Brahms och Bacewicz

Enligt en musikkritiker i Guardian är Timothy Ridout den sortens sällsynta musiker, som skulle kunna få en pappkartong att sjunga. Men nu råkar det vara viola han spelar och just den här torsdagen är han solist hos Norrlandsoperans symfoniorkester.

Norrlandsoperan || 30 januari 2025

2 h 15 min inkl paus

Konsert
Brahms och Bacewicz

Stjärna på besök

Innan vi går in på kvällens program, med musik av Johannes Brahms och Grażyna Bacewicz, kommer en liten språkfråga:

Violinist kallar vi den som spelar violin, men vad kallas den som spelar det större stråkinstrumentet, viola?

Just det, violast! I den här konserten har vi alltså det ovanliga nöjet att ha en brittisk stjärnviolast på besök. Stycket som Timothy Ridout framför i Umeå, är skrivet av Grażyna Bacewicz (1909-1969). Under andra världskriget levde hon i Warszawa, där hon komponerade några av sina bästa verk och gav hemliga undergroundkonserter.

Johannes Brahms (1833–1897) andra symfoni är vid en första anblick ett hoppfullt verk, inspirerat av naturen, men till sin förläggare skrev han att det var ofantligt melankoliskt. Avgör själv!

Vi inleder med ett kortare verk av Marta Ptaszynska, även hon från Warszawa. Verket från 2005 heter Lumen och är inspirerat av färgerna som uppstår när ljuset träffar ett prisma. Kvällens dirigent är Ramon Tebar från Spanien.

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Dela:

Tid och datum

torsdag 30/01

19:00

Konsert
Brahms och Bacewicz

Konsertsalen

Medverkande och program

Dirigent

Ramon Tebar

Solist

Timothy Ridout, viola

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Program

Marta Ptaszynska: Lumen (2005)

Grazyna Bacewicz: Violakonsert

Johannes Brahms: Symfoni nr 2, D-dur

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av tilltugg, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer