Hela Norrlands scenkonsthus

Norrlandsoperan är hela Norrlands scenkonsthus med uppdrag att verka för ett rikt kulturutbud i hela den norra landsänden och med extra fokus på att barn och unga ska få uppleva och utöva kultur var de än befinner sig. I dialog med lokala arrangörer tar Norrlandsoperan årligen fram ett utbud bestående av ett antal produktioner för turné i regionen. Produktionerna ges som offentliga föreställningar samt som föreställningar för skolor och omsorg. Vi jobbar ofta med frilansande ensembler men också med Norrlandsoperans Symfoniorkester, antingen i sin helhet eller i mindre konstellationer. Danskonsulentverksamheten vid Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, arbetar särskilt för regional dansutveckling och verkar för att alla ska kunna arrangera dans och se dans på scener i hela regionen.

30 000 besökare

Årligen besöker omkring 30 000 personer våra turnerande föreställningar. För att uppnå det så samarbetar vi med en mängd olika arrangörer. Till exempel våra vänner i arrangörsföreningen MOTILI – Musik och Teaterföreningar i Lapplands Inland. Norrlandsoperan ingår också i turnénätverket Norrlands nätverk för Musikteater och dans – NMD, ett samarbete som gör att vårsäsongens operauppsättning kan åka på turné, eller att vi kan hjälpa till att betala bussbidrag för arrangörer som kommer till oss och ser opera.


Årets kulturkommun i Västerbotten

Varje ny säsong utses Årets Kulturkommun i Västerbotten av Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern.

 

2020-2021: Robertsfors

I september 2020 invigs Robertsfors som nästa kulturkommun i Västerbotten, med motiveringen:

”För ett aktivt och mångårigt kulturstöd som möjliggjort ett rikt kulturellt föreningsliv, ett stort musik- och teaterutbud och en välbesökt årlig kulturvecka.”

Ladda ned programmet

 

Robertsfors ÅKK annons

Dela: