Schubert, Berio och Beethoven

Kärleksförklaringar kan ta sig många former. Hör Luciano Berios omtänksamma fullbordande av Schuberts ofullständiga symfoni, i händerna på Norrlandsoperans symfoniorkester. Men först, Beethovens älskade pianokonsert med solisten Lise de la Salle.

Norrlandsoperan || 20 mars 2025

2 h 15 min inkl paus

Konsert
Scubert, Berio och Beethoven

Magiskt vid flygeln

Den italienske kompositören Luciano Berio (1925-2003) var med och satte tonen för efterkrigstidens konstmusik, inte minst med sina banbrytande elektroniska verk. I slutet av åttiotalet tog han sig an Franz Schuberts ofullbordade symfoni, den som han påbörjat men aldrig slutfört på grund av sin sviktande hälsa. Schubert dog bara några år senare, endast 31 år fyllda. 

I Rendering, som nu spelas för första gången i Umeå, hör vi Berio omsorgsfullt fylla i luckorna och de ofärdiga delarna, med motiv och citat som han hittat i symfonins mer solida delar.  

Umeåpremiär blir det också för Jennifer Higdon (född 1962) vars verk Peachtree street inleder konserten. Det är den tredje och fristående delen i hennes orkesterverk City Scape, där hon med musik målar en livlig bild av sin uppväxtstad Atlanta. Även detta en kärleksförklaring, med andra ord.  

Vännen som assisterade Beethoven vid flygeln vid premiären av hans tredje pianokonsert, 1803, kunde efteråt berätta att flera av bladen varit helt tomma. Att han så småningom skrev klart partituret är att betrakta som en kärlekshandling till oss efterkommande musikälskare.  Den här kvällen hör vi det tolkas av den franska pianisten, Lise de la Salle (född 1988), som turnerat internationellt från tolv års ålder. Orkestern leds av Norrlandsoperans chefdirigent, Eduardo Strausser. 

”Lise de la Salle spelade så bra att publiken stundtals fick påminna sig om att andas. Spänningen släppte inte förrän hon tog händerna från flygeln.” 
Washington Post 

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Dela:

Tid och datum

torsdag 20/03

19:00

Konsert

Medverkande och program

Dirigent

Eduardo Strausser 

Solist

Lisa de la Salle, piano

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Program

Jennifer Higdon: Peachtree street (2002) 

Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 3 

Franz Schubert – Luciano Berio: Rendering 

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av tilltugg, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer