Norrlandsoperans symfoniorkester har sedan 2008 delat ut ett musikstipendium för att uppmuntra ungdomar inom den klassiska musikgenren. Stipendiet delas ut till en person som bor i Västerbotten, pluggar eller är intresserad av klassisk musik och som visat en musikalisk begåvning av betydande art, inom ett visst instrument eller sång.

Så här går det till:

Ansökan görs genom att skicka in ett personligt brev samt en inspelning på 3–10 minuter som innehåller minst två olika typer av musik. Det är musikaliteten och själva spelandet eller sången som bedöms i ansökan, inte inspelningskvaliteten.

– Stipendiet kan sökas av ungdomar upp till det år man fyller 19 år.
– Stipendiet kan endast vinnas en gång.

Ansökan mejlas till stipendium@norrlandsoperan.se senast 11 april 2021.

Vem vinner?

Vinnaren utses av en jury bestående av personer som arbetar med musik på Norrlandsoperan; Jonas Olsson, piano, Pepita del Rio, flöjt och Susanna Levonen, operasångerska.

Vad vinner man?

Stipendiet är på 10.000 kr. Vinnaren får också möjlighet att spela med Norrlandsoperans symfoniorkester i någon form.

 


Femtonåriga Alice Callow fick Norrlandsoperans senaste Musikstipendium, 2019

I samband med konserten Traumreise 28 november 2019, delades Norrlandsoperans Musikstipendium på 10 000 kr ut till 15-åriga Alice Callow. Hennes huvudinstrument är sång men hon spelar även piano. 

Alice Callow är elev på Waldorfskolan i Umeå men har även spelat piano sedan 4 årsåldern på Midgårdsskolan där hon också tar sånglektioner.

– Jag skulle inte riktigt kunna tänka mig ett liv utan musiken säger Alice Callow, musik och sång har alltid fått mig att må väldigt bra, de har gett mig kraft och mod hela mitt liv och att få hålla på med musik i framtiden hade varit som en dröm för mig.

Motiveringen:

Alice Callow visar på mognad och konstnärlig intelligens trots sina ringa 15 år. Alice besitter en varm och innerlig röst, som samtidigt har styrka och skärpa för en bred färgpalett av uttrycksmöjligheter. Hennes tolkning av text och musik kommer djupt inifrån med ett ärligt uttryck och vi vill med detta stipendium uppmuntra Alice för vidare studier i sångteknik och musik, för att på bästa sätt förvalta och utveckla sin gåva.


 

 

Dela: