Norrlandsoperans symfoniorkester har sedan 2008 delat ut ett musikstipendium för att uppmuntra ungdomar inom den klassiska musikgenren. Stipendiet delas ut till en person som bor i Västerbotten, pluggar eller är intresserad av klassisk musik och som visat en musikalisk begåvning av betydande art, inom ett visst instrument eller sång. Stipendiesumman är 10 000 kr.


18-åriga Freja Sundkvist från Umeå  får Norrlandsoperans Musikstipendium 2021

I samband med konserten Colafelice tolkar Beethoven 9 september, kommer stipendiesumman på 10 000 kronor att delas ut till flöjtisten Freja Sundkvist. Hon kommer även att delta i någon av orkesterns konserter längre fram, i någon form. 

Freja Sundkvist har spelat tvärflöjt sedan hon var fem år gammal. Hon har precis tagit studenten från Minervagymnasiet i Umeå och till hösten kommer hon att på heltid få prova på att spela musik.

– Jag kommer att läsa klassisk inriktning på Lunnevad folkhögskola för att utveckla mitt spelande och träffa andra som också brinner för musiken!

Freja har spelat vid kulturskolan i Umeå genom Suzukimetoden, för Agneta Högstadius, Anna Saxin och de senaste åren för Kristen Jansen Brodin. Våren 2020 fick hon kulturskolans F-linjestipendium. Hon är med i Norrbottens ungdomssymfoniker och har som inbjuden spelat i en ungdoms-blåsorkester i Finland. Under pandemin har hon deltagit i flera digitala sammanhang, bland annat  i eFlute Festival, våren 2020.

– Det var en digital festival under en månads tid i Storbritannien med flera lärorika kurser och konserter. 

Juryns motivering:

Freja har ett uttrycksfullt spel och besitter en skön klang i ett brett register. Hon spelar med dynamik och fraserar musikaliskt med riktning och intention. Dessutom visar Freja en målmedvetenhet i att utveckla sin begåvning. 


Om stipendiet:

Vem vinner?

Vinnaren utses av en jury bestående av personer som arbetar med musik på Norrlandsoperan; Jonas Olsson, piano, Pepita del Rio, flöjt, Susanna Levonen, sång, Malin Silbo Ohlsson, trumpet, Per-Erik Andersson, violin

Vad vinner man?

Stipendiet är på 10.000 kr. Vinnaren får också möjlighet att spela med Norrlandsoperans symfoniorkester i någon form.

Kontakt:

 

 

 

Dela: