konstansvarig Vita Kuben
– Vad gör en curator?
Det kan se väldigt olika ut beroende på tex om man är anställd på en institution eller om man frilansar men också beroende på gallerirummets/konsthallens storlek eller om det gäller en festival eller biennal. Men det huvudsakliga arbetet tänker jag är att man sätter ihop en utställning med en eller många konstnärer som ska fungera ihop. Kanske syns nu en tendens att det går mer åt att istället för att vara en ”one-man show curering” går man nu ihop fler curatorer och jobbar ihop i tillfälliga el mer permanenta grupper.
– Vilken utställning har gjort störst intryck på dig, varför?
Jag tror att det var Istanbulbiennalen 2007 eller någon av Dokumenta i Kassel. Dels för att det alltid finns några verk där som verkligen griper tag i en men också för att de handlade så mycket om olika platser, att konstverken var valda till speciella platser. I Istanbul var det gamla syfabriker, källargallerier som alla bar på egna historier. Survival-Kit festivalen i Riga imponerar också stort på mig – de lyckas hela tiden förnya sig och hitta aktuella ingångar till det som sker i samhället.
– Vad är det mest ovanliga eller konstiga du sett i Vita kuben?
Jag tänker inte så mycket i termer som konstigt utan ställer mig hellre andra frågor eller försöker att vara öppen inför utställningarna. När Ia Neumuller visade friterade damskor eller när Itziar Okariz kissade i trappan var det många som reagerade, tråkigt nog hamnar debatten ofta på det ekonomiska istället för innehållet.
– Drömutställning/konstnär i Vita kuben?
Det är många konstnärer som jag vill se i Vita Kuben. Kubens storlek och utformning gör att många går bort men en utställning med Laure Provost vore fint.
– Vad ser du fram emot mest under jubileumsåret?
Jubileumskvällen den 3 september!! Musik, teckning och performance. Det blir kul!