Hela Norrlands scenkonsthus

Norrlandsoperan är hela Norrlands scenkonsthus med uppdrag att verka för ett rikt kulturutbud i hela den norra landsänden och med extra fokus på att barn och unga ska få uppleva och utöva kultur var de än befinner sig. Årligen besöker omkring 30 000 personer våra turnérande föreställningar. För att uppnå det så samarbetar vi med en mängd olika arrangörer. Till exempel våra vänner i arrangörsföreningen MOTILI – Musik och Teaterföreningar i Lapplands Inland.

Dans i Västerbotten

På Norrlandsoperan finns också en danskonsulentverksamhet, Dans i Västerbotten, som arbetar för regional dansutveckling och verkar för att alla ska kunna arrangera dans och se dans på scener i hela regionen. Varje år sätter vi tillsammans med Västerbottens museum och Västerbottensteatern extra fokus på Årets Kulturkommun i Västerbotten. Läs mer om det längre ner.

För urban kultur

Med projektet URBAN NORTH stöttar vi den urbana dansen och kulturen här i Norrland med aktiviteter för barn och unga, stipendier till unga arrangörer och residensmöjligheter till urbana dansare. Dessutom når vi utanför länsgränserna när vårens operauppsättning varje år åker ut på turné i samarbete med NMD, Norrlands nätverk för musikteater och dans.

 


Årets kulturkommun i Västerbotten

Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern utser varje ny säsong Årets Kulturkommun i Västerbotten.

2019/2020: Storuman

Årets kulturkommun fortsätter i vår med ett fantastiskt utbud av publika arrangemang, workshops, program för skola, debatt och mycket mer tillsammans med lokala företrädare. Vi hoppas att du hittar något som lockar, och att du tar chansen att besöka något av alla arrangemang.

Ladda ned program

 

2020-2021: Robertsfors

I september 2020 invigs Robertsfors som nästa kulturkommun i Västerbotten, med motiveringen:

”För ett aktivt och mångårigt kulturstöd som möjliggjort ett rikt kulturellt föreningsliv, ett stort musik- och teaterutbud och en välbesökt årlig kulturvecka.”

Dela: