Beyond the Senses

Konsert för stråktrio och orkester

Världspremiär! Med tjugo års samarbete i bagaget är Trio ZilliacusPerssonRaitinen – ZPR – en av Sveriges mest framstående kammarensembler. B Tommy Anderssons stycke Beyond the Senses är Norrlandsoperans beställningsverk för ZPR och Symfoniorkestern.

Biljett köps på plats

Information

Titel: Beyond the Senses

Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Student/ ung vuxen 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn/ ungdom 3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

B Tommy Andersson (f. 1964) skrev sitt första musikstycke som elvaåring och har sedan dess komponerat ett hundratal verk för orkester, kammarorkester, soloinstrument och kör samt opera och balett. Han är professor i dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Stycket, som haft arbetsnamnet Trippelkonsert, är ett beställningsverk för Norrlandsoperans Symfoniorkester och stråktrion Trio ZilliacusPerssonRaitinen är Cecilia Zilliacus, violin, Johanna Persson, viola och Kati Raitinen, cello. Johanna Persson är indisponerad vid denna konsert är ersätts av Lise Berthaud.

Sent i sitt korta liv skrev Franz Schubert (1797-1828) den underbara Symfoni nr 9 i C-dur. Schubert var under hela sin karriär en fattig tonsättare och hade inte råd att själv arrangera ett uruppförande. 1827 gjordes en inofficiell genomspelning. Det skulle dock dröja ända till 1939 innan symfonin uppfördes offentligt, då med Gewandhausorkestern i Leipzig under ledning av Felix Mendelssohn. Schubert, som bara blev lite över trettio, hade då varit död drygt ett decennium.

När operan Friskytten av Carl Maria von Weber (1786-1826) hade urpremiär på Königliches Schauspielhaus i Berlin 1821 gjorde den så kraftfullt intryck på publiken att hela ouvertyren fick spelas en gång till. Fortfarande är Friskytten en av de viktigaste tyska romantiska operorna och den fantasifulla ouvertyren är ett älskat stycke på repertoaren i konserthus världen över.

Konserten leds av dirigent Anja Bihlmaier som dirigerar orkestern för första gången.


Konsert Luleå – Fredag 10 maj
Kulturens hus, kl 19:00
Biljetter och mer information

Dela: