Vita Kuben –NorrlandsOperans offentliga rum för samtidskonst

Sedan 2002 driver NorrlandsOperan tillsammans med Umeå Kommun Vita Kuben. I Vita Kuben visas framför allt ljud-, video- och performancekonst men även installationer och annan konst ofta i samklang med operahusets övriga program.

För att få ett varierat utbud av utställningar och för att stärka konstnärernas ställning, programsätts Vita kuben av konstnärer och curatorer utifrån. Dessa gästande curatorer utses halvårsvis och ansvarar för verksamhetens konstnärliga innehåll under en termin. Många gånger blir resultatet en tematisk triptyk där ett speciellt ämne el. genre behandlas lite mer ingående. Genom åren har ett hundratal lokala, nationella och internationella konstnärer visat sin konst i och utanför Kuben. Några av de som ställt ut eller programsatt är: Monica Bonvicini, Arthur Zmijewski, Petra Lindholm, Annika Larsson, Christoph Draeger, Phil Collins, Itziar Okariz, Astrid Göransson, Chto delat? och Erik Bünger.

En annan viktig del av Vita Kubens verksamhet är samarbete med de olika avdelningarna inom huset i t.ex. MADE och Urban North men även utanför huset med föreläsningar och artist-in-residence-programmet inom Iaspis verksamhet.

Våren 2017

Under våren har den Londonbaserade curatorn Filipa Ramos bjudits in att curera programmet. Filipa undervisar vid MA-programmet vid Kingston University samt på Saint Martins. Hon driver tillsammans med andra curatorer Vdrome som är ett internetforum för filmscreenings för konstnärer och filmare.

Filipa Ramos var med och curerade dOCUMENTA 13 och arbetar nu med en skrift om djur för Whitechapel Gallery.