Varje år utlyser Norrlandsoperans dansavdelning ett stipendium för att stötta unga Västerbottningar att arrangera kultur i publika sammanhang. Up North Stipendium tilldelas en ung arrangör eller en grupp unga arrangörer som vill genomföra ett kulturevenemang. Alla mellan 15–25 år, boendes i Västerbotten, som är verksamma inom ung kultur är välkomna att söka stipendiet.

Vi vill hjälpa unga dansare, koreografer och arrangörer på flera orter att förverkliga sina idéer och stipendiet är en del av detta. Fokus ligger på eget skapande där man både får stå på scen och prova på att arrangera evenemang, säger danschef Birgit Berndt.

Up North

Up North är ett initiativ av Norrlandsoperan som tillsammans med andra aktörer lyfter urban kultur i Västerbotten. Up North ska fungera som ett paraply – eller plattform om man så vill – för street kulturen i vår norra landsände.


Tidigare stipendiater

2019 • Gigant Kollektiv, Gigantomania

Det minsta största musikeventet under året 2020. Endagsfestivalen på Sliperiet levererade musik, dans och good vibes. Medverkande artister var: Alexander Wrangstål, Wolfspitz, Issue 01, Holgersson, Vilgot Skogfeldt och Iohappa.

2018 • William Lysatchov Forsell, Look Up It’s Good For You

Konsert på Norrlandsoperan med några av Västerbottens ”up and coming” artister inom Hip Hop, Soul och RnB. Medverkande på scen: William LF, Yento, JohaanLQ, Maya Arctaedius, Big Sisters Unity.

2017 • Sara Stenman, Unity Talang

Umeås och Västerbottens enda talangtävling i Hip Hop-musik för ungdomar. Tävlingen har sen sin start blivit ett återkommande event i samarbete med Vuxenskolan i Umeå.

 

Dela: