Vår strävan är att Norrlandsoperan ska vara tillgänglig för alla. Säg gärna till redan vid bokningen om du har speciella behov.

Hörslinga

Teatern, fast hörslinga finns på parkett rad 1-16.
Konsertsalen, fast hörslinga finns på rad 1, rad 7-13 samt rad 15.

Black Box har hörslinga i hela salongen. Hämta mottagare hos Biljetter & besök.
För mer information kontakta Biljetter & besök.

Rullstolsplatser

Teatern, 4 st platser totalt. Två platser på vänster parkett rad 6-7, med möjlighet till extra platser till ledsagare/sällskap. Två platser på höger parkett rad 6–7, med möjlighet till extra platser för ledsagare/sällskap

Konsertsalen, 4 platser på parkett, rad 16, med möjlighet till extra platser till ledsagare/sällskap.

Black Box, 2 platser totalt. En plats på höger parkett, rad 5-6, med möjlighet till extra plats för ledsagare/sällskap. En plats på vänster parkett, rad 5-6, med möjlighet till extra plats för ledsagare/sällskap.

Parkering för rörelsehindrade

Tre parkeringsplatser för rörelsehindrade finns på Operaplan, nära den stora entrén.

Framkomlighet

Alla rullstolsplatser i salongerna är tillgängliga från bottenplan. Restaurangen och baren likaså.
Vår entré till foajé och Biljetter & besök har dörröppnare.

För att komma till Vita Kuben eller foajén på övre plan finns en hiss anpassad för rullstol.
OBS! Hissens storlek är tyvärr inte anpassad för permobiler eller större modeller av rullstolar.

WC

Toalett anpassad för rullstolsburna finns i anslutning till vår publikfoajé på bottenplan. Den ligger mittemot ingången till damtoaletten.
Totalt finns 9 st toaletter i anslutning till publikfoajén på bottenplan. Om man går en trappa upp till den övre foajén finns där ytterligare 8 st toaletter.

TIPS! Det är vanligtvis mindre kö på toaletterna i den övre foajén!

Skötbord

Finns inne på toaletten för rullstolsburna, mittemot ingången till damtoaletterna på bottenplan.

Syntolkning

Hela vårens utbud med syntolkning hittar du här nedan. För bokning kontakta SRF Västerbotten via telefon: 090-18 96 33, eller mejl: vasterbotten@srf.nu. Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen).

Syntolkning våren 2022 

Hur går en syntolkning till?

Vi arbetar med utbildade syntolkar. Tolken träffar gruppen en timme innan start och berättar då om handlingen, karaktärerna, scenografi och kostym etc. Om möjligt får gruppen komma upp på scenen och känna på dekoren samt träffa några av de medverkande för att få höra deras röster och kunna känna på kostymerna. På så vis skapas en förförståelse. Sedan sitter de synskadade med hörlurar i salongen och hör tolkens röst som tolkar det som syns på scenen. Tolken sitter vid en monitor i ett angränsande rum. Det låter lite som ett sportreferat på radio, men inte lika emotionsladdad, mer nedtonat. Den synskadade publiken sätter ihop tolkens beskrivningar med ljudet och allt som är kännbart från salongen till sin helhetsupplevelse. Den seende publiken i salongen påverkas inte av en pågående syntolkning.

 

 

Dela: