Med dansens hjälp vill vi skapa förståelse och respekt över identitets-, generations- och kulturgränser. Vi vill också väcka intresse för dans och hitta nya sätt att göra relevant scenkonst.

Under tre år utforskar Norrlandsoperan nya sätt att uppleva och skapa dans tillsammans med Umeåbor och scenkonstnärer. Vi börjar med  inspirationsträffar, filmvisning, föreställningsbesök, samtal och rörelseworkshops i samarbete med bland andra Folkuniversitetet, Vän i Umeå och Kultur för seniorer.

Steg för steg dyker vi djupare ner i temat identitet, börjar skapa och fantisera tillsammans. Samtidigt utvecklar vi nya samarbeten och bjuder in fler att delta i våra aktiviteter. Så småningom kommer vi också att dela våra tankar och idéer med människor från andra länder i Europa. Dancing in your shoes pågår nämligen i sexton länder.

I Dancing in your shoes skapar vi trygga rum för ett ömsesidigt utbyte mellan deltagarna. Det handlar om att dela erfarenheter, testa olika stilar och prova hur det är att vara någon annan för en stund. Men också att bli sedd och bekräftad som den man faktiskt är.

För oss på Norrlandsoperan är Dancing in your shoes ett sätt att bredda mångfalden i publiken och involvera fler i skapandet av ny dans. Genom att öka delaktigheten kan vi bidra till dansens utveckling och kvalitet. Vi är den enda nordiska partnern i detta EU-finansierade projekt, vilket ger oss unika möjligheter att skapa kontaktytor för deltagarna lokalt men också internationellt.

För att förstå varandra behöver vi dansa i varandras skor.
För att dansa i varandras skor behöver vi lita på varandra.
För att lita på varandra måste vi ge det ett försök.
Ett försök är att först ta ett steg och sedan ett till.
Rätt vad det är, har vi skapat en koreografi.

Dela: