”Koreografi där allt blir rätt”

Efter en dansvår med stjärnkantade koreografbesök och matigt påkostade urpremiärer är det vackert att i säsongsfinalen på Norrlandsoperan få återvända till dansens grundelement och innersta nerv, i liten och intim skala och i ett format som handgripligen inkluderar sin publik.

Med hörlurar på tas vi ut på scen i Black box där vi vägleds genom ett dansverk där moment av både individuella meditationer, rafflande gruppsekvenser, discoglitter och cowboydans ingår. Grundläggande är det egna valet, varje instruktion är frivillig att genomföra – och med danskompaniets Annica Styrkes och Karin Wiklunds inledande försäkran om att ”allt blir rätt i koreografin”, skapas den stadiga grund som krävs för att våga upptäcka både de inre konflikter och fälten av spänning, men också den sprittande glädjen och gemenskapen, som uppstår under aktens halvtimme.

Att dans är en konstart som kraftfullt kan gestala stora och komplexa frågor om människan, samhället och politiken, låter en stark och djärv dansverksamhet på Norrlandsoperan kontinuerligt meddela.

Sara Meidell, VästerbottensKuriren

Läs hela artikeln på vk.se

Dela: