Vad ska jag ta på mig?

Det finns inga klädkoder på Norrlandsoperan. Vissa besökare kommer i vardagskläder, andra väljer att klä upp sig. Och vad som är att klä upp sig varierar ju från person till person. Vad du väljer att ta på dig spelar ingen roll för oss på operan. Eller rättare sagt, vi har inget med ditt klädval att göra. Kom som du vill vara!

Behöver jag vara påläst om det jag ska se?

Nej, man behöver inte vara påläst, men det kan vara kul och ibland hjälpsamt att veta lite på förhand. Om du är typen som gärna har lite på fötterna kan du ju alltid läsa det vi har skrivit här på webben om föreställningen. Eller lyssna på introduktionen som oftast hålls en halvtimme innan föreställningen.

Din upplevelse är bara din. Vad du tar med dig in i salongen beror alltid på vad du har varit med om och vad du vet på förhand. Ibland är det bra att ha kunskap om det en ska se, andra gånger sätter sig kunskapen i vägen för upplevelsen. Det där avgör du bäst själv.

Vad är en introduktion?

Introduktionerna hålls i regel av någon person som vet mycket om föreställningen. Meningen är att ge några nycklar till verket, så att du som besökare ska få så mycket som möjligt ut av det hela. En koreograf kanske berättar att hon jobbar mycket med cirkelrörelser och då kommer du antagligen att se många snygga cirklar i föreställningen. Dirigenten kanske tycker att vi ska lyssna extra mycket efter piccolaflöjtens trudelutt eftersom det påminner om någons skratt. Innan Carmen berättade vi t ex att Bizet, när han skrev sin spanska opera, aldrig hade satt sin fot i Spanien. Sådana saker kan man få veta i introduktionen.

Måste jag hänga av mig?

Ja, vi ser helst att man lämnar ytterkläder utanför salongen – för allas trevnad. Garderoben är kostnadsfri och bemannad.

Hur vet jag när jag ska gå in i salongen?

Det ringer tre gånger. Den tredje gången du hör signalen är det hög tid att gå in.

Om jag kommer sent då?

De flesta av våra föreställningar har inget eftersläpp, det betyder att man inte får komma in när dörrarna har stängts. Det beror på att både publiken och de som står på scenen kan bli störda och i värsta fall komma av sig. I vissa fall går det bra att smyga in lite senare under föreställningen. Publikvärdarna vet vad som gäller vid respektive tillfälle. Deras ord är lag.

Dela: