beskriver själva V som: ett  “dansepos”, som utspelar sig mitt i ett ihåligt bo. Som en svävande tryckare på en futuristisk plattform, eller som en skev spegelbild av livet.

I kropparnas möte med scenografin framträder det vackert basala och funktionellt mänskliga av att klättra, dra och luta. Mitt i denna värld av rutnät blir dansen med en sublim, stundtals tyngdlös, hyperkonstruerad koreografi, en brännhet komet att projicera sin blick på.

Tillsammans med scenografen och konstruktören Johannes Fäst, ljussättaren Tobias Hallgren, kostymdesignern Jenny Nordström, kompositören William Rickman och grafikerna Agnes Florin och Sepidar Hosseini väver OR/ELLER fram ännu en scenkonsthybrid i formen av ett V.

Som duokonstellationen OR/ELLER, driver Anja och Madeleine sitt dansande genom flermediala processer, där konsten skapas i en samvaro och i kluster av samarbeten, som har ambitionen att väva fram konstnärliga hybrider. Med sin spetskompetens inom dans och koreografi vill de skapa illusionsrika och sinnes-sensibla föreställningar i specifika rumsligheter, där transformationskraften ligger i mötet mellan verket och dess publik. Deras konstnärskap när ett starkt intresse att kultivera scenen för danskonst för barn och unga i Sverige. Tillsammans har de byggt upp en gemensam erfarenhet av att möta en bred publik, genom att de både dansat i, och koreograferat, verk med olika typer av interaktivitet i botten.

Om Madeleine Lindh

Madeleine Lindh är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan mellan åren 1996–2004. Hennes första arbete var med Europa Danse Youth Company, där hon dansade i stycken av bland andra Mats Ek och Hans Van Manen. Under åren 2005–2007 arbetade hon med William Forsythe, Wayne McGregor, Angelin Preljocaj och Frédèric Flamand i projektet D.A.N.C.E (Dance Apprentice Network aCross Europe).

Madeleine har sedan 2008 mestadels frilansat med Stockholm som bas och har bland annat arbetat med koreografer som Björn Säfsten, Linda Blomqvist och Cristina Caprioli. Hon sysslar också med redigering av film, dansfilm och dokumentationer av dansföreställningar vid sidan av sitt arbete som dansare.

Om Anja Arnquist

Anja Arnquist är utbildad vid Balettakademien och Doch i Stockholm. Hon har sedan 2004 arbetat med dans och koreografi inom den samtida dansen, både nationellt och internationellt.

Bland de koreografer Anja arbetat med, har hon under åren som dansare fördjupat två starka samarbeten, med koreograferna Cristina Caprioli och Björn Säfsten. Innanför dessa forskande verksamheter har hon arbetat fram ett stort antal produktioner sedan 2009 respektive 2006.

Utöver sitt mångåriga arbete som dansare har hon periodvis producerat, koreograferat och kurerat diverse projekt, festivaler, mötesplatser, symposier och samlingsutställningar. I samarbete med platser och parter som; Norrlandsoperan, DOCH, Cullbergbaletten, Moderna Museet, Skånes Dansteater, Riksteatern, MDT, Umeå kulturhuvudstadsår 2014, Madefestivalen, Produkt, Västerbottens museum, Dansbiennalen 2008, Original Förlag och Dansmässan 2018.

 

Dela: